söndag 29 september 2024

Effektiviseringen av administrationen fortsätter

Vi moderater gick till val på att effektivisera regionen och se till att vi kan prioritera hälso- och sjukvården. Direkt när vi tillträdde så gjorde vi ett arbete där vi kunde minska anslagen med 5% till de delar inom regionstyrelseförvaltningen som vi faktiskt kan påverka, d.v.s. stab, kommunikation, HR, ekonomi o.s.v. Detta mynnade ut att vi kunde minska med ca 30 tjänster.

Nu fortsätter det arbetet inom hälso- och sjukvården. Det finns en del administration som sker där som inte ger mesta patientnytta. Man har nu tittat på detta och kommer nu minska ned antalet tjänster med 10%. 

En viktig del i ett sådant arbete, och det vi gjorde tidigare, är att inte övervältra uppgifter på vårdpersonalen utan istället kunna ta bort vissa delar helt och andra kan göras smartare och mer effektivt. Detta arbete kommer såklart inte vara det enda som görs för att få ordning på ekonomin men är ett viktigt bidrag.

Sedan finns det de som vill skära ännu mer, varför gör vi andra saker än bara sjukvård kan jag få höra ibland. Vi har flera ansvarsområden som staten gett oss och delar som vi gör för att det är viktigt för länet. 

Kollektivtrafik är en sådan sak som vi inte skulle behöva göra men har valt för att livet ska bli så mycket lättare i länet. Dessutom om vi skulle ta bort all kollektivtrafik så motsvarar det ca 400mnkr i lägre kostnader i en total omsättning på 12miljarder. Det skulle dessutom bli svårare för länets invånare att ta sig till och från skolan/jobbet och andra resor som man vill och behöver göra. 

Så jag tror ingen seriöst menar att man ska göra det, men trots det så får jag höra det ibland. 

När det gäller vårt arbete med regional utveckling så är det ett statligt åtagande som vi måste göra, det rör sig om infrastrukturplanering, företagsstöd o.s.v. Men det handlar även om att hjälpa till att matcha kompetensbehovet på arbetsmarknaden med våra utbildningar. 

Till det har vi även våra folkhögskolor som vi bedriver och finansierar. Där ger staten oss en del pengar så skulle vi lägga ned våra skolor så tappar vi inte denna möjlighet till utbildning utan vi förlorar även de bidrag som staten ger. 

Till sist så har vi kulturen, något som en del tycker vi kan strunta i. Men vad vore ett samhälle utan kultur? Där har kommunerna stort ansvar men även regionen. Sedan spelar det ingen roll om kulturen finansieras av kommunerna, regionerna eller staten. Det är allt våra skattepengar som går dit. Men vi moderater har drivit på att våra institutioner behöver hitta andra intäkter. Man kan inte förlita sig på att man ska kunna få en större del av det offentliga när vi behöver prioritera mellan sjukvård och kultur

Så när vi moderater är med och leder stat, kommun och region så gör vi det med ordning och reda. Vi vågar prioritera men också tänka i nya banor. Vi har ett stort engagemang att göra Gävleborg bättre för oss som bor där. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar