fredag 20 september 2024

Äntligen blir det möjligt med klimatvård för Gävleborgarna

Att jobba med politik handlar om att göra skillnad för de som bor och verkar i länet. En fråga som varit aktuell under alla år jag jobbat med politik är huruvida man ska få åka på intensivrehabilitering i varmare klimat s.k. Klimatvård. Vi moderater har kämpat för detta och nu äntligen kan vi se att vi tar oss framåt. Tack vare att vi nu är med och leder regionen så kan vi också genomföra det som vi länge har kämpat för.

Jag har haft många samtal kring detta och har bl.a. träffat Neuroförbundet som drivit på i detta. Jag har även försökt hitta andra vägar för att de med behov ska kunna få detta. Vi vet att det gör stor skillnad för bl.a. reumatiker att få en veckas intensiv träning i varmare klimat vilket gör att när man kommer hem så har man haft ett mycket bättre liv. Det finns t.o.m exempel på personer som fått detta som sedan har kunna jobba ett helt år, vilket inte annars hade varit möjligt. 

På torsdag nästa vecka kommer äntligen Hälso- och sjukvårdsnämnden besluta om att man återigen ska få åka iväg på regionens bekostnad för sådan rehabilitering. Konkret ska man ska nu ta fram en rutin som efterlever socialstyrelsen nationella riktlinjer kring detta. Sedan ska man göra en direktupphandling för att kunna remittera patienter till dessa anläggningar. Utan att föregå den direktupphandlingen så skulle jag kunna tro att regionernas och kommunernas egna stiftelse Vintersol kommer vara en aktör som man kan åka till. 

Det ska bli riktigt kul att följa detta och se hur det kommer användas och vilken skillnad det kommer göra för Gävleborgarna. Jag träffade representanter från Neurförbundet i veckan, i ett helt annat ärende, och direkt så lyfte de upp den satsning som Region Gävleborg gör.

Detta är en del av den politiska överenskommelse vi skrev ned efter valet tillsammans med våra samarbetspartier (SD,KD,SVG) som vi nu levererar. Det kommer komma fler saker framöver som vi ska genomföra. 

Det har alltså betydelse vem som styr en region, där är detta ett bra exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar