Resultatet är mycket nedslående för Regionen som arbetsgivare. 50% av de som svarade på enkäten anger bristande arbetsmiljö och ledarskap som orsak. Även många av de som valde att gå i pension angav bristande arbetsmiljön och ledarskap som anledning.
Vi vill att man ska trivas att arbeta inom Region Gävleborg och därför blir varje medarbetare som slutar någon form av misslyckande. Vi anser att vi ska göra det vi kan för att behålla de som arbetar hos oss men väljer någon att sluta så ska vi såklart ta reda på varför och vad vi kan göra för att personen ska vilja komma tillbaks.
Här kan vi se 55% av de svarande inte har haft eller erbjudits avgångssamtal vilket är något vi har blivit lovade att man genomför. Vi anser dessutom att dessa samtal ska genomföras av en neutral part som gör att vi kan få så bra information som möjligt. Vi ser också att endast 41% kan tänka sig att komma tillbaks till regionen. Många som svarat att de ändå kan tänka sig komma tillbaks har villkorat detta genom att man har uppgivit att om ledarskapet och arbetsmiljön förbättras så kan de tänka sig komma tillbaks.
Vi har även gjort en jämförelse med vår enkät som gjordes 2012 och vi kan konstatera att inte mycket har förbättrats under dessa fem år. Andelen som anger bristande personalpolitik och arbetsmiljö har förvärrats något sedan sist. Vi kan också se att antalet som väljer att gå i pension har ökat sedan sist.
På alla frågor fanns det även möjlighet att kommentera och skriva fritext och det kom in många kommentarer synpunkter vissa skrev nästan en avhandling med sina synpunkter. Alla dessa svar är mycket välkommet, det finns intressanta saker att reflektera över och att ta tag i.
Vi erbjöd även idag den politiska majoriteten att ta del av vår undersökning, men de visade inte något större intresse. Jag hoppas att man verkligen tar till sig det arbete vi har gjort och är beredda att sätta sig ned med oss i oppositionen och seriöst resonera kring vad vi kan göra för att förbättra detta resultat i nästa mätning som kommer göras.
Vi har såklart analyserat resultatet för vår egen del och kommit fram till konkreta förslag på vad vi kan göra för att få våra medarbetare att trivas och vilja stanna kvar hos oss
- Det viktigaste är det som vi har tjatat om i flera år, det krävs ett nytt ledarskap i regionen och då krävs en ny politisk ledning.
- Vi måste lyfta och premierar de enheter som fungerar bra. Idag är det nästan tvärt om. Är det en enhet som exempelvis har bra läkarbemanning och fungerar bra så väljer man att kommendera dessa läkare till andra enheter och på det sättet slår sönder något som fungerar. Det innebär att man väljer att säga upp sig istället.
- Förbättra introduktionen för våra nyanställda. Idag är det en alldeles för kort introduktion och man får inte vara ”ny på jobbet” särskilt länge. Detta gör att många idag väljer att sluta kort efter att man börjat.
- När någon slutar ska man ALLTID erbjudas avslutningssamtal med neutral part. Jag tycker även att vi i politiken ska genomföra en del av dessa samtal för att på så sätt få en bild av vilka anledningar som finns hos dem som slutar.
Några citat från de som slutat
”Tröttnat på att man i toppen inte lyssnar på de på golvet”
”dålig arbetsmiljö, går ej att stå för den vården då patientsäkerheten brister konstant. Finns ej tid för att skriva avvikelser och inga uppföljningar sker”
”Man bygger inte en väl fungerande region med ledare som använder Management by fear”
”Ingen har uttryckt något intresse varför jag sa upp mig”
”Ledarskap - stoppa toppstyrningen. Lyssna och gå ut på avdelningar - prata med personalen”
”Tack oppositionen för att ni lyssnar”