I Sverige dör 3000 personer varje år p.g.a. skador som sker i sjukvården. Detta är ett mycket allvarligt problem som vi såväl i landstingen och regeringen arbetar mycket med att komma till rätta med. En viktig del i detta är att mäta regelbundet av förekomsten av patienter på våra sjukhus som har en vårdrelaterad skada. Dessa mätningar görs två gånger per år. Att bara mäta ögonblicksbilder två gånger per ger en väldigt trubbig och osäker bild över situationen på våra sjukhus.
När landstinget Gävleborg för något år sedan presenterade ett resultat där andelen skador hade minskat slog sig våra landstingsråd för bröstet och tyckte man hade gjort ett utmärkt arbete, vilket jag då påpekade att det var riskabelt att yttra sig över resultatet eftersom mätmetoden är så trubbig.
Igår presenterades vårens mätning och då visade det sig att Gävleborg nu har högst andel i landet och siffrorna ökade kraftigt, från 7,4% våren 2011 till 13,2 våren 2012. När dessa siffor presenteras så håller sig våra landstingsråd borta från kommentarer. Hur kan det komma sig, vill man bara visa upp sig när det finns positiva nyheter? Det är viktigt att man som ansvarig politiker tar ansvar i såväl medgång som motgång, men så verkar inte dagens landstingsledning resonera.
Jag vet att man gör så gott man kan för att komma till rätta med problemen ute på våra sjukhus, men det finns mycket mer att göra. Jag har vid flera tillfällen hört från våra medarbetare att arbetsmiljön nu är så bristfällig att det påverkar patientsäkerheten. Jag kommer inte vara nöjd förrän vi har en sjukvård som inte skador några patienter alls.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar