måndag 16 juli 2018

Vart ska turistbyrån i Gävle hålla till?


Det har diskuterats en del vart vår Turistbyrå ska ha sin verksamhet. Tidigare var Turistbyrån lokaliserad i Gallerian nian i en liten undanskymd plats som krävde mycket bemanning eftersom den ska vara öppen när gallerian är öppen. Sedan flyttade man till Rådhuset in till en butikslokal i korsningen Norra Rådmansgatan och Drottninggatan. Där tog man ett A-läge för en eventuell butiksägare och man valde bl.a. därför att flytta in den till receptionen/kundtjänst i stadshuset. Där har den varit i några år.

Förra sommaren praktiserade jag på turistbyrån en dag för att få en känsla av vilka människor de möter och hur det fungerar. Eftersom den är samlokaliserad med reception/kundtjänst så fick jag en bra inblick i deras arbete också. Det var faktiskt först då jag förstod att det var olika medarbetare som jobbade i kundtjänst och turistbyrån, vilket är ganska självklart med tanke på de olika uppdrag de har. Men jag tror inte det är det för våra turister och Gävlebor.


Så inför denna sommar fanns det önskemål om att flytta turistbyrån till vår nya Gästhamn.  Många turister söker numer information på annat sätt än vad man tidigare gjort, man använder mycket internet och jag vet ärligt talat inte när jag var på en turistbyrå senast, förutom Gävle såklart. De som ändå dyker upp är såklart mycket blandat men en del utländska husbilsresenärer, båtgäster dyker såklart upp (Det var bl.a. de jag fick träffa förra sommaren) Andra är bilburna turister och då är kanske Gävle centrum(än så länge) inte är den mest tillgängliga delen av staden.


Från en början var jag skeptiskt men eftersom turistnäringen hade önskat det så var det väl något vi skulle kunna titta på och försöka med en sommar. Är man inte beredd att prova något nytt så har man inte heller möjlighet att utveckla en verksamhet, och vi vill alla utveckla vår turistverksamhet. Sedan får vi efter sommaren utvärdera och se om det fungerade bättre eller sämre och om det av de effekter som näringen ändå hade hoppats på.


Samtidigt som just turistbyrån flyttade så blev jag nyfiken vad som händer med den service som vi tillhandahåller till Gävleborna i receptionen i Stadshuset. Där blev jag försäkrad om att de tjänsterna skulle fortsätta och om det kommer in en turist och frågar om något så ska man självklart hjälpa dem till rätta. Kassan skulle finnas kvar så ville man köpa biljetter eller något annat så skulle det också vara möjligt. Även detta är något som vi få utvärdera efter sommaren, hur har Gävleborna upplevt denna förändring.


Men nu ska jag göra ett besök i Gästhamnen och kolla av med dem hur det fungerar turistbyrån och sedan ska det bli intressant att ta del av den utvärdering som kommer att göras. Och sedan är den stora frågan vart tar turistbyrån vägen härnäst. Jag tror inte att Gästhamnen är så het i november/december. Vi kanske ska ha den på Gävlebro, Konserthuset, Nian, Rådhuset eller varför inte Stadshuset igen. För min är inte placeringen den viktigaste utan hur vi kan ge våra turister den bästa och mest tillgängliga servicen.

torsdag 12 juli 2018

Vilket ansvar har jag över min familjs agerande?

Det pågår nu en medial diskussion om vice statsministerns bil och huruvida hennes familj kan ha en av de värsta miljövidriga bilarna. Hon blev påkommen i TV och hennes förklaring var att hennes man behöver det i sitt arbete för han transporterar ”väldigt väldigt tunga stenar”. En del är sakfrågan, vad tycker man om bilar och hur ska vi komma tillrätta med klimatutmaningarna. Men det intressanta blir  varför hon ska jaga andra bilister medans hennes sambo ska klara sig undan med att han transporterar stenar, som han förmodligen inte ens får transportera med den bilen. Tror inte hon att andra har behov av att transportera saker och människor.

Men ska en förtroendevald ställas till svars för vad en sambo eller familj gör?
För mig som förtroendevald är det viktigt att alltid leva som jag lär och för mig är det viktigt att även min familj gör det. Jag kommer aldrig komma undan med att någon i familjen gör saker som är olagliga eller inte heller oetiska. Det handlar ytterst om värderingar och vad man tror på. Jag tror att man i familjen delar mycket av sina värderingar, det är det som håller oss samman.

Eftersom en del av mina grundvärderingar handlar om att leva efter lag/ordning och rättvisa så skulle det inte vara okej för mig om min fru eller någon annan i familjen gör något som är olagligt, exempelvis fuskar med skatten eller begår andra brott. Skulle jag upptäcka något sådant så är det min skyldighet att agera. Detta gäller såklart även saker som inte är olagliga men oetiska, exempelvis skatteplanering.


Samtidigt som jag försöker efterleva dessa ställningstagande så kommer jag inte ställa krav på att andra gör det, men de måste kunna tåla en granskning. För jag är helt övertygad att om det var en moderat toppolitiker som hade en sambo som inte höll sig inom de moraliska och lagliga gränserna så skulle den granskas mycket hårt. Nu ifrågasätter man denna granskning och det känns som det beror på att det i detta fall är en miljöpartist, men jag hoppas verkligen jag har fel.

söndag 8 juli 2018

Då var fotbolls-VM slut för denna gång.


Det känns tråkigt med ett så snöpligt slut på VM för Sveriges del, jag hade hoppats och hade känslan att de skulle hålla sig kvar längre. Men efteråt kan man konstatera att de gjorde en riktigt bra laginsats, och det är bara att gratulera. Det påminner nog lite grann som vi har det i politiken. De har sin stora tävling vart fjärde år, vilket vi också har. När tävlingen sedan pågår så kommer man till ett snabbt avslut, antingen förlorar man eller vinner man. Oavsett vad som sker så blir det en stor tomhet. Man är så laddad och har så hög energi ända in i slutet även om man ligger under, för vår del kanske i opinionsmätningar, så kämpar man in i det sista.

För min del så har vi bara hittills varit på uppvärmningen inför finalen den 9 september. Jag och mina moderatvänner har laddat inför detta och är väl förberedda, nu filar vi på de sista strategierna och budskapen för att från den 1:e augusti är det full fart framåt.


En skillnad däremot är om vi lyckas i valet så börjar det stora jobbet den 10 september. Vinner man VMguld så kan man fira lite längre men sedan är det över. En annan skillnad är också om vi vinner valet så gör vi skillnad för andra människor i deras vardag, man får mer i plånboken, välfärden fungerar bättre och man kan känna sig trygg med att det finns fler poliser. Sådan skillnad gör ändå inte idrotten, även om vissa ibland kan tro det.