När man pratar med media så bekräftar de detta också. De får allt svårare att få med sig medarbetare på att prata om vad som händer i regionen. Förutom när majoriteten och pressavdelningen går ut med förskönande nyheter som vinklas på så sätt för att göra en positiv bildsättning av regionen och de som leder den.
Ibland lyckas vi förklara för media hur det ligger till men allt som ofta så är den enkla vägen att ta deras pressmeddelande och lägga ut det utan att gå till botten med det.
Ett exempel är när majoriteten går ut och säger att förtroendet för vården har ökat under pandemin. När man däremot studerar den undersökning som man syftar till så ser man att
Förtroendet för sjukvården var:
2020 66,5% 2021 66,4% d.v.s. oförändrat eller en liten minskning med 0,1%
Frågan om man anser sig ha tillgång till den sjukvård man behöver var:
2020 92% 2021 89,2% d.v.s. en minskning på ca 3%
SVT berättat för ett tag sedan hur en chef har stormat in på en intervju med medarbetare och ifrågasatt vad media gör det, vilka frågor som ska ställas och att de vill se och kunna korrigera inslaget innan det sänds.
Det finns även berättelser där chefen har sagt att man inte ska uttala sig till media utan låta presstjänst i Gävle sköta det.
Sedan har vi kulvertkonsten där medarbetare säger att man blivit tillsagd att inte yttra sig för då kan man få sparken.
Så här fortsätter det, det finns alldeles för många exempel på när vi som region försöker styra media och tysta vår personal.
När allt detta händer så blir tyvärr personalen allt mer tyst. Vem vill riskera jobbet eller hamna i onod hos chefen för att man säger vad man tycker. Det spelar inte heller någon roll om man går ut och säger att man får tala med media, känner man sig tystad så räcker det.
I dagens poddavsnitt så pratar jag och min regionrådskollega Alexander om detta och vilka lagar som gäller.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar