onsdag 16 oktober 2024

Nytt Regionbolag för att skapa Sveriges bästa Primärvård

 Idag har vi i den politiska ledningen gått ut med vårt förslag för att utveckla vår egen drivna primärvård. 

Vi kommer att flytta över de regiondrivna hälsocentralerna till ett gemensamt bolag, som kommer ägas, ledas och drivas av regionen. Vi har inga planer på att sälja enheter eller verksamheten, vilket oppositionen har spekulerat i. 

Detta gör vi för att:

Vi tror på ett närmare och tydligare ledarskap inom regionen. Vi ser att vi på detta sätt kan skapa bättre förutsättningar för det. Våra egna hälsocentraler kommer hållas ihop av en ledning som har just fokus på den verksamheten och hur den kan utvecklas. Vi ser också att med ett mer närvarande och engagerat ledarskap så skapas bättre förutsättningar för en bra arbetsmiljö vilket i sin tur underlättar vid rekrytering och utveckling av vården.

Hur påverkar det medarbetarna?

I första anblicken så blir det inte så stor förändring kanske. Det kommer stå en annan avsändare på löneutbetalningen. Alla medarbetare som idag jobbar på våra hälsocentraler kommer erbjudas att följa med över till det nya bolaget. Men det kommer vara frivilligt. För den som så hellre önskar så kommer man få jobba kvar inom själva regionen. 

Vi tror att man som medarbetare kommer märka av en mer engagerat och närvarande ledarskap. Detta genom att de som styr och leder verksamheten kommer kunna fokusera på just primärvården. 

Det kommer skapa bättre förutsättningar för medarbetarna att vara med och utveckla verksamheten. Man kommer närmare den högsta ledningen och det blir färre chefsled vilket i sin tur gör att man får mer makt över sin arbetsplats.

Hur påverkar det patienterna?

Patienterna kommer inte märka av något när detta sjösätts. Det kommer vara samma medarbetare som tar hand om dig, du kontaktar din Hälsocentral som vanligt. Däremot så kommer man märka det på att medarbetarna får bättre förutsättningar att utveckla vården vilket i sin tur kommer märkas av patienterna. Vi ser också att det kommer bli lättare att rekrytera medarbetare vilket i sin tur kommer göra att du kanske får den där fasta läkarkontakten som vi alla pratar om. 

Detta har tidigare gjorts inom Folktandvården för många år sedan med framgång och vi vill se att vi gör samma resa inom vår egen primärvård.

För den som har trott på oppositionens propaganda om att vi vill sälja alla våra hälsocentraler får nu veta att det har varit just propaganda. Detta bolag kommer inte ha för avsikt att avyttra enheter eller verksamhet. 

Men det är klart det kommer ta tid och kraft att göra en sådan här förändring. Men jag känner mig trygg i att våra medarbetare fixar det tillsammans med oss förtroendevalda. Det kommer säkert finnas en och annan som inte gillar detta men med tiden så kommer de märka att det blir skillnad på riktigt som förbättrar för såväl dig som medarbetare och för patienterna. 

Jag har full förståelse för att det kommer väcka en del frågor om hur det ska gå till och hur det påverkar dig som medarbetare eller patient. Så jag finns tillgänglig både via mail, telefon och fysiskt besök för att lyssna in de tankar som finns kring eventuell oro som finns eller vilka möjligheter man ser. 

Tillsammans kommer vi skapa Sveriges bästa primärvård med de bästa hälsocentralerna. 


lördag 12 oktober 2024

Primärvårdens framtid?

Vänsterpartierna fortsätter med sitt krig mot primärvården. Den är en ström av debattartiklar och initierade insändare som kommer från såväl vänstern som socialdemokraterna i regionen. De spekulerar och hittar på saker som gör att man häpnar, är det verkligen någon(än deras egna) som går på dessa saker. 

Jag är riktigt bekymrad hur de pratar ned alla som jobbar inom primärvården och då framförallt de som jobbar hos de privata vårdgivarna.

För att råda lite bot på detta så bjöd Praktikertjänst in alla oss politiker i regionstyrelsen i veckan. Detta var ett mycket bra initiativ, där fick de möjlighet att berätta om sin verksamhet och möjlighet för oss att ställa frågor. En bra dialog helt enkelt. Tyvärr valde oppositionen att inte vara med, det verkar som man inte är intresserad att föra dialog. Jag hade nog trott att det skulle vara ett ypperligt tillfälle för vänstern att ställa sina frågor, om typ antalet segelbåtar de har köpt, och att vi alla skulle få tillsammans få höra deras svar. Men det visar att man är inte intresserad av dialog varken med oss eller någon annan. Till saken hör att just Praktikertjänst är ett företag som drivs av personalen, alltså ett personalkooperativ. Men det verkar inte heller vara något som vänsterpartierna gillar.

Det finns en del påståenden på debattsidan och i talarstolen som behöver bemötas:

Tillgängligheten blir sämre på mindre orter

Vi kan konstatera att vi har många hälsocentraler i länet och de finns såväl inne i städerna men också i mindre samhällen. De privata finns också över hela länet och deras tillgänglighet är generellt bättre än våra egna offentliga. Se bara de privata Alfta(2500 invånare) Bergsjö(1300 invånare) Harmånger(500 invånare) Så detta är bara en illasinnad myt sossarna vill sprida. (sedan är det många fler än de som just bor i det samhället som är listade, så det är fler listade på dessa enheter än de som bor där) Så detta är hittepå

Privata undergräver medborgarnas inflytande

För det första så får alla invånare välja hälsocentral. Är det så att väldigt få väljer en enhet så får den tänka om eller lägga ned. Det är alltså inte underställt politikernas godtycke, vilket är risken om socialdemokraterna ska bestämma, om vart alla hälsocentraler ska finnas. Sedan styrs innehållet av oss politiker, d.v.s. vi bestämmer vad som ska göras och sedan väljer invånarna hur. Mer demokratiskt än att själv kunna välja finns väl inte. Så detta påstående är rent felaktigt

Marknadsorientering driver administration

Vi kan se att de privata enheterna har mindre administration än offentliga. Själva vårdvalet administreras sedan av några få under regionstyrelsen. Vi håller nu på och ska effektivisera administrationen inom regionen och det är inte just inom vårdvalet som detta kommer ske, utan tvärtom det kommer ske inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen som inte administrerar något vårdval. Så detta är rent vilseledande och felaktigt.

Så istället för att sprida lögner och desinformation så borde regionens socialdemokrater berätta för oss hur de vill utveckla och få ordning på primärvården. Vi kan se idag att den offentligdrivna går med 170miljoner i underskott samtidigt som de privata inte gör det. De privata har samma uppdrag, bättre tillgänglighet, nöjdare patienter, nöjdare medarbetare(Som dessutom äger sin egen verksamhet), lika bra eller bättre kvalité.

Men några svar på hur man ska få ordning på underskotten inom primärvården kan inte sossarna svara på. Dessutom säger de nej till alla förslag vi lägger fram utan att ha något alternativ. Jo, de har ett alternativ och det är att någon annan ska ta fram förslag på åtgärder.