söndag 1 september 2024

Gävle flygplats (Rörberg) behövs för sjukvårdens behov

Flygplatsfrågan lever vidare i Gävle. Före sommaren så skulle Gävle kommunfullmäktige besluta om att avveckla Gävle Flygplats (Rörberg) för gått genom att avveckla flygplatsen och låta Vattenfall bygga en kraftledning rakt över rullbanan. Oppositionen i Gävle kommunfullmäktige återremitterade frågan där de vill att man skulle lyssna av olika intressenter vilka konsekvenser ett sådant beslut skulle få.

Så mitt i sommaren fick vi till regionen en remiss från kommunen där man undrade vilka konsekvenser det skulle få för regionen om man avvecklade flygplatsen som ”vackertväder flygplats” eller om man behåller den. 

Så när vi var tillbaks från semestern så hade vi två veckor på oss att svara från regionen. Häromdagen rapporterade Gefle Dagblad kring denna remiss. Din Lokaltidning i Sandviken rapporterade om vårt svar också.

Oppositionen har såklart reagerat och kontakta media med konstiga anklagelser som riktas mot mig. Man påstår att jag bara har fokus på Gävle och glömmer länet. Dessutom verkar inte 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden kunna läsa remissvaret utan påstår att det står saker som inte står där. Dessutom har man fått journalisten att insinuera att det bara är mina synpunkter i remissvaret eftersom ingen tjänsteman har skrivit under svaret tillsammans med mig.

Märkliga anklagelser och rena felaktiga och vilseledande påståenden.

Så hur gick det till när svaret togs fram?

När regionen fick svaret och vi var tillbaks till regionen så tog vi tag i svaret. För det första så fanns det redan en skrivelse från regionen sedan tidigare. För att se om något nytt har hänt sedan det svaret så bokade jag in träffar med några tjänstemän, såväl med personer som kan flygverksamhet och från sjukvården. Sedan skrevs svaret ihop av en politisk tjänsteman, vilket vi brukar göra. Sedan fattade jag beslut på delegation eftersom vi inte hade någon regionstyrelse inplanerad innan svaret skulle vara inne. Det var inget nytt ställningstagande utan endast ett förtydligande vad vi sagt tidigare men en komplettering utifrån det förändrade säkerhetsläget. Sedan korrekturlästes/faktagranskades svaret innan jag fattade det formella beslutet i egenskap av ordförande i Regionstyrelsen. Så det är alltså Regionstyrelsen som svarar genom mig. Alltså inte mitt personliga svar utan Regionens.