torsdag 18 juli 2024

Nu är inflationskampen över

 Nu är kampen mot den höga inflationen över. Vi har under de senaste åren i Sverige och i västvärlden brottats med en hög inflation. Inflationen drog iväg som en effekt av pandemin och sedan kriget i Ukraina. Inte nog med att vi har haft en hög inflation så är vi dessutom i en lågkonjunktur. Detta kombinerat är inte bra, detta innebär att regeringen inte har kunnat gasa på med åtgärder för att stimulera ekonomin för då fanns risken att öka på inflationen ytterligare. 

En hög inflation ställer till det för såväl oss som region men också för oss privatpersoner. När priserna ökar i snabbare takt än vad lönerna gör så blir vi fattigare för varje år i och med att köpkraften sjunker, detta tror jag vi alla har märkt. 

För oss som region och kommun så ökar även våra kostnader, allt vi köper in blir dyrare och när lönerna inte ökar i samma takt och med det våra skatteintäkter så blir även regionen fattigare. Vi får helt enkelt mindre vård för de skattepengar vi tar in. 

Så alla är förlorare på denna höga inflation. Så den nuvarande regering gjorde det tydligt när de tillträdde att bekämpa inflationen är en av de viktigaste utmaningarna de hade, detta tillsammans med det försämrade säkerhetsläget. 

Nu kan man konstatera att denna kamp är nu vunnen. Vi har spänt väntat på inflationssiffrorna som kommer varje månad och kan se att inflationen nu är nu tillbaks på de målvärden som finns. Vi kunde se i veckan hur siffrorna för juni månad bekräftade detta ytterligare. 

Så nu förväntar sig alla att riksbanken ska sänka sin styrränta och på det sättet kommer  även boendekostnaderna sjunka och regionens räntekostnader för de investeringar vi gör kommer sjunka. Vi kommer helt enkelt få mer pengar som vi kan bedriva sjukvård för.

En stor kostnad för regionen är avsättningar vi gör för kommande pensioner för våra anställda. Dessa kostnader beräknas utifrån inflationen . Detta gör man för att inflationssäkra våra anställdas kommande pensioner. Nu med den lägre inflationen så kommer våra pensionsavsättningar nästa år sjunka med över 600miljoner kronor. Detta tack vare regeringens inflationsbekämpning som nu visat sig ge resultat.

Detta ska vi alla komma ihåg för vi vet ju hur det låtit från oppositionen, både i regionen och på nationell nivå. Man har lagt kostnadsdrivande förslag i regionen helt utan finansiering samtidigt så har man inte förstått kopplingen mellan inflation och kostnader för pensionerna. På nationell nivå så har oppositionen krävt att man ska spendera pengar man inte har med en stor risk att spä på inflationen. Men som tur är har varken vi i majoriteten i regionen eller regeringen lyssnat på dem.

Nu får vi se vilka åtgärder staten tar för att stimulera ekonomin för att motverka lågkonjunkturen, för nu finns den möjligheten(om det behövs det vill säga). Det finns även mycket som satsningar som behöver göras, satsningar på försvar, investeringar i infrastruktur och satsningar på välfärden. 

När vi i regionen får ordning på vår ekonomi, vilket inte är klart än, så finns det även förutsättningar för oss att kunna göra satsningar på vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar