fredag 20 september 2024

Försäljning av Sossarnas Kombilotter med gangstermetoder.

Jag tror inte någon har kunnat undgå den kris som socialdemokraterna går igenom när det gäller deras egna lotteri Kombilotteriet. Man har under många år sålt lotter till sina medlemmar och andra sympatisörer med gangsterliknande metoder. Men nu har man avslöjat att man använder sig av ett telemarketingföretag som använder aggressiva metoder där man lurar folk att köpa lotteriabonnemang. 

Jag brukar inte kommentera eller lägga mig i andra partiers kriser men i detta fall är det ändå något väldigt speciellt. 

Det är tillåtet att sälja lotter i Sverige, det är nog ingen som vill förbjuda det. Du kan bl.a. köpa lotter där överskottet går till idrottsrörelsen eller till staten. Detta är det ingen som är emot. 

Men Socialdemokraterna bedriver egen lotteriverksamhet under annat namn. Det framgår inte att man stödjer socialdemokraterna på ett tydligt sätt. Sedan har man anlitat ett Call Center för att sälja abonnemang av lotter där man använder mycket tveksamma metoder som gör att man drar paralleller till de kriminella som ringer till gamla för att lura dem på pengar. Man har även lämnat ut sina medlemmars uppgifter utan att man som medlem godkänt det, vilket inte är tillåtet. Inte nog med det så finns det kopplingar till gängkriminalitet i detta företag vilket är väldigt allvarligt. 

Till detta så är det ändå värt att påpeka att socialdemokraterna har gett sig själva undantag från lotterilagstiftningen där ingen annan får sälja lotter på kredit, eller att överskottet är skattefritt. 

Nu håller regeringen på att ser över partiernas möjlighet att sälja lotter. Gamla regeringar har under årens lopp sett över och reglerat partiernas finansiering så att man gör det nu med lotterierna är inte så konstigt. Exempelvis så har man tagit bort möjligheten till anonyma bidrag till de politiska partierna. 

Socialdemokraterna är väldigt upprörda nu när regeringen nu vill se över detta vilket blir lite märkligt med tanke på den skandal som nu nystas upp. Det verkar som att partiledningen har vetat om dessa bedrägliga säljmetoder under en längre tid, utan att man agerat. Ju längre tid man rapporterar om denna skandal desto mer kommer fram. 

Så jag tror nog att den enda lösningen för sossarna att få stopp detta drev är att just sluta med försäljning av sina lotter. 

Vi moderater har också ett lotteri(M-lotteriet), men vad jag vet så ringer man inte runt för att sälja dem till medlemmar. Man lämnar inte heller ut medlemslistor till någon annan att ringa runt. Det handlar mer om en begränsad försäljning som gör att aktiva kan köpa lotter. Man är dessutom väldigt tydliga med vem avsändaren är. (Men det är klart att förbjuds politiska lotterier så kommer även vi moderater sluta med vårt.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar