onsdag 9 mars 2011

Andra gången gillt, nu är upphandlingen av Bollnäs sjukhus klar.

Nu är upphandlingen av Bollnäs sjukhus äntligen klar och kontraktet är tilldelat Aleris som nu under de kommande 5-9 åren kommer ta hand om verksamheten på Bollnäs sjukhus. Beslutet att upphandla driften av sjukhuset togs av den borgerliga oppositionen tillsammans med en avhoppad miljöpartist den 28:e december 2008 och det har tagit väldigt lång tid att få denna upphandling gjord. Det röd-gröna styret har dragit på denna process onödigt länge. För att hitta en bred samsyn i underlagen för upphandlingen, som håller för olika majoritetskonstellationer, har vi ifrån Samverkan Gävleborg deltagit aktivt i detta arbete och vi är nu mycket nöjda med underlagen och att det kom in flera anbud.

Denna process har även blivit försenad genom att den första upphandlingen överklagades. Det fanns vissa frågetecken i de första underlagen som vi nu har ändrat. Antalet frågor som kom in i den andra upphandlingen har vart av en mycket enklare karaktär, vilket känns skönt. Det anbud som nu är antaget visar att vi har sänkt kostnaden för landstinget med 48mnkr, vilket motsvarar en kostnadsminskning på ca 13%. I de debatter vi tidigare har haft om upphandlingar har vi hävdat att det finns stor potential att minska kostnader genom bra upphandlingar. Denna upphandling stödjer detta resonemang. Dessa 45mnkr kan nu användas till andra delar inom landstinget, t.ex. extra resurser på barn och ungdomspsykiatrin och barnsjukvården.

4 kommentarer:

  1. Hoppas det i alla fall på detta sjukhus kanske kan bli ett utrymme för läkare att börja göra sitt jobb, dvs att träffa, bedöma och behandla patienter! Det är dags att ni politiker tar ert ansvar och slutar att sticka huvudet i sanden när det gäller prioriteringar och fokusering inom vården. Det är alldeles för svårt för patienter att nå en läkare samtidigt som allt fler kräver detta för mer banala åkommor. Hur kommer ni till rätta med det? Kömiljarden är en tillfällig lösning som tyvärr bara skjuter annat, som t.ex. återbesök och kroniskt sjuka åt sidan. Det är ingen lösning. Nej, NI måste våga kräva att allmänheten också tar sitt ansvar, man kan inte få allt! Inte söka sjukvård bums och för vad som helst. Det är ER uppgift att ge förutsättningar till livskvalitet som är annat än platt-TV och botox-behandling. Folk måste kunna finna värde i att ha egenheter och inte likriktas. Då kanske folk börjar tycka om sig själva mer och accepterar ett visst mått av "skavanker". Vi inom vården måste nämligen få fokusera på sjuka människor. NI politiker måste bereda väg för detta genom att våga lätta på onödig administration och pseudo-kvalitetsäkring som aldrig följs upp. Precis allt kan omöjligen vara lika säkert. Det går inte att lova lika vård för alla! Kom ihåg det - ni kommer aldrig att lyckas med det. Var realistiska i stället och gör rätt saker. Anta utmaningen att få folk att börja leva sina liv i nuet istället för att dom får ångset över vad Janne Josefsson och reklam i TV påstår att dom inte har. Sen kan NI politiker börja prioritera inom vården. Vi som jobbar där kan inte göra prioriteringarna åt er. Vi är proffs på sjukvård, men ge oss utrymme att göra rätt saker. Snälla! Ingen onödig administration och "ond" byrokrati mer. Låt läkarna börja göra det dom - och inga andra - kan, igen! Nämligen träffa patienter! Tack!

    SvaraRadera
  2. Du har mycket poänger det du skriver. Läkarna ska självklart fokusera på att träffa patienterna, tillsammans med andra yrkesgrupper så klart. Mycket av de "lätta" åkommer som du skriver om kan tas om hand av andra. Människors oro ska man aldrig nongalera.

    Sedan ska man aldrig vara rädd för att utveckla vården och göra förändringar, annars hade vi vart kvar på den läkekonst som tillämpades på 1800 talet vilket jag tror ingen tycker vore bra.

    SvaraRadera
  3. Bara 2 kommentarer:
    Man skall från politikers håll vara medvetna om att samhället håller på att ta ifrån medborgarna det egna ansvaret på många plan. Det sker genom ett omyndigförklarande av professioner generellt där certifieringar, handlingprogram etc tar bort det individuella ansvaret och anonymiserar samhället. Detta leder till att varje avvikelse från "normen" uppfattas som onaturligt. Varje individ som således uppfattar att dom är avvikande kommer då att kräva sin rätt till upprättelse och blir då plötsligt en belastning för systemet. Förstår du hur denna trend skapar nya administrativa bördor. I samhälle så väl som i sjukvåden? ER uppgift är att inse detta och motverka. Således skall man inte nongalera oro. Men väl motverka den innan den vållar onödig belastning för samhället!

    Det andra är att om NI fortsättet den "förvaltningsstrategi" som förs inom sjukvårdspolitiken så kommer vi inte att utveckla någon ny sjukvård. Allt talar för att de som kan sjukdomarna bäst ganska effektivt hålls borta från de strategiska utvecklingprocesser som du menar kommer att leda oss längre bort från 1800-talets medicinska mörker. Idag är det tyvärr liksom på då principen "vård till lägstbjudande" som gäller! Inser du risken med det tänkandet?

    Hej

    SvaraRadera
  4. Hej igen. Vore spännande att få höra en politikers syn på dessa synpunkter. Hej

    SvaraRadera