För att känna av landstingsmajoritetens kunskaper i detta ämne så har jag skrivit en interpellation till ett av socialdemokraternas landstingsråd på senaste fullmäktige. Jag blev besviken när svarande landstingsråd inte kände till vad som gäller. Jag frågade även hur man informerar patienterna om deras möjligheter och det verkar som att det sker viss informationsgivning via någon standardtext på remissbekräftelsen, men det är helt uppenbart att patienterna inte riktigt förstår detta. Dessutom ska, enligt hälso- och sjukvårdslagen, informationen ges individuellt anpassat och då kan aldrig en standardtext uppfylla detta krav.
Vad är det då som gäller?
- Sedan 1989 har du har som patient rätt att få din remiss skickad till vilken vårdgivare som helst i landet, det enda krav som ställs är att de har avtal med något landsting. Detta regleras i det riksavtal som finns mellan alla landsting.Länk till riksavtalet
- Detta gäller såväl primärvård som all öppen och slutenvård.
- Detta gäller oavsett om landstinget förväntas uppfylla vårdgarantin eller inte.
- Landstinget är dessutom skyldig enligt hälso- och sjukvårdslagen att ge individuellt anpassad information om patienternas valmöjligheter.
- Har man frågor så finns det hjälp att få av vårdvägvisaren i landstinget
Så valfriheten finns redan idag men det konstiga är att man inte lärt sig att informera våra patienter om detta. Jag hoppas att man nu bättrar sig och ser till att vår personal får information om detta för det kan inte vara så att endast de som känner till sin rätt och är påstridiga ska ges möjlihet att välja vårdgivare.