onsdag 13 april 2022

Del tre i Uppdrag Gransknings serie om regionerna

 Nu har Uppdrag Granskning släppt sina tre program där man granskar landets regioner. Det blir såklart inte en helomfattande granskning som täcker allt regionerna gör utan mer några få nedslag. Det sista programmet handlar om oss regionpolitiker om vad vi gör. 

Att regionvalet är det glömda valet är det nog ingen som säger emot. När sjukvårdsfrågorna är bland de viktigaste frågorna för väljarna så borde regionen och det som händer där vara väldigt i ropet. I en enkät som SVT har gjort så säger 47% att de vet att regionerna är de som ansvarar för sjukvården. Jag tycker det ändå är ganska högt med tanke på det låga intresse som media visar för regionen och det som händer där. För det är ju ändå så att både kommunerna och staten har sina delar i ansvaret för sjukvården. Men när det kommer till andra delar inom regionens ansvarsområde, kollektivtrafik, infrastruktur, regional utveckling och kultur så är nog kunskapen ännu lägre.

Nu har man ändå granskat oss. Man säger att det är 5000 politiker som styr över regionerna men det är nog lite tillskarvat. Det är alltså inte 5000 som sitter i regionfullmäktige eller i regionstyrelse eller i hälso- och sjukvårdsnämnden. Vissa av de personer som de lyfter fram från oss moderater i Gävleborg har inga uppdrag alls i regionen. Men det är ändå många som jobbar politiskt med dessa frågor. Det skulle vara intressant som en jämförelse att titta på hur många kommunpolitiker vi har i landet, tror att de är bra många fler än oss i regionen. (Gävleborg har 338 regionpolitiker och 1800 kommunpolitiker.)

Sedan försöker man visa vad man får av våra politiker. Där har man jämfört budgetar för att påvisa att det inte skiljer så mycket mellan de politiska alternativen. Så kan det vara men jag blev tidigare intervjuad om just att vi opposition i Region Gävleborg sticker ut i vår budget där vi har väldigt mycket ekonomiska skillnader jämfört med majoriteten. Denna veckas avsnitt av Uppdrag Granskning visar att inte så är fallet hos vissa andra regioner. Det var kanske därför det inte var så intressant att lyfta fram  just Gävleborg som ett bra exempel, det är ju inte UGs grej riktigt.

De kommer även jämföra aktiviteten hos våra politiker. Jag har ännu inte sett utfallet men har såklart kollat hur mycket aktivitet vi har.

Under mandatperioden har oppositionen i Gävleborg:

Skrivit 68 motioner, varav 12 från oss moderater. Inte en så imponerande siffra men vi väljer att agera i våra nämnder och styrelsen i stället. Där har vi tagit 32 initiativ i nya ärenden därav 21 från oss moderater. Våra fullmäktigeledamöter har deltagit i 450 ärenden som debatterats i fullmäktige, i snitt är det 6 av våra 11 ledamöter som är uppe i talarstolen varje möte. Antal yrkanden i ärenden har jag inte lyckats få fram, men det blir många

Sedan kan vi skriva interpellationer och ställt enkla frågor i fullmäktige för att lyfta och diskutera aktuella ärenden. Där har det varit 117st interpellation varav 53 från oss moderater i fullmäktige. 

Är detta mycket eller lite? Det beror nog på vem du frågar och vad innehållet är och hur omfattande frågorna är. Jag antar att SVT kommer lägga upp en sida där man kan se allt detta. Sedan är det kanske mer vad som sägs som är relevant och vilken påverkan det har.

Till sist så kan man ställa frågan, vad gör media för att göra regionvalet mer uppmärksammat och intressant för väljarna. Det kan inte bara ligga på oss politiker. Här har vi nog alla en del att göra. 

Vi moderater i Regionen jobbar hårt med att vara ute och möta människor. Vi har nu t.o.m. gjort det möjligt för alla länsinvånare att koppla upp sig varje fredag morgon för säga sin åsikt, ställa sina frågor eller bara kolla läget. Detta är helt unikt, vad jag vet, men det har inte media haft intresse av att berätta för länsinvånarna.  

Har du själv tips på vad vi kan göra för att berätta om vad regionen gör eller få ut de politiska skillnaderna i regionen så hör av er. 

Vi politiker finns till för er.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar