lördag 13 juli 2024

Nytt utjämningsförslag för kommuner och regioner

 I veckan kom förslaget från den statliga utredningen kring ny skatte- och kostnadsutjämning. Detta har utretts många gånger och man har även gjort förändringar i systemet. Syftet är att utjämna förutsättningarna vad gäller skatteintäkter. Med detta garanterar staten att alla kommuner och regioner har samma förutsättningar när det gäller invånarnas beskattningsbara intäkter. Konsekvensen blir att det inte spelar någon roll huruvida dina länsinvånare har en hög eller låg inkomst. Det som avgör vilka skatteintäkter du får till din kommun eller region är antalet invånare och din skattesats. Förslaget är nu att man ska garanteras 116% av medelskattekraften istället för som tidigare 115%, så det blir en liten ökning med detta förslag.

Sedan kompenserar man för olika strukturella förutsättningar på kostnadssidan. Denna del är ganska svår att förstå men syftet är att kompensera för kostnadsfaktorer som du inte som kommun eller region kan påverkar. Det rör sig bl.a. om en kommun med stor geografiska yta behöver kanske ha fler mindre skolor. Det handlar även om att vissa kommuner har högre löneläge o.s.v. För regionens del så påverkas även av geografin med tanke på att ett stort län behöver kanske ha fler mindre sjukhus än en mindre region till ytan. 

Nu har då utredningen lagt ett förslag på förändringar man vill göra

Den totala skillnaden för oss i Region Gävleborg är att vi får ytterligare 170mnkr i ökade intäkter/bidrag.

Alla regioner är såklart inte lika nöjda. Förslaget innebär att Stockholm och Uppsala förlorar på förslaget medans övriga regioner vinner på det.

Nu ska förslaget ut på remiss och vi kan redan förutspå vilka regioner som kommer vara positiva till förslaget och vilka som är negativa. Vi har redan sett hur Stockholmskommuner och regionen går ut och är kritiska. 

Att vi har ett system som utjämnar förutsättningarna tror jag alla vill att vi ska ha. Den enkla delen när det gäller kostnadsutjämningen så är garanteras vi alla samma skattebas. Kritiken man kan höra är att det hämmar tillväxten i de enskilda regionerna och kommunerna. Men Sverige tjänar inte på att vi konkurrerar mellan kommuner och regioner kring vart de högavlönade ska bo. Sverige blir inte rikare om man flyttar inom landet. Däremot så behöver vi insatser så att medelskattekraften ökar i landet vilket gör att alla kommuner för mer i skatteintäkter.  

På kostnadssidan så är det såklart svårare att räkna ut vad man ska kompensera för. Dessutom är systemet så pass komplicerat så det finns nog ingen som riktigt förstår hur man räknar ut. Men systemet ska bara kompensera för obligatoriska åtaganden vilket är viktigt. Om en kommun har en högre ambition att tillhandahålla mer service än vad man måste så får man finansiera det genom att ha en mer effektiv kommun eller högre skatteintäkter. 

Vi i Region Gävleborg kommer såklart svara på remissen och min ambition är att inte hamna i vinnare/förlorare ingångarna utan få till ett balanserat svar. 

Men risken är att det blir som vanligt, starka krafter kommer vara så kritiska så man kommer inte göra något inför valet 2026


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar