Idag har Regionstyrelsen haft ett extra sammanträde där vi har beslutat att säga upp avtalet med Gefle Läkargrupp med omedelbar verkan.
Under hösten fick vi signaler om att det de hemtjänstföretag i Gävle som misstänks för bedrägeri hade kopplingar till en av hälsocentralerna i Gävle, Gefle Läkargrupp. Vi inledde direkt en fördjupad granskning ur hälsovalet perspektiv samtidigt som vi samlade på oss information från Gävle kommun. Vi har även blivit kontaktade av och kontaktat andra myndigheter som sett samma typ av problem med denna hälsocentral. När nu all information är insamlad så var det ganska enkelt för oss att agera i frågan.
Så därför har regionstyrelsen idag beslutat att häva avtalet med Gefle Läkargrupp med omedelbar verkan vilket innebär att från den 1/2-2025 så ingår de inte längre i vårt vårdvalsystem. Vi listar nu om patienterna så alla de 5000 listade patienter hos denna hälsocentral från måndag tillhör någon annan av våra 45 hälsocentraler.
Att som offentlig aktör reagera och snabbt utreda misstanke om oegentligheter och bedrägeri är för mig självklart. Välfärdsbrottsligheten är ett samhällsproblem och kan kopplas till alla sektorer och utövare inom välfärden. Det är alltså inte bara vissa privata företag som håller på med sådant utan finns även inom den ideella sektorn men kan också finnas inom vår egen offentlig driven verksamhet. All verksamhet består av människor som ibland gör fel, medvetet eller omedvetet och det finns människor runt om oss som har onda avsikter och vill sko sig på andra.
Därför är det viktigt att vi har system som försvårar detta och som upptäcker om det sker något som inte är okej. Detta ärende visar att vårt system och rutiner fungerar. Tack vare god kontakt med andra myndigheter så kan man lägga ett pussel som avslöjar oegentligheter eller fusk. Sedan ska vi ha kontrollfunktioner inom vår verksamhet som kan upptäcka mönster och beteenden som behöver kontrolleras och utredas. Vi kommer aldrig ha ett helt vattentätt system utan det är ständigt under utveckling och de kriminella utvecklar sina metoder, det är en ständig katt och råttalek.
När vi nu har upptäckt, utrett och agerat så behöver vi såklart även göra en polisanmälan, anmälan till ekobrottsmyndigheten och till IVO. Huruvida något brottsligt har begåtts eller om man missbrukat sin legitimation är något som andra får leda i bevis. Men vi har gjort det vi kan för att samla tillräckligt med underlag så vi kan ta ställning och säga upp avtalet och gå vidare med de rättsliga instanserna.
Med det sagt så ska jag även poängtera att det finns många bra företag som sliter varje dag för att bedriva en välfärd i världsklass. Detta som nu har hänt får inte solka ned deras goda rykte. Här måste vi som förtroendevalda vara tydliga med att detta är ett undantag och att det finns inga som helst misstankar eller signaler om att det inte står rätt till hos andra aktörer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar