onsdag 9 april 2025

Sossekampanj mot bolagisering av våra hälsocentraler

 Nu driver socialdemokraterna en intensiv kampanj för att skjuta ned vårt utvecklingsarbete med att flytta över ansvaret för de offentligt drivna hälsocentralerna i ett eget bolag. Ett bolag som kommer ägas och styras av regionen och inget annat. Man försöker uppvigla folk genom lögner och falska anklagelser. Bl.a. så delar man ut flygblad till hushållen och skrämmer upp våra medarbetare.

Socialdemokraterna i Sandviken har tagit fram en hemsida där man ger felaktiga och lögnaktiga svar på en del frågor. Jag har nedan skrivit ned alternativa svar på deras frågor som de ställer.

1. Hur påverkar bolagisering av primärvården oss medborgare?
Direkt kommer den inte påverka medborgarna, din hälsocentral kommer finnas kvar som tidigare och du kommer träffa samma medarbetare när du söker vård där. På sikt så är förhoppningen att denna förändring gör att det blir mer attraktivt att jobba på din hälsocentral, det blir ett närmare ledarskap där makten flyttas närmare medarbetarna på din hälsocentral. Uppdraget kommer bli tydligare och vården bli mer likvärdig

2. Hur påverkas patienterna av att primärvården bolagiseras?
Inledningsvis kommer du inte märka någon skillnad. Du kommer träffa samma personal som har samma uppdrag som idag. På sikt hoppas vi däremot att makten över verksamheten flyttas ned på golvet med ett närmare ledarskap med kortare beslutsvägar. Det i sin tur gör att det blir mer attraktivt att arbeta på din hälsocentral så du får bättre kontinuitet på läkarkontakt och en bättre och mer likvärdig vård.

3. Hur påverkar bolagisering arbetsvillkoren för vårdpersonalen?
Inte alls, det kommer vara samma villkor i det nya bolaget som det idag är i regionen. 

4. Varför blir vården dyrare när den bolagiseras?
Den kommer inte blir dyrare. Idag går hälsocentralerna med kraftiga underskott, vilket inte är hållbart. Däremot kan man se att när man får behålla framtida överskott så underlättar det för en ekonomi i balans. Överskottet kommer då kunna återinvesteras i verksamheten och medarbetarna istället för att försvinna in i den stora regionen.

5. Hur påverkar bolagisering samhällsekonomin?
Den påverkas inte alls. 

6. Hur hotar bolagisering jämlikheten i vården?
Uppdraget blir samma för de offentligt drivna hälsocentralerna och de privata. Idag skiljer sig uppdraget åt på ett sätt som ingen vet men med denna förändring så blir det tydligare och mer likvärdigt. Så vården blir mer likvärdig och jämlik när alla hälsocentraler har samma uppdrag.

7. Gynnar inte bolagisering valfriheten för patienter?
Valfriheten gynnas av när det finns flera aktörer och hälsocentraler att välja på. Med bolagiserade hälsocentraler så säkerställer vi en likvärdig vård och att våra enheter långsiktigt kan överleva. Så valfrihet kräver att det finns flera alternativ att välja på, vilket denna organisationsförändring skapar förutsättningar för.

8. Vilka långsiktiga risker innebär bolagisering?
Utifrån tidigare erfarenheter finns inga direkta risker. Den stora risken är att hela reformer skjuts i spillror av oppositionen med den smutskastningskampanj som bedrivs. 

9. Hur påverkar bolagisering den demokratiska styrningen av vården?
Den demokratiska kontrollen säkerställs och förstärks. I och med att det nu blir tydliga styrdokument så har vi förtydligat att alla beslut som kopplas till utbudspunkter d.v.s. stängning eller öppnande av hälsocentral ska fattas av regionfullmäktige(som är öppet för allmänheten). Idag krävs beslut endast i hälso- och sjukvårdsnämnden(som har sina sammanträden i slutna rum).

10. Hur påverkar bolagisering samverkan med andra samhällsaktörer, som socialtjänst och skola?
Vi har idag ett tio-tal olika aktörer som bedriver hälsocentraler. Idag har vi avtal med alla utom en, regionens egna. I detta avtal regleras samverkan med andra aktörer, så med denna organisationsförändring blir samverkan mer likvärdig och tydligare. 

11. Hur påverkar bolagisering möjligheterna till forskning och utveckling inom vården?
Inte alls. Alla aktörer idag som är ca ett tio-tal är med och utvecklar primärvården, detta kommer såklart fortsätta. Forskning och utveckling styrs och leds även fortsättningsvis av regionen. 

12. Hur påverkar bolagisering kontinuiteten för patienterna?
Genom att vi skapar bättre förutsättningar för att anställa läkare och annan vårdpersonal så skapas det förutsättningar för att få en bättre kontinuitet. Genom att det nya bolaget endast har fokus på primärvården och rekrytering där finns det möjligheter att hitta lösningar som är anpassade för våra hälsocentraler. Så kontinuiteten kommer kunna blir bättre.

13. Hur påverkar bolagisering patientsäkerheten?
Den påverkas inte alls.  Vi har idag ca 10 olika vårdaktörer som ansvarar för hälsocentralerna. Alla styrs av samma lagstiftning så patientsäkerheten kommer inte påverkas. Man kommer ha samma journalsystem och styrningen blir mer likvärdig mellan olika vårdgivare vilket skapar bättre förutsättningar för en mer likvärdig och jämställd vård.

14. Kan bolagisering främja innovation?
Ja, genom ett offentligt ägt primärvårdsbolag så kan man fokusera på innovation inom primärvården. 

15. Hur påverkar bolagisering regional utveckling och vård i glesbygd?
Genom att vi skapar bättre förutsättningar för mindre enheter så kommer vården i glesbygd kunna säkerställas. Regionfullmäktige kommer fortsättningsvis ansvara för utbudspunkter och vart vården ska finnas.

16. Hur påverkar bolagisering möjligheterna till vidareutbildning för vårdpersonal?
Genom det nya bolaget så kan man fokusera på att vidareutbilda medarbetarna på våra hälsocentraler. Det kommer fortsättningsvis var möjligt att vidareutbilda sig inom andra områden än primärvård. 

17. Hur påverkar bolagisering förtroendet för vården?
Genom att vi ny lyfter och prioriterar primärvården så finns det förutsättningar att öka förtroendet. Vi kan se att ett mer decentraliserat ledarskap skapar bättre förutsättningar för att man ska vara nöjd med den vård som bedrivs på våra hälsocentraler.

18. Hur påverkar bolagisering vårdens långsiktiga hållbarhet?
Genom att vi skapar likvärdiga möjligheter och förväntningar på alla hälsocentraler så skapas bättre förutsättningar för en långsiktig hållbarhet

19. Hur påverkar bolagisering vårdens förmåga att hantera kriser?
Vi har idag 25 hälsocentraler i egen regi och 16 i privat regi. I en av länets kommuner finns endast privata hälsocentraler. Ska vi kunna leda länet i kris på likvärdigt sätt så måste vi ha en krishantering som är oberoende av driftsform för våra hälsocentraler. Med en bolagisering så blir detta tydligare och ansvaret att säkerställa en god primärvård under en kris kommer att lyftas upp och prioriteras.

20. Hur påverkar bolagisering vårdens oberoende?
Regionen ansvarar idag för att vården ges till invånarna utefter de behov som finns. Detta ansvar ligger kvar på regionen som huvudman. Varje vårdgivare kommer sedan drivas oberoende från varandra men styras på ett likvärdigt sätt genom Hälsovalet. Det är sedan regionstyrelsen och regionfullmäktige som sätter upp de krav som ska uppfyllas. Så vården blir varken mer eller mindre oberoende. Däremot så blir den mer likvärdig och jämställd.

Har man någon annan fråga som man vill ha svar på så kan man antingen maila mig eller fylla i frågeformuläret på sidan så ska jag uppdatera frågor och svar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar