Men nu har man lyft frågan om att man inte vill att patienter ska kunna söka sig till dessa privata utan alla ska gå via BUP och där filtreras remisserna innan en privat vårdgivare eventuellt kan hjälpa dessa patienter. Ett problem som tyvärr har dykt upp är att någon av dessa 21 vårdgivare använder vårt avtal för att locka patienter i andra regioner. Det är såklart inte tänkt att det ska fungera så med vårt avtal men det är inte otillåtet, detta används också av nätdoktorer i Sörmland som gör samma sak.
På regionstyrelsen sist lyfte majoriteten ett ärende där man vill kräva remiss för att söka vård hos dessa privata vårdgivare. Det kan man såklart göra men man kan inte styra vart remissen ska komma ifrån eller vart de får skickas. I Gävleborg har man möjlighet att skriva s.k. egenremiss eller egen vårdbegäran som det formellt heter. Denna kan man sedan skicka till vilken vårdgivare som helst i landet och den ska bedömas som om den kommer från en vårdcentral eller läkare. Frågan kommer sedan avgöras på regionfullmäktige nästa vecka och vi får se vad som händer där.
Men nu har regionen tagit detta till en helt ny nivå. Igår fick vi veta att man från regionen har skickat ut ett brev tiotal de 21 företag vi har avtal med där man hotar att inte betala deras fakturor. Att hota företag på detta sätt som dessutom är ytterst tveksamt om det är lagligt med tanke på LOU. Formellt sätt påstår man sig förtydliga en paragraf i avtalet:
Avtalets paragraf:
1.1.2 Avrop från ramavtal (tilldelning av kontrakt)
Avropen kommer att ske efter särskild fördelningsnyckel, vilket innebär att remittenten kommer att låta patientens behov styra fördelningen mellan de antagna Leverantörerna.
I de fall när två eller flera Leverantörers tjänster bedöms som likvärdiga kommer avropet i första hand att ske till den Leverantör med lägst pris.
Förtydligas med texten:
I de fall då Leverantören har mottagit en beställning direkt från patienten anser Region Gävleborg att avtalspunkten 1.1.2 inte efterföljs. Beställning genom ramavtal ska endast ske från en Regions BUP/HAB.
Från och med den 25 oktober 2019 kommer Region Gävleborg endast att acceptera fakturor då beställningen skett från Regioners BUP/HAB.
Att hota våra leverantörer på detta sätt är inte okej! Dessutom är frågan vad säger LOU om att ändra ett avtals innehåll under pågående avtalsperiod, det brukar inte vara tillåtet.
Enligt Patientlagen har man rätt som patient att välja vårdgivare
Patientlagen
9 kap. Val av utförare
1 § En patient som omfattas av ett landstings ansvar för hälso- och sjukvård ska inom eller utom detta landsting få möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad öppen vård.
Det råder inga som helst tveksamheter om att patienten har rätt att söka sig dit man vill, även i Region Gävleborg. Det är anmärkningsvärt att regionen tror sig stå över lagen.
Konsekvensen med denna hantering är att våra barn och ungdomar kommer hamna i den berömda vårdkön och inte få den vård man har rätt till. Vi får ett dåligt rykte som vårdgivare och kommer uppfattas som rättshaverister i regionen, vilket inte gynnar oss.
Men det värsta är att det är barnen och ungdomarna som drabbas, utebliven hjälp försvårar skolgången och man kommer efter och det riskerar att man får livslånga konsekvenser för dem.
Vad kan vi nu göra åt detta?
För det första så skulle det enda rätta vara att regionen tar tillbaks sitt hotbrev. Är det så att det finns kvalitetsproblem så får man jobba med det och lösa det. Bryter någon aktör mot avtalet så får man säga upp avtalet med den leverantören.
Jag hoppas att någon leverantör tar strid för att upprätthålla avtalet och vinner man en sådan strid så blir det skadeståndsanspråk mot regionen. Jag hoppas att patienterna orkar bråka om detta och kräva sin rätt enligt patientlagen.
Sedan måste vi se till att vi har avtal som säkerställer patientens rätt att välja vårdgivare. Vi varken kan eller ska vilja hindra patienterna att söka vård.
När frågan kommer upp till regionfullmäktige får vi där komma fram till om vi vill införa remisser till dessa utredningar eller inte. Om det så blir så ska vi säkerställa att våra egenremisser fortsättningsvis kan tillämpas som fullmäktige beslutade om 2010.
Har du några tankar kring den havererade hudsjukvården i vår region? Patienter lider av hudcancer och regionen fortsätter skicka oss till Stockholm istället för vårgivare som finns i stan. Totalt oacceptabelt!
SvaraRaderaJag vet att man haft problem med hudsjukvården men att man skickar patienter till Stockholm istället för att hänvisa till någon lokalt känns inte okej. Jag ska kolla upp det,
RaderaTack för att du upplyser mig