fredag 4 mars 2011

Patienter skickas fram och tillbaka mellan akuten och hälsocentralerna

På insändarsidan i dagens GD beskriver Paul-Erik sina upplevelser av Landstinget Gävleborg när hans dotter hade brutit foten. Det naturliga är att när en sådan olycka inträffar så uppsöker man akuten på sjukhuset. Därifrån blir de hänvisade till sin hälsocentral för att få foten undersökt för att omgående få en remiss tillbaka till sjukhuset och röntgen. Detta flängande fram och tillbaka mellan sjukhuset och hälsocentralerna är inget ovanligt. Jag har själv suttit i entrén på sjukhuset och hört hur man i informationen har hänvisat patienter från Hofors till primärvårdsjouren på södertull för att sedan komma tillbaka till sjukhuset.

När man sedan läser landstingsrådens svar blir jag riktigt bekymrad. De verkar inte ha förstått problemet överhuvudtaget utan hänvisar till ett nytt arbetssätt för medicinpatienter som söker sig till akuten. Detta nya arbetssätt för medicinpatienterna hjälper såklart inte ortopedpatienterna som i detta fall utan de kommer även fortsättningsvis skickas fram och tillbaka mellan sjukhuset och jouren på Södertull.

Vi partier i Samverkan Gävleborg presenterade under valrörelsen en utvecklingsplan för Gävle sjukhus. I denna plan föreslog vi bl.a. att man skulle göra nya lokaler för akuten i den nya operationsbyggnad man håller på och projekterar på sjukhuset. Och i samband med detta så skulle även primärvårdsjouren på Södertull flyttas till angränsade lokaler i denna nya byggnad. Genom en sådan samlokalisering så minskas dessa onödiga transporter och ett mycket mer patientvänligt och effektivt flöde skulle införas.

Länk till utvecklingsplanen

1 kommentar:

  1. Hej!Det är mycket mer pedagogiskt att hålla isär akuten och primärvårdsakuten. Om man låter alla komma till akuten så blir belastningen för hög där och de akut sjuka får sämre vård. Befolkningen har svårt att skilja om man är på akuten eller primärvårdsakuten och åker således till akuten med alla banala åkommor. Tanken är väl att distriktläkaren kan skicka rtgremiss så man slipper vänta på akuten och kan gå direkt till rtg och om det är nån skelettskada så hänvisas man till ortoped. Smidigare än så blir det nog inte. Att lobba för en flytt av primärvårdsjour till akuten är inte rätt väg att gå varken kvalitetsmässigt eller kostnadsmässigt./ Läkare med insyn i akutverksamhet

    SvaraRadera