Vi kan alla följa det amerikanska presidentvalet i media och det är slående hur absurt det politiska samtalsklimatet fullständigt har kollapsat i USA. Allt handlar om skandaler och vi får gång på gång höra hur man mer attackerar sin politiska motståndare på ett personligt plan än deras politik. Man pratar inget om sakpolitik och hur de två olika kandidaterna ser på USAs framtid och vad man vill göra politiskt.
Vi kan även se hur det politiska klimatet förvärrats i Region Gävleborg allt mer, vissa kallar det för Trumpifiering men detta började långt innan Donald Trump blev presidentkandidat. Jag kommer fortfarande ihåg mitt första landstingsfullmäktigesammanträde 2006 direkt efter valet och man skulle besluta om budget för 2007. Det var i min mening ett rejält lyft jämfört de kommunfullmäktige jag tidigare hade deltagit på. Det var ett tufft debattklimat med bra retoriska anföranden där man kritiserade motståndarnas politik. Allt gjordes med självdistans, respekt för motståndaren och glimten i ökat. Jag tror ingen då kände sig kränkt eller nedtryckt utan stämningen var god och nära till skratt.
Nu 10 år senare har vi ett klimat där man konstant använder härskartekniker och trycker ned varandra, man hånskrattar åt motståndarna och man pratar inte med varandra. Denna utveckling är mycket tråkig och för att bryta denna utveckling krävs att vi alla politiker rannsakar oss själva och reflekterar hur vi är mot och tilltalar varandra. Som ett led i detta har jag tidigare börjat tilltala funktionen istället för personerna med namn, exempelvis tilltalar jag regionstyrelsens ordförande istället för att tilltala med namn. Detta i syfte att tydligt skilja på sak och person, men ack så fel det kan bli. När jag började med detta uppfattade majoriteten detta som härskarteknik fast syftet var raka motsatsen. Detta visar på att vi måste prata mer om detta för att få en samsyn hur vi tilltalar varandra. Exempelvis på senaste fullmäktige användes nedlåtande jämförelser med djur och andra påstod att oppositionspolitiker var inkompetenta och lata, vilket inte kan anses vara okej.
I Gävle kommuns fullmäktige har jag förmånen att leda våra sammanträden sedan årsskiftet. Klimatet är mycket bättre i kommunen men jag försöker nu aktivt att stävja att klimatet försämras. Bl.a. så anser inte jag att man ska ha epitet på andra partier eller personer eller påstå att någon motståndare inte förstår eller är inkompetent. Jag anser inte heller man ska använda svordomar eller hålla sig för långt ifrån ämnet där man exempelvis på förra sammanträdet gjorde utvecklingar om vissa partiers mörka historia.
Problemet när man lyfter detta så är oppositionen och majoriteten inte överens. Oftast anser man att motståndarna gör alla fel medan ens egna sida inte har gjort något fel. Så det är verkligen dags att vi funderar på hur vi vill ha vårt samtalsklimat och hur vill vi att människor ska uppfatta politiken och oss politiker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar