torsdag 30 december 2021

Gott nytt valår


 Ännu ett pandemiår har passerat, ingen trodde nog att det nu skulle ha pågått i snart två år denna pandemi. Det kommer fortsätta att pågå under lång tid framöver, vi måste helt enkelt lära oss leva med viruset som ställt till så mycket i hela världen. Trots att snart alla är vaccinerade så fortsätter viruset spridas i nya varianter vilket inte i sig är så märkligt. Så räkna med att vi kommer förhålla oss till detta de kommande fem till tio åren.

Men det händer mycket inom politiken utanför pandemin även om det mesta förhåller sig till det på något sätt.


Vården

Man har under en längre tid forcerat igenom försämringar inom primärvården. Ingen har kunnat undgå beslutet om att ta bort kravet på allmänläkare på alla våra hälsocentraler, minska ned öppettiderna och försvåra för nya etableringar. Beslutet började gälla från oktober i år och än har vi inte sett någon drastiskt förändring, vilket i och för sig var väntat. Frågan är när den
första hälsocentralen vågar ta steget och stänga igen vissa dagar i veckan. Blir det Arbrå, Kilafors, Iggesund(som redan är flyttad till Hudiksvalls HC) eller Storvik

Ingen ville ha denna förändring utan drevs brutalt igenom av regionens centerpartister och sossar.

Vårdköerna var långa redan innan pandemin men har nu under de senaste två åren växt. Man försöker nu bildsätta att man varit duktig på att korta dem vilket det kan te sig som men jag kan konstatera att man har pressat bort patienterna från vården. Det finns en dold vårdskuld som byggts upp under pandemin d.v.s. de som inte har sökt vård eller remitterats till vården. Ser man på en rad av de kliniker där inte vårdbehovet påverkas av pandemin, exempelvis onkologen, så ser vi att antalet inkomna remisser har sjunkit 2020 och 2021 jämfört med åren innan. Dessa patienter kommer behöva vård och jag hoppas att denna försening som uppstått inte påverkar deras hälsa och möjlighet till att få hjälp.


Pandemin


Pandemin fortsätter och vi har nu fått fram ett vaccin på rekordfart vilket är otroligt bra jobbat. Sedan var inte regionerna på hugget för att få in dessa vaccin i befolkningen. Vi moderater har därför under året drivit på hårt i detta och lagt förslag efter förslag som direkt har avfärdats av majoriteten för att senare implementeras. Man har även här försökt bildsätta att vi är bäst i landet och lagt fram situationsanpassad statistik för att påvisa detta.

Regionen hade även en del fusk kring vaccinationsordningen och man själv lät andra gå före i kön, detta utan att man agerade från ledningen sida. Som så mycket annat så lyfte vi dessa frågor men fick inget stöd från ledningen, förrän långt senare såklart

torsdag 23 december 2021

Praktik på Dialysen på Hudiksvalls sjukhus

Öron- näsa hals 09:28

Höstterminen avslutades med ett par dagars besök på sjukhuset i Hudiksvall. Jag besökte under måndagen några avdelningar, Öron- näsa hals mottagning, IVA och Hjärtmottagningen med tillhörande vårdavdelning.

Det är intressant att se och höra om våra verksamheter och det var ändå relativt lugnt där vi var. Man förbereder sig dock på det som eventuellt kommer nu i fjärde vågen. Vi fick se hur de tidigare byggde om för att kunna vårda smittade patienter och man har en otrolig förmåga att snabbt kunna ställa om. 

Även om det har gått bra tidigare så är man nu orolig för att man inte har  hunnit komma  ifatt efter de tidigare perioderna av hög belastning. Så det är klart man känner en oro inför hur de ska klara av att få personalen att orka. För inte bara att det kan komma många covidpatienter så ska man klara av den vanliga vården. Och vi vet alla att det i normala fall är hårt tryck på vården.

Vi fick även möjlighet att träffa några medarbetare som kunde berätta mer om det är att jobba sjukhuset vilket är intressant. Det är helt klart ett bra sjukhus med fantastiska medarbetare. 

Dialysen 06:45

Så i Tisdags så var jag på sjukhuset 06:45 för att auskultera (praktisera) på Dialysen på Hudiksvalls sjukhus. Jag brukar försöka vara med på detta sätt ibland ute i vården, kanske inte så mycket som jag skulle vilja men det blir ett par gånger per år i alla fall. Denna gång var det just Dialysen, som jag besökte för några veckor sedan, som jag fick möjlighet att var med en hel dag. Det är turbulent på avdelningen och de flesta har valt att säga upp sig. Nu fick jag vara med dem en dag och se deras arbete. Det är en otrolig viktig verksamhet som verkligen räddar människors liv. 

Som vanligt när jag är ute så var det en lugn dag, endast fyra patienter som fick sin dialys. Dagen innan och idag torsdag kommer de ha 17 patienter istället. Det är en behandling som man gör 3-4 gånger i veckan och varje behandling tar 5h. Så dessa patienter spenderar mycket tid i sängen på Dialysavdelningen. Det märks att det blir som en egen familj. Man går dessutom där i många år, vecka in och vecka ut.

Det är dessutom en avancerad behandling de får där det krävs mycket kompetens av medarbetarna. Man skolar in nya personer under 8 veckor så det kommer bli tufft att ersätta de som slutar nu i Januari. 

Jag förstår att det finns en oro hos dessa patienter. För att de ska må bra och överleva så krävs dialys. Att då inte veta vad som ska hända i februari skapar en oro, kommer man få dialys över huvud taget eller kommer man få åka till Gävle eller Bollnäs 4em gånger i veckan. De får många fråga men inga svar. 

När man är med en dag på detta sätt så får man se hur en dag går till man får se hur och förklarat för sig hur behandlingar går till och vad man gör. Det finns även möjlighet att lyssna in andra saker som är viktiga för våra medarbetare, hur ser man på arbetsmiljö ledarskap o.s.v.

Det är med en bra känsla, trots oron inför framtiden, som jag avrundar inför jul.

torsdag 16 december 2021

Smittspridningen tar åter fart, då tar vaccinationen julledigt!

Vi kan dagligen läsa om hur smittspridningen tar fart i våra grannländer och runt om i Europa. Vi har ännu inte sett det i Sverige eller i vårt län men vi måste räkna med att så kommer ske igen. 

Därför är det viktigt att vi gör allt vi kan för att få så många som möjligt vaccineras sig med dos 3. Även barnen ska vaccineras så snabbt det bara går. Vi vet att man i länet har misslyckats på många håll och vaccinera våra barn på skolorna, finns vissa som ännu inte fått sin första dos. Vi har precis öppnat för alla över 18 att ta en tredje dos efter 6 månader från den andra sprutan. Vi var bland de sista som öppna upp för dessa grupper, detta återigen på initaiativ från oss moderater.

Pandemin har pågått snart i två år och någon som kännetecknar den politiska ledningen i vår region är senfärdighet och oförmåga att fatta väl avvägda och kloka beslut.

Vi krävde tidigt utökad testkapacitet, vaccinationcentra, dropinvaccination, extra ersättning till personal i covidvården, införande av snabbtester o.s.v. En del av detta har sedan införts långt senare. Andra saker har man ännu inte tagit tag i.

Nu står vi här igen och ledningen är överraskad att det krävs hög testskapacitet och att det är många som ska vaccineras. Idag kräver vi därför att krisledningsnämnden kallas in. Där kommer vi lägga konkreta förslag på hur vår process kan snabbas upp. Istället möts man av nyheten att vaccinationerna tar julledigt, man tror inte det är sant.

Så sent som på regionstyrelsen i oktober så vägrade styrelsens ordförande att låta smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare komma dit och informera oss om läget. Hon ansåg då att kulmen av pandemin var över och vi behövde inte ha någon information eller att vi inte behöver fatta några beslut. 

Mycket märklig hanteringen och aningslös inställning från den högsta politiska ledningen. 

Vi vet att det som kan hålla tillbaks pandemin är att få så många som möjligt fullvaccinerade och att man testar alla som har symptom. Hittar man smittade ska dessa skyndsamt smittspåras och isoleras i hemmet. Till detta kan man komplettera med vaccinationspass som innebär att man har lättare restriktioner för de som har ett fullgott skydd medan de som inte vill vaccinera sig måste vara extra försiktiga. 

Sedan måste vi testa, testa och testa och då är det såväl PCR tester som snabbtester. Låt alla medarbetare testa sig varje morgon. Det finns snabbtester som har bra tillförlitlighet och nu är gurgeltester på gång. 

Vi kan inte bli av med viruset men vi kan med rätt insatser tidigt trycka tillbaks viruset så vi kan leva så normalt det bara går. Gör vi inget så kommer vi snart igen ha överfulla sjukhus och länderna runt omkring oss kommer vara nedstängda. Vi kommer stänga nöjesställen och förbjudas att umgås i större grupper. Jag vill inte dit igen och kommer göra allt jag kan för att så inte ska ske. Tyvärr så delas denna ambition inte av alla.


lördag 11 december 2021

Vaccinationspass är nyckeln till frihet

Pandemin fortsätter att härja i världen och i Sverige/länet. Detta är något som vi alla visste om skulle ske när de första fallen kom till oss och vi fick en snabb spridning. Ingen har trott att vi ska på kort tid kunna bli av med viruset utan den enda lösningen var då och är nu, vaccination, testa och smittspåra.

Därför är det lite märkligt nu när folk blir stressade över att smittan tar fart igen. Det kommer komma nya varianter hela tiden och det kommer ta flera år innan viruset har klingat av, om det överhuvud taget gör det. Om detta virus beter sig som andra så kommer det vara mer spridning på vintern och mindre på sommaren, precis som influensan.

Vi har i Sverige och i Gävleborg lyckats väl med vaccineringen även om man var senfärdig och det har tagit tid och varit onödigt komplicerat. Vi har hela tiden sagt när tillräckligt många är vaccinerade kan vi återgå att leva lite mer normalt. Vad är då tillräckligt många? I början var det 70% och nu pratar man om 85-90%. Vi har bra vaccinationsgrad på äldre och medelålders men däremot barnen har man inte lyckats vaccinera än. Därtill så kommer skyddet att minska över tid så det kommer krävas en dos3,4 och 5 jag ända tills viruset och dess mutationer har mattats av. Sedan finns det de som inte vill vaccinera sig och aldrig kommer göra det (vilket jag har respekt för).

Dessutom vet vi också att det inte finns något vaccin som är 100% utan en del av de som är vaccinerade kommer att bli smittade och sjuka, förhoppningen är att de får lindriga symptom. Men det kommer även vara vaccinerade som hamnar på sjukhus och IVA. Man kommer även framöver komma fram med läkemedel som botar de som är sjuka vilket kommer göra att de som ändå blir sjuka inte kommer bli det allvarligt eller dö av Covid(observer att jag inte skrev med covid, vilket såklart kommer ske)

Men vad händer nu?

Nu börjar man få panik, igen. Folkhälsomyndigheten fortsätter med sina obegripliga råd men kontentan är ändå håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk, testa dig. Ni som är vaccinerade kan känna er trygga. Ni som inte är vaccinerade måste hålla mer avstånd vara ännu mer försiktiga. 

Man har på allvar börjat prata om vaccinationspass. D.v.s. de som är vaccinerade behöver intyga det för att komma in på olika ställen, idrottsmatcher, föreställningar och kanske t.o.m. restauranger. D.v.s. där man samlas och det är mycket folk, där kan man lösa situationen med vaccinationspass.

Detta är såklart kontroversiellt, framförallt för mig som tror på människors frihet. Men om alternativet är att vi alla är inlåsta tills den sista individen i världen är vaccinerad så är den inskränkningen på människors frihet värre. För som liberal så värnar jag alla människors frihet så länge den inte går ut över andra människors frihet. De som inte vill vaccinera sig har jag respekt för och vill inte tvinga dem. Men varför ska deras frihetliga vägran påverka min frihet att gå på hockey eller ett regionfullmäktige?

Sedan finns det andra krafter som inte vill ha vaccinationspass utan hellre låser in folk och begränsar oss alla. Dessa krafter finns såväl på vänsterkanten som yttersta högerkanten. Men ska vi låta dessa få styra och kontrollera oss.

Därför måste vi nu snarast införa vaccianationspass så samhället kan hållas öppna. De som då väljer att inte vaccinera sig får helt enkelt stanna hemma. Inte bara för deras egna skull utan framförallt för andras skull och deras frihet.

Därtill måste vi nu vaccinera alla med en tredje dos, detta måste startas nu! Barnen måste också vaccinera sig, gå så långt ned i åldrar som möjligt.

Inför snabbtester i olika sammanhang framförallt när smittan börjar ta fart igen. Gör det på arbetsplatser, konferenser och andra tillställningar där man träffas under en längre tid i mindre lokaler. Snabbtesta alla som kommer in på sjukhus, snabbtesta all personal som jobbar med sköra patienter. Testa, testa, testa! När någon är smittad, smittspåra personen och testa alla runt omkring. Man säger att snabbtesterna inte är pålitliga, men de är mer pålitliga än inga tester alls. Dessutom utvecklas de också och blir allt bättre. 

Men tyvärr så ser vi hur världen i ren desperation stänger ner samhällen och det finns krafter hos oss som vill det samma. Vi kan inte ha ett samhälle som varje vinter stänger ned och låser in folk. För kom ihåg detta är inte sista mutationen eller sista vintern(där smittspridningen tar fart)


fredag 3 december 2021

Ny nationell plan som prioriterar höghastighetståg före trafiken i Norrland

 Nu har Trafikverket levererat sitt förslag på nationell planen för 2022-2033. Det är en besvikelse för oss i Gävleborg. Man har, på regeringens direktiv, prioriterat höghastighetståg i södra Sverige för utvecklingen i resten av landet. En väldigt dyr lösning som inte kommer lösa de problem som finns med gods transporter i landet och persontrafik i Norrland.

Man skjuter på satsningarna på Ostkustbanan norr om Gävle vilket kommer påverka möjligheten för effektiva gods och persontransporter. Möjligheten till ny tågstation i Gävle försämras dessutom och Gävles utveckling som motor i länet riskerar att bromsas upp. Denna satsning kom med i den nuvarande planen och vi kunde alla då vara glada, nu försvinner den sakta bort i horisonten igen.

Vi måste verkligen fråga oss hur det kan komma sig och att nya objekt i Mälardalen kommer in medans de nödvändiga objekten i södra Norrland skjuts på framtiden. Man väljer hellre satsningar i övre Norrland som Norrbottiabanan än att man effektivt ska kunna ta tåg från mellersta Norrland och söderut. 

Jag kan även konstatera att någon motorväg mellan Gävle och Söderhamn inte heller finns med, men den har man inte från Gävleborgs sossar lyft fram. Däremot ska man nu bygga E4:a förbi Skellefteå.

Frågan är om våra ansträngningar har misslyckats. Jag tror vi verkligen måste fundera igenom vår strategi. Länets sossar måste jobba mer mot sina kollegor i riksdag och regering. Vi behöver samla hela länet för att våga prioritera det som är viktigt för länets utveckling. Vi måste även kraftsamla oss över partigränserna och verkligen få Trafikverket, regeringen och andra regioner att se behovet av dubbelspår på Ostkustbanan (och 4-filig E4 mellan Gävle-Söderhamn). 

Nu ska detta ut på remiss och sedan ska regeringen fastställa den. Men det kommer krävas extraordinära insatser för oss för att få regeringen att ändra sig. De måste komma till insikt att höghastighetstågen inte löser Sverige samhällsproblem och att hela landet ska ges förutsättningar för att växa. Vill man dessutom att människor ska kunna bo och arbeta norr  om Uppsala så måste vägar och järnvägar åtgärdas.

Tåget har ännu inte gått utan det finns fortfarande tid att påverka men det kommer krävas extra mycket av oss politiker i ledande ställning. Vi moderater är beredd att göra det tillsammans med alla andra politiska partier i länet som tror på utveckling och tillväxt


tisdag 30 november 2021

Imorgon börjar provvalet för Moderaterna i Gävle

 Jag kandiderar för ytterligare en period till fullmäktige i Gävle kommun. Jag har under några mandatperioder varit en del av det moderata laget. Att uppbära medlemmarnas och väljarnas förtroende är det finaste man kan göra.

Imorgon börjar provvalet där våra medlemmar har möjlighet att visa vilka personer de vill ska representera dem i fullmäktige. Provvalen brukar vara styrande i hur listorna utformas men är bara rådgivande och nomineringskommittén kan sedan göra en del justeringar som sedan nomineringsstämman tar ställning till.

Min förhoppning är att fortsätta vara en del av det moderata laget där jag kan bidra med mitt engagemang, mina erfarenheter och kunskaper.  Gävle kommun behöver en ny moderatledd politisk ledning, vi behöver fler moderater i kommunens högsta beslutade församling.

Vi behöver kraftsamla för att få en tryggare stad där man ska våga vara ute och inte riskera att utsättas för brott. Vi har sett hur otryggheten och våldet har ökat de senaste åren och denna trend måste brytas.

Grunden i att bryta utanförskap är skolan. Vi behöver därför en bättre skola som sätter kunskapskraven först där varje elev tillåts växa till sin fulla potential. Genom att fler klarar av skolan och väljer att läsa vidare kan vi skapa bättre förutsättningar för våra ungdomar att komma ut i arbetslivet.

Planeringen av kommunen och staden måste bli bättre. Gävle ska vara till för alla och vi måste sätta stopp för den utveckling som pågår. Alla trafikslag fyller sin funktion och vi måste få stopp på jakten på alla bilar. Det ska vara enkelt att ta sig in och ut till/från stan men också att ta sig förbi för att enkelt kunna förflytta sig i kommunen.

Gävle är länets motor och tillsammans med övriga kommuner och regionen ska vi göra det vi kan för att samhället ska fungera. Det behövs mer samarbete och Gävle behöver ta ett större ansvar i detta

Jag är moderat för att jag tror på människan och dess förmåga. Friheten och makten över sitt eget liv måste alltid vara ledande. Samtidigt som man måste få större frihet så måste tryggheten finnas där när det behövs, för att vara fri måste man vara trygg.

Jag är beredd att lägga ned kraft, tid och engagemang för att vara med och åstadkomma detta. Tillsammans kommer vi kunna visa att Gävle kan bättre och genom vårt engagemang och lyhörda ledarskap ska vi göra det som krävs för att återfå väljarnas förtroende att leda kommunen.

måndag 29 november 2021

Tack för förtroendet från medlemmarna att leda regionen

 I helgen hade vi moderater vår nomineringsstämma för riksdag och region. Partiet och dess nomineringskommitté har under hösten jobbat med att ta fram förslag på valsedlar som sedan fastställdes under våra nomineringsstämmor i helgen i stor enighety. 

Man genomförde ett provval där länets moderatmedlemmar fick rösta på vem de vill se på våra listor. Jag tackar för förtroendet från såväl medlemmarna som ombuden på stämman att placera mig högst upp på valsedeln till regionen.

Jag är tacksam och hedrad att fortsätta få förtroendet att toppa listan och leda det moderata laget. Vår ambitionen är att ta fler mandat och tillsammans med våra vänner i andra partier ta över makten i regionen.

Region Gävleborg behöver ett nytt ledarskap som präglas av engagemang och ett lyssnande och närvarande ledarskap. Dagens majoritet står för det motsatta vilket blir allt tydligare.

Sedan ska vi tillsammans jobba för en bättre sjukvård som är tillgänglig i hela länet för alla. Vi ska ta tillvara på våra medarbetares engagemang och kunskap i detta arbete och genom att vi blir en allt mer attraktiv arbetsgivare som får våra medarbetare att stanna hos oss och fler söker sig till oss.

Vi ska även jobba för en kollektivtrafik som fyller länsinvånarnas behov och som ska vara snabb, enkel och effektiv. Det vill säga det ska gå snabbt att ta sig från dörr till dörr och det ska vara enkelt att hitta lämplig buss och köpa biljett. Den måste även vara effektiv så vi använder våra skattepengar på bästa möjliga sätt.

Infrastrukturen i länet måste bli bättre, vi ska inte acceptera att ha de sämsta vägarna. E4:an genom länet måste bli motorväg och ostkustbanan ska få dubbelspår. De satsningar på vägarna som är initierade ska slutföras så som 83:an och E16.

Regionen ska även göra sin del och bidra i tillväxtarbetet där fler företag startas och fler väljer att flytta hit sina företag. De som redan finns här ska även ges bättre möjlighet att växa. 

Till sist måste vi i regionen ta det regionala ledarskapet. Vi ska samla länet och tillsammans med kommunerna, företagen och civilsamhället ska vi bryta utanförskap och få fler människor i arbete. Kunskapen ska höjas och fler ska gå till jobbet. 

Detta kommer inte vara enkelt och det kommer ta tid men genom en ny politisk ledning i regionen så kommer vi ta steg mot detta och jag ser fram emot att få kavla upp ärmarna efter valet och ta tag i detta.


fredag 26 november 2021

Kärt återseende på regionfullmäktige, men debatten var kanske inte det

 Återigen har vi genomfört ett fysiskt fullmäktige som vi alla nog känner inte genomfördes på bästa sätt. Det var ett efterlängtat att få träffas igen och kunna diskutera viktiga frågor för regionen men tonläge blev ganska hårt även nu när vi träffas. Men det är klart att tonläget kan bli ganska hårt för vi är ändå där för att behandla viktiga frågor och de frågor som diskuterar har vi olika uppfattningar om. Så att det är en debatt som är tuff i de sakpolitiska argumenten får man förvänta sig i länets högsta beslutande församling.

Men det finns helt klart en del att fundera över. Exempelvis så använder man nedlåtande ton mot varandra. Mötesordföranden(och dess gruppledare) avbryter även ledamöter från oppositionen vilket har hänt tidigare. När oppositionen tidigare har påpekat att man går ifrån ämnet och kallar oppositionen för fascister och islamafoba så rasar majoriteten och man påpekar att det råder yttrandefrihet och man absolut inte får störa någon som talar.


Men det är helt olika principer som gäller för vänsterpartister än för moderater i denna församling vilket är anmärkningsvärt. Jag har tidigare påvisat detta och det blev tyvärr väldigt tydligt även på denna veckas möte(som dessutom denna lång leddes av en vänsterpartist) Detta är nu fjärde gången som oppositionen avbryts i sina inlägg under denna mandatperiod. Jag har tidigare hört såväl vänsterpartister som centerpartister rasa över hur allvarligt det är när någon i majoriteten blir avbruten, men nu är det ingen som reagerar. 

Det är helt enkelt skillnad på vänsterpartister och oppositionsföreträdare.

När det sedan gäller vilken titel personer har så är det kanske inte så viktigt, men tydligen är det så för vänsterpartisterna i regionen. Det var anledningen till vänsterpartiets agerande på mötet. Men det är ganska enkelt att kontrollera att Lars Langeborg i detta fall är 1:e vice ordförande i regionfullmäktige men kan också ses som mötesordförande när ordförande är frånvarande. Man blir alltså inte som vice ordförande ordförande i fullmäktige när ordföranden är borta, vilket han själv ville framhäva. Om nu titlar är så viktigt för 1:e vice ordförande i fullmäktige så kan det te sig lite märkligt när han titulerar oppositionens företrädare med titlar de inte har. Men även här är det nog skillnad på majoritetens privilegium och oppositionens.

Det blev två intensiva dagar där regionpolitiken inte alltid visade sig från den mest respektfulla sidan. Jag försöker alltid vara noga med att tilltala funktion mer än person. Detta kan av vissa ses som härskateknik men det är för mig handlar det om att skilja på sak och person, för att motverka härskartekniker. 

Sedan så används härskartekniker från båda sidor. Frågan man kan ställa sig vad en härskarteknik är. Om man återger vad någon sagt tidigare och försöker tolka vad det innebär, lägger man då orden i mun på dem. Om man inte tar replik på kvinnor är det en härskarteknik. Om man säger att någon annan inte förstår(vilket såklart hände på fullmäktige denna vecka) är det härskarteknik?


söndag 14 november 2021

Besöksvecka i våra verksamheter

 Det var en intensiv politisk vecka där tre dagar spenderades på besök i våra verksamheter. Vi besökte alla våra verksamheter i det nybyggda Tullhuset Gävle, Reumatologen, Hudmottagningen, Gävle Strand HC, Ny Akuttandvårdskiniken.

Intressant att se dessa nya lokalerna och höra om verksamheterna. Lokalerna är nya och fina men samtidigt märker man att de inte riktigt är anpassade till de lärdomar vi har dragit av pandemin vilket är synd. Trots att man byggt lokalerna för sjukvårdsändamål så har man inte en entré som symboliserade detta. Dessutom så är det, som resten av Gävle stadskärna, brist på parkeringsplatser för både personal och patienter.

Vi fick även höra hur man har anpassat sig till att inte längre vara på sjukhuset och det kräver extrainsatser för att Hud och Reumatologen ska klara av samarbetet med sjukhuset. Så det ska bli intressant att se hur arbetet fortsätter och jag tror nog på sikt så kommer man flytta tillbaks till sjukhuset ändå, men först ska sjukhuset byggas om och till så tidigast 2030 kan det bli aktuellt. 

 Det känns som vår ingång med att ha sjukvården som ska finnas i Gävle att den är samlad på sjukhusområdet. 

För Hälsocentralen del så är lokalerna en otrolig förbättring än de små man hade tidigare i Fullriggaren. Nu möts man inte längre av en korridor när man kommer in utan man möts av en reception och ett väntrum. 

I fredags var vi sedan till Hudiksvall och besökte röntgen och den nyrenoverade Hälsans hus. Röntgen är en verksamhet som har en väldigt snabb teknisk utveckling. Trots att lokalerna är relativt nya så krävs det hela tiden ombyggnationer så man kan byta ut utrustningen. Vi kunde höra i helgen om bristen på röntgensjuksköterskor i landet men det är något som inte känns igen från Hudiksvalls sjukhus.

I Hälsans hus hälsade vi på Hudiksvalls HC och Iggesunds HC. Kändes märkligt att besöka en hälsocentral som ska ligga i Iggesund men som nu är lokaliserad i centrala Hudiksvall. Men jag hoppas och räknar med att man kommer inom kort flytta tillbaks till Iggesund, för vi vill att hälsocentralerna ska ligga nära. 

Det var många år sedan vi beslutade om renoveringen av Hälsans hus, men det har skjutit på framtiden och tagit väldigt lång tid innan det blev klart. Så det var intressant att se hur det blev till slut. Men även här kan vi se att man inte har löst de utmaningar som det innebär att vi har en pandemi att hantera och att det framöver förmodligen kommer krävas återkommande vaccinationer mot Covid19.

Det som gjorde mig besviken däremot var att se hur man har förlagt ungdomsmottagningen precis vid stora entrén till Hälsans hus. För er som varit med vet att det var mycket bråk när man skulle flytta ungdomsmottagningen till detta hus. Man lovade då att man skulle få en egen entré som skulle göra det lättare för våra ungdomar att kunna ta sig dit utan att bli upptäckt av kanske släktingar eller vänner. Nu blev placeringen den absolut sämsta, helt oacceptabelt. 


Vi han även med att besöka en privat tandläkarklinik i Gävle vilket var intressant. Det finns mycket synpunkter och saker som vi behöver ta tag i för att tillsammans med privattandläkarna och Folktandvården lösa de utmaningar som finns inom tandvårdssidan. Jag har tidigare pratat mycket om barntandvården och det kommer vi fortsätta att jobba med.

fredag 29 oktober 2021

Besök Södertull HC och Hedesunda HC

Igår var det återigen besöksdag. Vi var och besökte Hälsocentralen på Södertull i Gävle och vår hälsocentral i Hedesunda. Det är två väldigt olika centraler med helt olika förutsättningar och utmaningar.

Södertull är en stor hälsocentral med över 8000 listade medan den i Hedesunda har ca 3000 listade. Båda har samma uppdrag men i Gävle så bor patienterna relativt nära men i Hedesunda är det stora avstånd. Hedesunda är dessutom den enda hälsocentralen i länet som har ansvarsområde som sträcker sig över två kommuner, Sandviken och Gävle. Det innebär att de har två hemsjukvårdsorganisationer som de måste serva, en i varje kommun.

Såklart har man utmaning med bemanning på båda ställen men det kändes ändå som att den mindre har hittat sin nisch och de som jobbar där var väldigt tydliga med att de gillade det småskaliga. Det kan också ha att göra att man känner varandra mer i mindre samhällen än kanske inne i staden. Det är en varm känsla när man gick in i det gamla kommunhuset och satt sig i väntrummet, bredvid apoteket.


De vill jobba med att utveckla sin närvaro i Öster Färnebo vilket kändes bra. Man har en filial där, som tidigare var en egen hälsocentral. Det var länge sedan den lades ned men nu finns det behov av att utöka sin närvaro där.

På Södertull är det en större enhet som ligger våningen under en av Capios enheter i Gävle. Det kan vara svårt för patienterna att hitta rätt när det ligger två olika hälsocentraler i samma hus och samma entré. Såväl här som i Hedesunda måste man nu anpassa sina lokaler och flöden utefter det nya normala. Vi måste kunna ta hand om patienter som är hålls avskilda från övriga, blev väldigt tydligt under pandemin. Detta har man löst tidigare genom gemensamma luftvägsmottagningar men nu måste alla enheter ta hand om sina egna patienter vilket är bra.

Det blir många frågor och bra synpunkter vi får som politiker när vi gör besök. Vi har som mål att besöka alla verksamheter inom regionen och under våren kommer vi att ha besökt alla hälsocentraler, såväl offentligt drivna som privata.

torsdag 28 oktober 2021

Uppdrag Granskning på besök

I eftermiddags hade jag besök på ledningskontoret av uppdrag granskning. De håller på och ser över hur det politiska livet ser ut i regionerna. Det har framkommit att Region Gävleborgs opposition sticker ut bland alla 21 regioner. 

De har granskat alla oppositionsbudgetar och mängden motioner och andra initiativ som läggs från oppositionen över hela landet. Det de tagit fasta på är vår vår budget och att vi gör tydliga ekonomiska prioriteringar där som inte andra oppositioner har gjort, de återupprepade flera gånger att vi verkligen sticker ut. Frågan de hade var hur vi ser på budgetverktyget för oss i oppositionen och varför vi gör på det sätt vi gör och varför inte de andra gör det.

De påpekade även att vi kanske inte använder motionsverktyget lika ofta som andra men jag lyfte då fram att vi istället lägger initiativ i våra nämnder och regionstyrelsen. Att lägga en motion som två år senare kanske tas upp är inte ett effektivt verktyg för oppositionen. Istället lägger vi initiativen direkt i nämnder och styrelsen, vilket de inte kände till man kunde göra. De blev förvånade att vi har lagt över 32 nämnds/styrelseförslag de senaste åren(utöver en rad motioner). 

Så deras slutsats var att vi är den mest offensiva oppositionen i såväl budgetarbetet som i motioner/initiativärenden. 


Man blir lite förvånad att just uppdrag granskning gör ett sådant här nedslag. Sist de var i Gävleborg handlade det om bluffakturor. Samtidigt så visar detta på att vi är en offensiv opposition som lägger konkreta förslag. 

Sedan blir ju frågan hur väljarna ska få veta det vi gör och jag tror inte deras reportage till slut kommer handla om den aktiva oppositionen i Gävleborg utan om någonting annat.

Men det är i alla fall kul att vi kan toppa en sådan granskning och det visar att vi är på hugget. Det blir spännande att se deras inslag under våren.

Efter att ha blivit grillad i 1,5h så är man lite mör. Nu ska jag göra de sista justeringarna på budgeten för 2022 innan den ska skickas ut för slutgiltigt godkännande. 

söndag 24 oktober 2021

Bra partistämma med bra beslut

 Nyss hemkommen efter några intensiva dagar på partistämma i Helsingborg. Det är som alltid intensiva dagar med långa debatter och många olika ämnesområden som ska avhandlas. Vi har nu tagit beslut om vår politik inom vissa vikta områden, migration, brott och straff, sjukvård, försvar, jobben, miljö. Även idéprogrammet som vi jobbat med under flera år kom upp och fastställdes.

Även om det var viktiga områden så var det inte komplett utan detta ska ses som en komplettering till befintlig politik.

Det fanns en stor samstämmighet bland ombuden och debatten blev inte så hård. Det man bl.a. lyckades med var att få igenom ett beslut om att lägga ned länsstyrelserna mot partistyrelsen, detta utan att ge en förklaring till hur man ska sköta deras uppgifter istället. Kan vara så att man tänker sig en annan myndighet eller flytta ansvaret till kommun och region, men det får man diskutera mer framöver om frågan kommer bli aktuell i regeringsställning.

För oss i Gävleborg var det viktigt att vi fattade ett tydligt beslut om att vi ska ha mål om 170 vargar och att besluten kring detta ska tas så nära de som berörs som möjligt. Vi försökte få ett tillägg där man skulle bryta ned detta mål till regionalt nivå, men de län som inte idag berörs av varg var inte beredd att ställa sig bakom det än. Däremot så beslutade stämman att vi ska införa valfrihet för slutenvården, något som vi har kämpat för länge. Idag kan du välja all specialistvård som bedrivs i öppen form, d.v.s. du blir inte inlagd. Nu ska vi även få välja slutenvård vilket skulle underlätta för många. Jag hoppas att en sådan reform kan sjösättas direkt efter vi får en ny regering.

Det var länge sedan man träffade så många partivänner och det märktes att det finns behov av att träffas. Det blev många möjligheter till att prata med bekantskaper och vänner i partiet från hela Sverige. 

Vill även tacka Helsingborg för ett bra arrangemang, även om resan dit var lång.


tisdag 19 oktober 2021

Sveriges enda batterifabrik med serieproduktion finns i Gävle!

 Idag kämpar många kommuner om att få etablering av Northvolt och Volvos batterifabrik. Gävle kommun var med in i slutstriden inför etableringen av Northvolts förra fabrik men förlorade tyvärr den striden till Västerås och Skellefteå.

Det vi pratar väldigt lite om från kommunledning och regionledning är att det redan idag finns en batterifabrik som serietillverkar batterier. Detta är något som vi bör lyfta fram och vara stola över. När många kämpar över att få det vi redan har så bör vi använda detta på ett smartare sätt.

Igår var jag och min regionrådskollega och besökte detta fantastiska företag. De har trots pandemin lyckats rampa upp sin produktion och levererar nu för fullt. Tyvärr så börjar deras kunder få problem med halvledarbristen som gör att man får hålla igen lite på upprampningen, men så fort det löser sig så kommer nog efterfrågan fortsätta att öka.

Vi fick en genomgående visning om hur batteritillverkningen går till i lokalerna i Gävle. Där för övrigt all utveckling och kundanpassning sker. Det var riktigt kul att se traditionell elektronikproduktion, denna gång med en del kemiska komponenter. 

Vi fick även till oss att vi bör fundera på kollektivtrafiken till fabriken. Idag passar inte bussarna som går förbi för de som arbetar skift. Tyvärr så har man inte anpassat denna linje för de hundratals personer som jobbar där utan endast fokuserat på trafiken till Norrlandet. Detta är något som vi i regionen helt klart kan rätta till, vilket vi behöver ta tag i.

Det är med blandade känslor jag lämnade fabriken, otroligt stolt över en sådan fantastiskt verksamhet som har framtiden för sig. Samtidigt som jag skäms för att kommun- och regionledning inte visar något större intresse eller lyfter detta. Men det kommer vi råda bot på när vi tar makten nästa år.

På eftermiddagen besökte vi beroendemottagningen i Gävle, vilket är en viktig verksamhet i regionen. Det var bra att få en uppdatering på det de gör och vilka utmaningar som finns. Vi kom, trots att det inte var därför vi var där, in på sprututbyte och substitutbehandling av missbrukare med Metadon och Subutex. Väldigt laddad verksamhet som det finns mycket åsikter omkring, såväl bland befolkningen som oss politiker. Nu var vi inte där för att diskutera det utan lyssna och få berättat för oss om alla annan verksamhet de gör.

Men det var skönt att höra att de initiativ vi har tagit när det gäller sprututbyte har man tagit till sig och man kommer jobba mer med uppsökande verksamhet och mobil enhet. Det är synd att man inte kan bekräfta oss när vi lyfter dessa utan som alltid säga att iv är oseriösa och vill detaljstyra allting. 

Vi frågade också om hur samarbetet med kommunerna fungerar och deras syn på den utredning som pågår när det gäller att samla missbruksvården under en huvudman. Det är inte en enkel fråga och så fort det finns en huvudmannagräns så är risken att någon faller mellan stolarna.


lördag 16 oktober 2021

Provocerande konst i en känslig miljö

 Jag gjorde ett snabbesök i kulverten på Gävle sjukhus igår för att se den konst som tydligen regionen har beställt att pryda detta nyrenoverade kulvertsystem. Att utsmycka och ha konstnärliga installationer är viktigt för att skapa en bra och harmonisk miljö som med hjälpa av konstverk, och annan miljögestaltning, kan snabba på tillfrisknandet.

Frågan man kan ställa sig då hur man tänker när man tar fram dessa konstverk. Vi hör hela tiden att konsten ska vara fri och den konstnärliga friheten inte ska begränsas. Men när jag ser hur man har målat på väggarna nere i kulverten på sjukhuset så undrar jag hur man tänker egentligen.

Det handlar alltså om mörka kulvertar där man transporterar varor, personal, utrustning och patienter. Man rör sig där utan att se något dagsljus i långa korridor med kala och stela väggar. Att de behövs något som gör dessa promenader lite lättare är viktigt. Därav krävs en utformning, färgsättning och miljögestaltning som ger energi och inger hopp. Just det nu kontroversiella konstverket finns alltså i kulverten till psykiatrin, kanske där de mest sårbara patienterna rör sig. Att då ha konst som kan tolkas som döda människor eller människor som har tagit sitt eget liv känns inte som etiskt korrekt.

Konst ska beröra men man behöver inte ha konst som väcker sådana känslor i en så pass känslig miljö. Jag tycker denna typ av konst inte hör hemma på sjukhus. Det kan inte vara upp till varje konstnär att själv bestämma hur konsten ska se ut i varje miljö. Vi som huvudman måste ta ansvar och hänsyn till vilket sammanhang som konsten ska finnas.

Vi har tidigare diskuterat huruvida man ska avsätta 1% av investeringsmedel. Vi har drivit igenom att denna 1%-regel inte ska gälla alla investeringar utan där det finns behov och då kan behovet t.o.m. vara större en denna procent. Behovet i en kulvert, utan dagsljus och långa kala väggar, är kanske extra stort. Att röra sig i dessa miljöer är inte uppmuntrande och jag kan förstå om människor har ångest att gå ned i dessa kulvertsystem. Då måste detta göras med mer eftertänksamhet och anpassning till aktuell miljö och de människor som ska vistas där, så är inte i detta fall.


Det är dags att vi politiker tar vårt ansvar i dessa diskussioner. På kommande Fastighet- och Teknikutskott så måste dessa frågor upp på bordet. Men det är alltid känsligt när man som politiker har åsikter om konst och hur den utformas, blir lätt att vänsterlynchmobben drar igång. Men som ansvarig politiker är jag beredd att ta ansvaret så att vi får en konstnärlig miljögestaltning som är anpassad utifrån den miljö den ska finnas i och som hjälper människor i sitt tillfrisknande. Sedan så ska den konstnärliga friheten vara stor, men inom vilka ramar bör vi diskutera som ägare av fastigheter och ytterst ansvarig för verksamheten som bedrivs där.

fredag 15 oktober 2021

Turistbesök i höstigt Torsåker

 I veckan besökte vi olika besöksmål i Hofors kommun. Besöksnäringen är otrolig viktig för oss i regionen. Det gör att människor har anledning att komma hit för att uppleva och bo i vårt fantastiska län. Alla kommuner har sina destinationer, stora som små. Det kan röra sig om Furuvik, Kungerberg eller Järvsö men vi får inte glömma de mindre besöksmålen som ger en helhet till besöken hos oss. Det kanske gör att man stannar någon dag extra eller att man hittar saker som man aldrig hade tänkt sig besöka. Eller så kan det handla om den lilla Bed and Breakfast som gör boenden till något unikt.

Stollgången
Därför gör vi nu en del besök runt om i länet på våra små och stora besöksmål. Tidigare i höstas var vi och besökte Bergshotellet i Järvsö. Nu i veckan var vi i även Hofors för att träffa några av dessa. 

Stollgången är en av våra gruvor från Järnriket. Det är en nedlagd gruva sedan länge men en fantastisk historia som är värd att berätta. Här bröt man järnmalm som användes till våra järnbruk runt om i Gästrikland. Här jobbar man med att få till ett besöksmål som visar just på denna stolta historia, som vi generellt är dåliga att berätta om. Riktigt kul att höra om detta och den ligger lite avsides och var därmed inte helt lätt att hitta. Hit ska jag helt klart komma tillbaks och gå en av de guidade turerna i gruvgångarna.

Ett av de mer kända besöksmålen i Hofors är såklart Pelargonemuseet. Det kanske inte är känt i alla kretsar men är något som är värt ett besök. Nu var det visserligen säsongen över men man jobbar med att odla upp sticklingar under hela hösten/vintern/våren för att vara beredd när besökssäsongen drar igång på allvar i mars/april. Att det fanns så många olika pelargonsorter trodde jag aldrig och att de ser och luktar så olika. 

Sticklingar som odlas
upp inför nästa säsong


Sist men inte minst så besökte vi även golfbanan i Torsåker som 2015 blev utsedd till Sveriges vackraste golfbana. Jag förstår verkligen denna utmärkelse, den ligger otroligt vackert vid sjön. Även här börjar säsongen lida mot sitt slut. Dessa tre besöksmål i Torsåker kompletterar varandra verkligen bra. 

Det är riktigt intressant att höra vilket stöd som man behöver från oss i regionen och kommunen. Det krävs mycket jobb för att jobba upp en bra destination och för de mindre är det bra om vi kan hjälpas åt och samordna oss. De stora destinationerna klarar sig bra tack vare sin storlek men just de mindre måste jobba mer tillsammans. Därför är det viktigt att vi lyssnar på vad deras behov är och hur vi kan stödja dem. Att göra besök och lyssna in blir då otroligt viktigt.

Besök på Golfbanan Torsåker
Samtidigt har regionen försökt i sin iver att jobba med hela länet skapat överbyggnader som inte fungerade och som inte heller var önskvärd, varken av de stora aktörerna eller de mindre. Jag tänker såklart på visit HälsinglandGästrikland, som var ett gemensamt bolag mellan vissa av länets kommuner, som man nu äntligen har lagt ned. Man hade för avsikt att skapa en destination Scandinavian Xperience som varumärke. Något mer verklighetsfrånvänt får man leta efter. Varför inte använda de starka varumärken som finns och bygga vidare på det? Man skapade även en bokningssite för boenden vilket inte kan ses mer än en rejäl flopp. Man trodde på fullaste allvar att man skulle kunna konkurrera med bookings.com och liknande webbsidor.

Nu har man äntligen tagit omtag och jobbar underifrån utifrån vad destinationerna behöver och hittar samarbeten i närområdet. Vilket är uppskattat och känns som enda rimliga. Där får nog regionen se till att hålla sig borta. Det vi återstår att kunna jobba med är att lägga en del av våra utvecklingsmedel på att stötta utvecklingen av destinationerna, men det verkar som om majoritet i regionen har valt bort dessa. 


måndag 11 oktober 2021

Staten öser miljarder på regionerna, vilket syns i delårsrapporten

Imorgon presenteras delårsrapporten för Regionen. Den sträcker sig från 1 januari till 31 augusti. Det är denna rapport med tillhörande prognos som är ett av flera underlag i arbetet med budget för 2022. Att rapporten kommer nu i mitten på oktober trots att den gäller fram till augusti kan man fråga sig. Men det är en del saker som säkert måste verifieras och justeras innan den är klar. Men ju längre tiden går desto mer inaktuell blir den. Det finns ju inga möjligheter för oss i styrelsen att agera och ställa saker till rätta under detta år med tanke på att det kommer vara i slutet på november som fullmäktige får ta del av den. Dessutom väljer majoriteten att göra den glättig och med fina bilder vilket också gör såklart att det tar längre tid

Vad säger då rapporten?

Vi vet alla att vi är mitt uppe i en pandemi(i alla fall i våras) och det påverkar såklart regionens verksamhet väldigt mycket. Samtidigt så vet vi att ekonomiskt så blir kostnaderna lägre där vi inte har några patienter samtidigt som inom de delar som jobbar med pandemin så är kostnaderna högre. Till detta så har staten öst pengar över oss under pandemin vilket gör att ekonomin är förhållandevis bra. 

Ser vi på utfallet för första halvåret så klarar man sig relativt bra. Kostnaderna är mycket högre än budgeterat där hyrpersonal(-110mnkr) och personalkostnader(-141mnkr) är mycket högre än budgeterat. Även köpt vård(-115mnkr) sticker iväg vilket kan se märkligt ut med tanke på att vi har vårdat våra covidpatienter internt och vi har därmed köpt mindre vård än tidigare. Inga förklaringar till detta ges.

Verksamhetens resultat räddas återigen av de extra riktade statsbidragen(+362mnkr) vi fått. Sedan så ökar våra pensionsfonder i värde med 788mnkr i värdeökning. Detta är pengar som ännu är fiktiva. Det är de kraftiga uppgångarna på börsen som gör detta men det är pengar vi inte kan använda. Därför måste resultatet justeras från dessa fiktiva värdeförändringar i vår pensionsfond. Detta kommer såklart inte majoriteten göra men samtidigt kommer de vara väldigt tydliga med det den dagen börsen går ned och det påverkar vårt resultat negativt. Jag anser att man ska vara tydliga med detta i såväl börsuppgång som nedgång.

Man kommer från majoriteten hävda att man har en god ekonomi och en ekonomi i balans. Jag delar inte den bedömningen. Visst vi räddas återigen av ökade intäkter från staten men den underliggande problematiken med kraftig ökade kostnader finns kvar. Så länge kostnaderna ökar snabbare än våra intäkter så kommer vi ha problem.

Prognosen för helåret visar på samma fenomen. Kostnaderna kommer vara 700mnkr högre än budgeterat samtidigt som våra riktade statsbidrag kommer vara 500mnkr högre, till detta så ska vi lägga till 800mnkr i ökat värde på våra fonder. Så årets resultat på sista raden kommer se bra ut, som för de flesta andra regioner, en miljard i överskott. Men det är tack vare staten som kastar miljarder över regionerna. Detta kommer såklart inte fortsätta de kommande åren, så läget är såklart mycket bekymmersamt.


söndag 26 september 2021

Kulturen ska vara fri, men hur fri?

 I veckan hade vi första regionfullmäktige för hösten och förhoppningsvis det sista digitala. Det var inte särskilt många beslutsärenden som skulle hanteras utan den största delen av dagen hanterade frågor från oppositionens ledamöter till majoritetens regionråd.

Det brukar kunna bli intressanta och heta debatter men allt för ofta så flyttas fokus från den fråga som interpellanten ställer. Detta är ett av de få verktyg som oppositionen har för att driva politik och driva majoriteten framför sig i aktuella frågor.

Den stora diskussionen blev framåt slutet på dagen när min regionrådskollega frågade majoriteten om de ansåg det vara rimligt att regionen är med och sponsrar filmer som uppmanar till att bränna ned skog. Det kan ses som en enkel fråga och man kan enkelt ta avstånd från uppmaning till kriminella handlingar.

Men diskussionen blev istället huruvida man som politiker ska få ha synpunkter eller påverka innehållet i den kultur som produceras med offentliga medel. Detta är en välkänd debatt som kulturvänstern gärna vill driva debatten till. Det som är lite anmärkningsvärt denna gång är att centerns regionråd ansåg inte det vara några problem att man finansierar filmer där man hotar att bränna ned skog för enskilda skogsägare, vart tog hänsynen till landsbygden och skogsägarna vägen. Man ansåg detta som ett inspel i skogsdebatten.

Problemet med denna film, som endast ska ses som ett exempel, är att den riktar sig till barn och unga och ska använda i skolorna där man uppmanar till grova brott som drabbar enskilda människor i länet.

För mig är det självklart att regionen ska undvika att finansiera det som uppmanar till grova brott. Det kan handla om filmer som angriper religionsfrihet och vara islamafobiska eller rent nazistiska filmer. Men även grova våldsbrott och även där uppmaning att bränna skog tycker jag man bör fundera på om vi som region ska finansiera.

Men återigen så väljer kulturvänstern med centerns regionråd i spetsen att leda debatten till huruvida man som politiker ska kunna ha synpunkter på vad våra skattemedel ska gå till eller inte. Man säger att man ska hålla en armslängds avstånd till kulturen. Det intressanta blir då när man läser samma majoritets kulturplan, d.v.s. den plan som ska styra vad vi finansierar när det gäller den regionala kulturen.

Då är denna armslängd mycket kortare om den ens finns. Vår kulturplan styr nämligen hur våra skattemedel ska användas inom kulturen.

Man säger bl.a. att Den regionala kulturpolitiken ska:

  • Främja kulturarvet
  • Främja nationellt och internationellt utbyte
  • Man ska ha jämställdhets- och HBTQperspektiv i sitt utbud

Jag är inte emot på något sätt att man sätter ramar för kulturen och inom dessa ramar så har man en konstnärlig frihet. Där tycker jag att man faktiskt kan ha ramar om huruvida den offentliga kulturen ska uppmana till grova brott som drabbar den enskilde.

Så man kan konstatera att detta med armlängds avstånd beror nog på vems armar det är. Vänsterarmen är helt klart kortare än högerarmen. 

lördag 25 september 2021

Gävleborg klättrar i näringslivsranking

 Varje år mäter Svensk näringsliv det lokala företagsklimatet och publicerar en rankinglista. Denna ranking får stor uppmärksamhet och vi är många politiker som följer den med stort intresse. Varje år slår sig de kommuner som kliver i ranking för bröstet och de som tappar försöker hitta förklaringar till att man tappar.

Man ska alltid vara försiktig med en sådan ranking och frågan är såklart vad man egentligen mäter.

När jag var kommunalråd i Gävle så pratade vi mycket om denna och försökte bryta ned de olika delarna. Något som slog mig då var hur nedslående resultatet var på politiker och tjänstemäns attityder, detta är något som vi helt och hållet äger själva. Men det har man ännu inte lyckats komma tillrätta med. Samtidigt så mäter man också hur man uppfattar kommunens upphandlingar, service och bemötande och kommunens konkurrens med privata företag. Dessa delar kan man också jobba med strukturerat.

Man mäter alltså inte exakt hur det är utan företagarnas uppfattning om hur det är, vilket är viktigt att tänka på. Där kan enskilda händelser som fått stor uppmärksamhet få genomslag både positivt och negativt. Men samtidigt kan man se över tid så är det samma kommuner som ligger i botten respektive toppen. Därför bör de kommuner som har parkerat i botten lära av de, oftast moderledda kommuner, i toppen.

Jag försöker sedan göra någon form av sammanställning över länet för att se hur länet utvecklar sig. Glädjande i år är att länets snitt ranking klättrar 21 placeringar. Detta tack vare att 4 kommuner klättrar (Söderhamn, Sandviken, Nordanstig, Ockelbo) medans endast tre kommuner tappar i ranking (Ovanåker, Hudiksvall, Hofors)

Att dra några större slutsatser om regionens och länets påverkan på detta ska man vara försiktig med men det är viktigt att vi följer utvecklingen i kommunerna och hjälper till där vi kan för att alla kommuner ska kunna klättra.

Ingen kan vara nöjd över att ligga så lågt som många kommuner i länet gör. Och vi som länspolitiker kan inte vara nöjda över vår sammanvägda ranking är så låg, 220 av 290 kommuner.

måndag 20 september 2021

Igår avgjordes kyrkovalet.

Att kyrkan genomför regelrätta val där många politiska partier ställer upp vilken man såklart kan ha synpunkter på. Frågan är vad alternativet skulle vara när man har 5miljoner medlemmar i hela landet. Men det är klart att det är problematiskt om man partipolitiserar kyrkan och dess verksamhet vilket vi kan se tydliga tecken på.

Därför blir det viktigt för oss som har borgerliga värderingar att vi gör vår röst hörd och lägger vår röst på de krafter som vill motverka socialistiska och nationalistiska krafter. Men det är inte bara där konflikten finns utan den finns även från miljörörelsen som vill ta sig in i kyrkan och driva sin mer eller mindre fundamentalistiska politik.

Samtidigt finns det opolitiska nomineringsgrupper i valet men frågan jag ställer mig vad vill de och vilka värderingar står de för. Är det en blandning av olika krafter eller delar de sina värdering och vilka är de i så fall?

Vi har under årens lopp sett hur man drivit aktiv partipolitik i kyrkan. Exempelvis så är man en delägare av Fairtrade, vilket jag tidigare har påpeka är ren och skär socialism. Nu hörde jag också att man inte vill bedriva effektivt skogsbruk i den skog som kyrkan äger vilket skulle vara miljöpartisternas drivkraft att vara med i kyrkan.

Självklart röstade jag på borgerlig alternativ igår men hade även kunnat röstat på andra nomineringsgrupper med tydliga borgerliga värderingar så som Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Men med tanke på att jag känner många av de som ställer upp för Borgerligt alternativ så var det naturligt att stödja dem.

Nu har valresultatet kommit och vi kan se hur socialdemokraterna fullständigt dominerar i kyrkan hos oss vilket inte speglar väljarkåren hos oss. Det kan vara så att det är svårt att mobilisera väljare med borgerliga värderingar vilket är synd. Men med tanke på den socialisering som kyrkan genomgår så får jag nog överväga mitt medlemskap där. Jag tänker inte frivilligt vara med i organisation som driver både socialism och miljöfundamentatlism. 


fredag 17 september 2021

Nu stänger sossarna Familjecentralen i Storvik

Det pågår en smygnedläggning av vården i våra mindre samhällen. Vi har tidigare påpekat att detta varit majoritetens plan men de har ständigt förnekat det. Nu kan vi däremot se hur de har beslutat om att möjliggöra hälsocentraler utan allmänläkare eller distriktsköterska utan krav på några öppettider.

Nu har man kommit så långt att man stänger Familjecentralen i Storvik, detta utan några politiska beslut eller politisk hantering av regionen. När man sedan kollar vad som gäller så struntar man i det avtal som finns mellan regionen och kommunen och man kan inte heller uppvisa att man sagt upp avtalet enligt det som man kommit överens om i avtalet.

Man har sedan tidigare inte klarat av att bemanna med barnmorska i Storvik och nu flyttar även barnavårdscentralen in till Sandviken. Man försöker ge sken av att det kommer fortsätta bedrivas verksamhet i Storvik men så blir det inte utan föräldrar får nu ta sig in till Sandviken helt enkelt.

Att vi politiskt varit överens om vikten av Familjecentraler gör frågan ännu mer märkligt. Vi politiska partier vill alltså ha fler sådana i länet inte färre. Men här visar ledningen i regionen hur man ser på det egentligen, man säger en sak och gör motsatsen.

Sedan tar man nu även bort familjeläkarjouren i Sandviken och tvingar alla Gästrikar att åka till Gävle sjukhus för mindre primärvårdsakuta åkommor som dyker upp under kvällar eller helger. Så istället för att kunna söka vård närmare där man bor så ska man söka sig in till våra sjukhus.

Allt detta är en centraliseringsvåg som sossarna i regionen driver igenom, helt utan politisk debatt och beslut. Är det så man ser på den goda och nära vården som man i flera år har pratat om. 

Vi moderater vill tvärtom förstärka den nära vården och flytta ut fler patientmöten till våra hälsocentraler. Detta kan ske genom att våra specialister åker ut till hälsocentralerna. Vi vill säkerställa allmänläkar- och distriktsköterskekompetens på alla våra hälsocentraler. Vi vill skapa bättre förutsättningar för mindre hälsocentraler att verka på våra mindre orter genom att se över ersättningssystemet. Det finns helt enkelt många olika förslag från oss i oppositionen som gör att vi kan decentralisera vården.

måndag 13 september 2021

Besök på regionens folkhögskolor

 Under de senaste två veckorna har vi gjort en del verksamhetsbesök. Vi har bl.a. besökt våra tre folkhögskolor, Bollnäs, Forsa och Västerberg. 

Det är fantastisk verksamhet som bedrivs där och jag är riktigt stolt över det engagemang de har och det arbete de gör. Det de gör har stor betydelse för länet och för oss som bor här. Det är viktigt att vi skapar en mångfald av utbildningar och utbildningsformer så människor kan komma ut i arbete och vi kan fylla de behov av arbetskraft som finns.

Man bedriver vissa spetsutbildningar som är nationellt välrenommerade som exempelvis musikutbildning i Bollnäs, dramapedagog i Västerberg och Affasiutbidlning i Forsa. Men de bedriver även viktiga utbildningar för de som står längre ifrån arbetsmarknaden. Genom den allmänna utbildningen kan man komplettera sina kunskaper och står man riktigt långt från arbetsmarknaden kan man gå en studiemotiverande kurs. Allt detta för att fler ska göra sig anställningsbara och få en egen försörjning. 

Vi besökte även Grön rehab i Hofors som är en intressant verksamhet som hjälper människor tillbaks till jobb. De kunde där visa resultatet för de som har gått där vilket var imponerande, flera gick till vidare studier andra till subventionerade anställningar men de hade även de som fått jobb direkt efter de gått på grön rehab. 

Vi kommer nu fortsätta göra besök inom regionens verksamheter men också hos föreningar och företag. Alla dessa besök ger ovärderlig kunskap och insikter hur vårt samhälle fungerar och vad vi politiker kan göra för att Sverige och vårt  län bättre plats att leva och verka i.


söndag 12 september 2021

Valet närmar sig

Om exakt ett år är det val och då finns möjligheten att byta ut regionledningen. Under den tiden som återstår till valet så är det mycket som ska förberedas hos de politiska partierna. Det handlar om att ta fram den politik som vi ska gå till val på och förbereda våra valsedlar med lämpliga kandidater. Det handlar också om att hitta den bästa strategin att nå ut till väljarna och lyssna in deras tankar och idéer. 

Vi har nu under ett par veckor kampanjat och varit ute och mött människor, vilket var länge sedan. Vi har bl.a. varit ute i bostadsområden och delat ut vykort med en påminnelse om att det snart är val. Vi har även börjat att möte människor på gator och torg. Vi har även börjat göra fler besök i olika verksamheter. Många bra samtal har det blivit.

Det har under pandemin varit svårt att möta människor. När det är restriktioner och man ska undvika kontakter med nya människor så är det svårt att samtala med väljarna. Det har även varit problematiskt att besöka olika verksamheter, såväl inom regionens delar men också på arbetsplatser i länet.

Men nu när man lättar på restriktionerna så kan vi återgå till lite mer normalt politisk arbete vilket känns riktigt bra.

Jag kommer nu lägga all min tid på att vi moderater ska nå så stora framgångar som möjligt. Jag ska även se till att det finns bra grund för samarbete med andra partier som gör att vi kan få till maktskifte på riktigt. 


onsdag 1 september 2021

Provval är nu igång för Moderater i Gävleborg

 Nu är Moderaterna Gävleborgs provval i full gång. Jag kandiderar för en ytterligare mandatperiod och hoppas få vara med och leda det moderata regionlaget. Min ambition är att vi tillsammans ska nå nya valframgångar och bryta det 100-åriga socialdemokratiska regionstyret en gång för alla och göra skillnad för människorna i länet på riktigt.

Jag har idag uppdraget som ett av moderaternas två regionråd och är vice ordförande i regionstyrelsen. Under mandatperioden har vi varit det ledande oppositionspartiet där vi har visat att vi kan leda och samarbeta. Trots att vi är i opposition så har vi varit med och påverkat och gjort skillnad. 

Regionen behöver ett nytt närvarande ledarskap som bygger på engagemang, lyhördhet och ansvarstagande där det finns många frågor som vi behöver ta tag i. 

Sjukvården ska bedrivas med hög kvalité och vara tillgänglig över hela länet och alltid ha individen i centrum. Idag växer vårdköerna och vi behöver göra insatser för att få bort dessa bl.a. genom att vi tar mer hjälp av privata vårdgivare.

Vi måste återupprätta primärvården. Idag försämras tillgängligheten på våra hälsocentraler och man tar bort krav på allmänläkare på plats. Denna utveckling måste vändas, vi behöver bättre tillgänglighet och bättre läkartillgång inom primärvården. Vården ska bedrivas där människor finns och det som kan ska bedrivas nära patienterna på våra hälsocentraler ska göra det. Detta utan att försämra kvalitén. 

Kollektivtrafiken måste vara ett konkurrenskraftigt sätt att resa utan att försämra för andra färdmedel. Trafiken ska vara enkel, snabb och pålitlig. D.v.s. det ska vara enkelt att veta när bussen/tågen går och det ska vara enkelt att köpa biljett. Det ska vara snabbt att resa från dörr till dörr så därför måste det vara få byten och gå över hela länet. Kollektivtrafiken måste även vara pålitlig d.v.s. gå och komma fram i tid.

Regionen har även ansvar för det regionala tillväxtarbetet. Där måste regionen våga satsa på det som skapar tillväxt istället för symbolpolitik. Underlätta för företag att verka och etablera sig i länet. Insatser som bidrar till tillväxt och växande företag ska prioriteras, såväl inom stad som på landsbygden. Infrastrukturen i länet måste bli bättre. Vi har idag landets sämsta vägar och det krävs mer arbete för att få mer medel för infrastruktur i länet. 

Allt detta ska göras till så låg skatt som möjligt, vi ska inte ta ut mer i skatt än vad som absolut krävs.

Jag är med detta beredd att med full energi jobba för en ny moderatledd region där vi kan göra skillnad för människor på riktigt. 

Alla medlemmar bosatta i länet har möjlighet att delta och jag hoppas att jag är en av de kandidater som du vill se på vår regionlista i valet nästa år.

torsdag 19 augusti 2021

Återöppna Rörberg Flygplats

För några år sedan valde Gävle kommun att inleda avveckling av Rörberg flygplats. Man tittade då på vilket intresse det fanns från myndigheter och regionen för att använda och betala för en sådan. Då fanns inte något sådant intresse och kommunen valde att inleda avvecklingen(Sedan har förvaltningsrätten upphävt den nya detaljplanen). Man ville dessutom göra om landningsbanan till industrimark för Facebook. 

Vi moderater var inte då motståndare till en sådan avveckling, det kan inte vara kommunens uppdrag att driva en flygplats som ingen vill använda. Nu har myndigheterna kommit till insikt och man har sett behovet av en sådan även från regionens sida. Dessutom har Trafikverket fått i uppgift att utöka antalet beredskapsflygplatser för de behov som man nu sett finns och kommer finnas.

Därför är det viktigt att Regionen och kommunerna nu agerar snabbt. Vi behöver genast ta beslut om att återupprätta Rörberg som flygplats och ta kontakt med MSB/Trafikverket om att Rörberg finns tillgänglig. Enligt information så har man nu från sjukvården sagt att det finns behov och att man idag inte kan använda ambulansflyg  för transporter till och från länet. Vi får då svårt att hjälpa andra regioner och ta hjälp av andra om vi inte kan transportera vissa av våra patienter med flyg. Vi är dessutom den enda region som inte har en fungerande flygplats vilket är anmärkningsvärt(även om vi ligger så nära Arlanda). 

Dessutom har man sagt nationellt att dessa nya beredskapsflygplatser ska finnas i anslutning till större sjukhus. Då kan det inte finnas något bättre alternativ än Rörberg.

Därför kräver vi moderater i Region Gävleborg att regionledning genast tar kontakt med Gävle kommun och att regionstyrelsen på nästa sammanträde fattar beslut om att vi ska jobba för att Rörberg ska återupprättas som flygplats med syfte att uppfylla de beredskapsbehov som finns och sjukvårdstransporter.

Nu krävs ett tydligt politiskt ledarskap och snabbt agerande. Vi kommer bidra till detta och hoppas att även majoriteten är beredd kavla upp ärmarna och börjar jobba.

lördag 31 juli 2021

Rasism inom vården

 Jag har tidigare lyft fram att det finns värderingar och rasism inom vården som inte är okej. Det finns på alla nivåer inom vår och andra organisationer. Att det finns rasism i samhället är nog inte obekant för någon och då är det konstigt om det inte fanns inom sjukvården, både bland personal och patienter. Konstigt vore det annars. All rasism, diskremering av grupper och individer och kränkande behandling är helt oacceptabelt oavsett vem som gör det eller vart.  

I media har man tidigare skrivit om vårdpersonal som ger utryck för detta vilket inte kan komma som en nyhet. Nu har man även rapporterat om patienters önskemål om att få en etnisk svensk läkare accepteras av vården. Detta avslöjades när media ur ett journalistiskt perspektiv ringde och frågade om man kunde få lista sig hos en etnisk svensk läkare. Vissa vårdgivare accepterade detta och andra sa ifrån.

Inom vården har du en laglig rätt att välja vårdgivare och även välja läkare. Är du inte nöjd kan du byta eller när du väljer vårdgivare så kan det vara olika parametrar som avgör ditt val. Jag har förståelse för att man väljer vårdpersonal som man kan förstå och förklara sina problem för. Om en patient inte kan svenska eller engelska tillräckligt bra för att kunna utrycka sin sjukdomsbesvär och förstå läkarens analys så förstår jag att man kanske efterfrågar en läkare som kan ditt språk. På samma sätt kan det vara om du bara kan svenska och får träffa en vårdpersonal som inte kan utrycka sig så du förstår och då önska någon som kan kommunicera bättre. Är detta rasism?

Du kanske som kvinna känner en större trygghet att undersökas av en kvinnlig gynekolog än en manlig. Är detta rasism? Du som man som ska träffa vårdpersonal för att hantera dina aggressioner i en nära relation kanske funkar bättre att samtala med en man, kanske en man som du delar språk med dessutom. Är detta rasism eller vård utifrån dina unika behov?

Detta är inte en enkel fråga men behöver diskuteras. Det löses inte genom symbolpolitik utan målmedvetet arbete med värdegrund, bemötande och framförallt ledarskap. Det som jag nu blir orolig över är vänsterpolitikers ingång i detta och att de skyller detta problem på din valfrihet att välja vårdgivare. Och deras lösning kommer då såklart vara att inskränka vår nuvarande lagliga rätt att välja vårdgivare, vilket för mig är helt oacceptabelt. De kommer inte föreslå detta för att det lösa problemet med rasism utan för att de ogillar individens frihet och valfrihet. 

måndag 19 juli 2021

Befolkningsminskning i länet, vad kan vi göra för att vända utvecklingen

 

SCB har kommit med sin befolkningsprognos för Sverige och för länets kommuner. Det är kanske inte en så munter läsning för oss i Gävleborg som förutspås minska vår befolkning de kommande åren. Vi kunde läsa tidigare uttalanden från länets kommuner när vi ökade befolkningen, då tyckte man att man var på rätt spår. Det som man då inte ville prata om var att ökningen bestod i att invandringen var hög och Gävleborg tog en stor andel av dessa som kom till Sverige. 

Nu när invandringen har minskat kraftigt så finns inte denna inflyttning längre utan nu ser vi att länets förutspås minska i antalet invånare. Vi måste nu istället förlita oss på att fler ska födas än som dör och att den inhemska inflyttningen till länet måste öka. 

Vi har nu sett under pandemin att många väljer att flytta från städerna ut på landsbygden vilket är en spännande scenförändring. Frågan är om den kommer bestå efter pandemin, jag tror vi ska vara försiktiga att räkna med det. Däremot måste vi fortsätta att jobba med vår attraktionskraft för att få fler företag att komma hit och att skapa förutsättningar för våra befintliga företag att växa just här och inte någon annan stans. Till detta måste vi skapa förutsättningar för en bra skola, sjukvård och fritidsaktiviteter för att få barnfamiljer att vilja flytta hit och stanna här. Det ska även finnas attraktiva lägen att bosätta sig på, och då måste vi ta tillvara vår fantastiska natur och inte vara rädda för att exploatera tomter i sjönära lägen. Det behöver även finnas förutsättningar för en samhällsservice som fungerar i hela länet. Även en fungerande infrastruktur behövs med bra vägar i hela länet och bra kollektivtrafik. Idag har vi landets sämsta vägar i Gävleborg vilket inte duger om vi vill att länet ska växa. Allt detta kan inte kommunerna åstadkomma själva utan där måste vi hjälpas åt, kommun, region, företag, entreprenörer och övriga civilsamhället. 

Tyvärr finns en tillväxtfientliga strömningar inom politiken i länet. Det finns partier och politiker som inte inser behovet av tillväxt och då menar jag ekonomisk tillväxt och befolkningstillväxt. Man försöker hitta på andra tillväxtmått för att flytta fokus men vi vet att det är just att antalet invånare måste öka och samhällsekonomin måste växa. 

Därför behövs moderaterna som är ett av få partier som jobbar för ekonomisk tillväxt. Vi måste värna våra större industrier och se till att de har de bästa förutsättningarna att växa här. Vi måste få våra mindre och medelstora företag de bästa förutsättningarna att kunna växa och våga satsa. Därtill måste vi få nya livskraftiga företag att startas. Men även företagsetableringar måste till och där ser vi att vi har lyckats en del men inte tillräckligt. Nu är Northvolt på kroken igen och jag hoppas verkligen att vi kan som län skapa de allra bästa förutsättningarna för att de ska etablera sig här och inte någon annan stans. Sist man försökte så misslyckades vi. Här krävs att hela länet samlas bakom Gävles försök denna gång. 

Det finns otroligt mycket att göra men det kräver ett lokalt och regionalt ledarskap som går hand i hand. Idag spretar det mycket i länet och det finns en tydlig inomlänskonkurens som inte gynnar oss.