torsdag 30 april 2020

Slöseriet med DINA skattepengar

Idag släpper Alexander och jag vårt andra gemensamma poddavsnitt. Det handlar idag om det slöseri som sker inom regionen och i offentlig sektor generellt.

För över 10 år sedan så beslutade regionfullmäktige att Regionen skulle investera i två vindkraftverk i Kalmar med tillhörande naturstig. Anledningen var en intern uppgörelse i majoriteten där sossarna i princip köpte Miljöpartiet och Centerpartiets lojalitet. Hela kalaset kostade 80mnkr men det räcker inte, det har lagts ned otaligt antal timmar och andra kostnader för att få fart på dem. Hela cirkusen har kantats av den ena skandalen efter den andra, man tappade verken i havet när de skulle fraktas från Kina till Sverige, regionens företrädare greps för olaga intrång efter att ha sågat upp dörrarna till verken med vinkelslip. Verken är ännu inte, vad vi vet, CE-godkända enligt maskindirektivet.

När vi för ett par månader sedan träffade Slöseriombudsmannen så berättade han om massor av slöseri som hade skett runt om i landet. Vi kunde då såklart inte låta bli att berätta om våra vinkraftsäventyr och han kunde knappt tro på det vi berättade. Slöseriombudsmannen har nu även släppt en bok om olika slöseri där våra verk garanterat hade platsat om han fått informationen vidare.

Vi valde då helt enkelt att anmäla regionen till Slöserombudsmannen. Nu innbeär inte det något direkt för regionen men det är bra att någon annan belyser det slöseri som sker i regionen.
Så nu släpps vårt nya poddavsnitt som handlar om just slöseri med skattepengar. Vi reflekterar över detta och lyfter fram några ytterligare exempel, tyvärr finns det många inom Region Gävleborg.

De exempel vi lyfter fram är såklart vindkraftverken men även Regionen som hyr lokaler i Almedalen för miljoner som sedan inte används. Vi pratar även om Regionens Stockholmskontor som man skaffade för några år sedan. Ett annat aktuellt slöseri är när man köper in konsulter på ett olagligt sätt för 90miljoner som man sedan kastar i papperskorgen.

Vi reflekterar även över huruvida man kan slösa med sina egna privata pengar.
Slutsatsen är att man inte kan slösa med sina egna pengar man tjänat ihop men däremot när det gäller andras pengar så är det lätt för många politiker att vara slösaktig.

Lyssna på avsnittet och hör hur man slösar med DINA skattepengar.

Spotify


Delårsrapport med dystra siffror


I veckan presenterade regionen sitt delårsbokslut. Det är en riktigt dyster läsning som visar på hur allvarligt det ekonomiska läget är. Uppfattningen om att läget är allvarligt är vi politiskt överens om men frågan är om vi verkligen är överens.

Majoritetens företrädare vill nu gärna skylla den dåliga ekonomin på Coronapandemin men det är inte den enda orsaken. Ekonomin har, som alla andra vet, varit dålig de senaste åren. Så sent som förra året så beslutades att man skulle genomföra sparåtgärder som motsvarar 600miljoner kronor. Vilka åtgärder det är har det varit väldigt sparsam information om och den politiska majoriteten har inte gjort något över huvud taget för att få ordning på ekonomin. Frågan man kan ställa sig om de verkligen bryr sig eller om de överhuvud taget har någon förståelse för det problemen som vi står inför. Så på styrelsen igår så var man där igen och tyckte att man hade koll på ekonomin och kostnadsutvecklingen var låg.

Vi försökte såklart ställa en rad frågor, som vi brukar, men ingen vill ge några svar. Ansvariga tjänstemän var inte ens på plats och majoritetens företrädare har som vanligt inga svar att ge. Så vi kände oss tvingade att faktiskt ta initiativ till att kalla in ansvariga tjänstemän till styrelsen för att få svar på de frågor som finns. VI har tidigare krävt en kriskommission för att ta tag i regionens dåliga ekonomi men det har man inte varit intresserad av. När nu läget är ännu värre så är denna kommission ännu viktigare.

Hur illa är då läget?

tisdag 14 april 2020

Ingen påstigning i de främre dörrarna på X-trafiks bussar, vem har bestämt det?

Nu har Region Gävleborg, oklart vem, bestämt att de främre dörrarna på våra bussar inte ska användas och att man måste kliva på bussen i de bakre. Detta för att skydda förarnas arbetsmiljö och motverka den oro som de känner för att bli smittade av Corona-viruset.

Man har också bestämt att man nu måste köpa sin biljett innan man kliver på bussen, detta genom X-trafiks app i mobilen eller via våra inköpsställen. Det man ska känna till är att det finns endast ett inköpsställe och det är vid Rådhuset i Gävle. Ofta tar man ju bussen där man bor och åker in till centrum(om man bor i Gävle d.v.s.), och då blir det svårt om du först måste åka in till Rådhuset för att köpa själva biljetten för att sedan ta sig hem och kliva på bussen hemma. Ännu mer absurt blir det om man bor någon annan stans än i Gävle.

Man kan visserligen köpa sin biljett via appen i mobilen, men det är inte alla som kan hantera det och alla vill inte installera och använda appen. Hur gör man dessutom om man har reskassa och laddat sitt kort i förväg, och hur ska man ladda det igen när det ska fyllas på. Har man månadskort så ska det också köpas i butiken vid Rådhuset i Gävle(eller via den hopplösa hemsidan och webbutiken där).
Jag förstår att man känner oror bland chaufförerna, men frågan är om det inte finns någon annan lösning. Kan man lösa det i våra matbutiker med plexiglas vid kassorna så kan det väl vara möjligt att göra det i bussarna också. Eller så kan man utrusta chaufförerna med munskydd, visir och handskar, så som vi skyddar våra medarbetare i vården.

Till detta så kommer operatörerna får problem. De får betalt per påstigande på bussen och har man ingen som registrerar passagerare och läser av biljetterna så blir ersättningen fel till bussbolagen, ingen påstigande med giltig biljett ingen ersättning. Och jag tror inte de i dessa tider har så god ekonomi att de kan undvara den intäkten, så frågan är hur de ska kompensera bussbolagen för detta.

Är det så att man nu kliver på bussen och inte har haft möjlighet att köpa någon biljett innan och det blir en flygande biljettkontroll så är frågan hur en sådan ska gå till. Om inte chauffören kan kolla biljetten hur ska biljettkontrollanten kunna göra det med tanke på sin arbetsmiljö. Ska man dessutom ta ut böter för en person som nekas att köpa biljett enligt de beslut som fullmäktige har tagit så blir det märkligt och helt oacceptabelt. Jag förväntar mig nu att all sådan biljettkontroller upphör och inga böter ges ut för den som inte kunna köpa biljett på bussen.

Är det någon som får en sådan bot så vill jag att de hör av sig så ska jag personligen hjälpa dem att driva en process mot regionen. Sedan skulle jag välkomna om någon invånare i regionen överklagar denna hantering så vi juridiskt får det prövat, gäller fullmäktiges beslut eller inte.
Själv kommer jag sluta åka buss till dess att man kan betala för biljetten på bussen.