tisdag 31 augusti 2010
Är sjukvård välfärd för vänsterpartierna?
Endast ett arbetarparti fixar jobbet i landstinget Gävleborg
lördag 28 augusti 2010
Vård och kultur i Nordanstig
Igår var jag och gjorde studiebesök på hälsocentralerna i Bergsjö och Harmånger i Nordanstigs kommun. Mycket intressanta samtal med personalen om hur de ser på vårdval och förutsättningarna att bedriva bra vård i Nordanstig.
Under lunchen fick vi höra ett föredrag om Stocka filmfestival som är mellan 1-5 september. Intressant att lyssna på hur denna festival startades och nu har vuxit till något riktigt stort och unikt. Innan vi åkte hem passade vi även på att gå på förhandsvisning på en akvarell utställning Stocka.
torsdag 26 augusti 2010
Majoriteten gör som vanligt, man mörkar landstingets redovisning
Man påstår även att man har kontroll på kostnadsutvecklingen, men den redovisning som vi fick igår på landstingstyrelsen visar inte på någon särskild god kontroll. Det krävs att vi politiker tar tag i landstingets dåligt skötta ekonomi och får kontroll på kostnaderna.
onsdag 25 augusti 2010
Nu ska landstinget börja leka hotell igen
Den röd-gröna majoriteten i landstinget har idag skickat ut ett pressmeddelande där man informerar att man vill bygga ett patienthotell vid Gävle sjukhus. Vi fick även information om detta patienthotell på dagens landstingstyrelse. Man har även planer på att göra viss ombyggnation av akutmottagningen.
Vi i Samverkan presenterade förra veckan en utvecklingsplan för Gävle sjukhus som bl.a. innehöll ett nytt patienthotell och en ny akutmottagning. Vi i Samverkan Gävleborg väljer att ge tydliga besked om våra visioner och planer medan majoriteten fortsätter med sina sporadiska byggprojekt. Man saknar helt en framtidsplan för sjukvården i länet, vilket detta är ett tydligt bevis på. Dessutom presenterades ett förslag om ett vårdhotell i Hudiksvall, det verkar inte finnas någon som helst samordning inom fastighetssidan på landstinget. Vad är skillnad mellan vårdhotell och patienthotell?
När det gäller patienthotellet i Gävle vill man bygga och driva hotellet i landstinget regi. Man hade väldigt många olika tankar om hur detta skulle fungera och ibland kunde man tro att det skulle bli en helt ny vårdavdelning. Vi i Samverkan vill däremot att någon annan aktör bygger och driver detta hotell som även kan användas för andra syften. Jag anser inte att landstinget ska leka hotell utan låt någon som kan hotellbranschen göra det istället och landstinget ska fokusera på sjukvård och inget annat.
tisdag 24 augusti 2010
Hälsocentralen i Bomhus nedläggningshotad
Vi har idag fått ett ärende på landstingstyrelsens bord där tjänstemännen föreslår att landstinget ska lägga ned sin hälsocentral i Bomhus, detta skrivs det även om i Arbetarbladet. Carema har tidigare meddelat att man har för avsikt att etablera en ny hälsocentral där, vilket är mycket positivt. Tanken med det fria vårdvalet är att fler entreprenörer och aktörer ska etablera fler hälsocentraler i länet, och människorna ska få fler valmöjligheter. Hittills har nya aktörer etablerat sig i Alfta, Harmånger och Hofors och Sandviken är på gång. På dessa ställen väljer landstinget att behålla sina centraler.
Nu när en aktör ska etablera sig i Bomhus väljer tyvärr majoriteten att lägga ned landstingets hälsocentral i Bomhus p.g.a. att det kommer en ny dit. Detta är ett väldigt konstigt sätt att agera. Det bor 11000 människor i Bomhus så det finns tillräcklig volym för minst två hälsocentraler.
Självklart ska landstinget fortsätta att bedriva verksamhet i Bomhus men i mindre omfattning eftersom antalet patienter kommer minska. Det är tack vare olika aktörer som patienterna ges möjlighet att välja. Genom att varje hälsocentral blir mer självständiga och ges makt och befogenheter att utveckla sin verksamhet så kan landstingets hälsocentraler bli mer konkurrenskraftiga och tillsammans skapar vi en bättre hälso- och sjukvård. Dessutom måste vi ändra landstingets urusla personalpolitik, idag skrämmer man iväg personalen. Det krävs ett nytt ledarskap som är beredd att ta tag i dessa frågor och göra landstinget till en attraktiv arbetsgivare som kan vara med och locka läkare till Gävleborg.
söndag 22 augusti 2010
Humöret på topp med dagens Sifo undersökning
Jag har som regel att aldrig kommenterar väljarundersökningar som görs titt som tätt. Osäkerheten i dessa mätningar är alltid väldigt stor och de varierar väldigt mellan de olika instituten. Däremot så är jag intresserad av att läsa dessa och det är med stor vånda man slår upp tidningarna för att se rubrikerna, vem gör ett ras eller vem drar ifrån. Dagshumöret påverkas också såklart, så idag är humöret på topp efter att ha läst dagens Sifo undersökning. Den enda undersökning som däremot betyder något och som är viktig är den som slutförs den 19:e september, det är då makten fördelas.
30miljoner sossevalfläsk till Landstinget Gävleborg
Sossarna har på nationell nivå gjort ett utspel om att satsa 1mijlard på sjukvården, det ska finansiera hemläkarbilar, fler närakuter, kväll och helgöppet på hälsocentraler och fler platser på läkarutbildningen. Denna miljard blir ca 30miljoner till Gävleborg, om man förutsätter fördelning utifrån antal invånare. Man kan då fråga sig hur dessa 30miljoner ska räcka till allt man föreslår. (Det räcker inte ens till en ny akutmottagning) Vart ska denna extra närakut finnas i Gävleborg, vi vet att sossarna här redan vill försämra tillgängligheten för akuten i Bollnäs och Ljusdal. Hur många hemläkarbilar ska finnas och vart, det är ett stort län. Är de inte bättre om man satsar på och utvecklar det som redan finns i länet än att starta nya akutmottagningar. Med Sveriges högsta landstingsskatt så finns det resurser.
Vi vet att kömiljarden har vart en väldigt lyckad satsning, genom att betala ut ersättning till de landsting som uppfyller vårdgarantin har man lyckats med begränsade resurser göra stor skillnad när det gäller hur länge man får vänta innan man får träffa en specialist eller får en åtgärd utförd. Sossarna har en annan taktik, man betalar generella bidrag utan att kräva någon motprestation.
fredag 20 augusti 2010
Vi väntar på besked från sossarna om deras planer för Hudiksvalls sjukhus
Moderater och Samverkan Gävleborg möter väljare i Hudiksvall.
Vi i samverkan Gävleborg är tydliga med vår politik och vi väntar på besked från sossarna om vilka planer de har för Hudiksvalls sjukhus. Vi tillsammans med väljarna kräver besked före valet.
Inga svar om framtiden från sossarnas nya första namn i landstinget
I dagens GD är det ett reportage om Ewa, sossarnas förstanamn i landstinget. Jag har tidigare inte träffat henne trots att hon idag är ersättare i landstingstyrelsen. Det är intressant att läsa om hennes funderingar om landstinget. Vi har tidigare försökt få fram vad sossarna går till val på i landstinget och jag läser med stor spänning om det nu äntligen kommer presenteras några idéer om framtiden. Tyvärr så lyser svaren fortfarande med sin frånvaro.
Däremot ger hon ett tydligt svar som inte dagens styrelseordförande har lyckats med och det gäller vårdvalet. Jag har tidigare frågat vad som kommer hända om sossarna vinner valet i riksdagen och förbjuder den fria etableringsrätten (Vilket innebär att nya hälsocentraler kan startas utan politiska pekpinnar) Kommer man även ta bort den möjligheten lokalt i Gävleborg, vilket nu Ewa svarar tydligt ja på. Det är tack vare denna möjlighet för entreprenörer som gör att vi idag har fått flera nya hälsocentraler i länet så som i Alfta, Hofors, Sandviken, Harmånger och nu även snart Hudiksvall och Gävle. Hade länets sossar getts möjligheten hade man stoppat dessa nya hälsocentraler. Vi moderater däremot välkomnar nya entreprenörer som är beredda att satsa på Gävleborg och etablera sig här. Tack vare detta blir det nu fler fasta läkare inom primärvården, allt detta säger sossarna nej till.
I sossarnas Gävleborg får man välja bara man väljer det som politikerna har bestämt. Som Henry Ford sa, ”Du får välja vilken färg som helst, så länge det är svart.”
Hon nämner heller inget om den viktigaste resursen vi har inom landstinget, personalen. Tillsammans med andra uttalanden får vi anta att hon är nöjd med dagens personalpolitik där många väljer att lämna landstinget och vi har otroligt svårt att rekrytera nya människor.
Det är tur att det finns alternativ inom politiken, det är dags för Samverkan Gävleborg att ta över rodret.
torsdag 19 augusti 2010
Avvecklingspolitik eller utveckling av sjukvården i Gävleborg
När man planerar en valrörelse utgår man ifrån vissa scenarion samtidigt som man vet att saker kommer hända och det som var stort politiskt i våras kanske inte är det nu i augusti och senare i september. Snabbt kan en ny fråga dyka upp eller en viktig fråga som var stor under våren inte alls längre vara aktuell.
Än så länge har inte läget förändrats inom landstingspolitiken. Valet står fortfarande mellan ett trött sossealternativ utan visioner och med ett gammalt ledarskap och mot detta står Samverkan Gävleborg som har visioner och framtidsplaner med ett nytt lyssnande ledarskap.
Sossarnas avvecklingspolitik står mot Samverkans utvecklingsalternativ. Vi får se om det dyker någon ny fråga de kommande veckorna.
tisdag 17 augusti 2010
Samverkan Gävleborg planerar för framtidens sjukhus
Idag har vi oppositionslandstingsråd i Samverkan Gävleborg presenterat en utvecklingsplan för Gävle sjukhus. Dagens majoritet är inte beredd att ta fram en långsiktig investeringsplan och landstingets investeringar görs idag sporadiskt utan att det finns en långsiktig plan. Detta vill vi ändar på, därför presenterar vi våra tankar och idéer idag.
- Vi vill att det byggs ett nytt patienthotell för patienter och besökare.
- Ett Hospice byggs i anslutning till sjukhuset mot Valls Hage.
- Bro byggs mellan sjukhusområdet och Valls Hage
- Nytt parkeringsdäck på dagens besöksparkering
- Akuten får nya ändamålsenliga lokaler, förslagsvis i bottenplanet på nya operationshuset
- Helikopterangöringen flyttas till sjukhusets ta i anslutning till akut och operation
- En logistikutredning görs där patientflöden på hela sjukhuset gås igenom och planeras.
Detta är ett första steg i utvecklingen av sjukhusen i länet, efter detta kommer liknande planer tas fram för de andra sjukhusen. Vi i Samverkan är beredd att utveckla länets sjukvård till skillnad från majoriteten som verkar vilja avveckla den.
Landstinget smyghöjer gränsen för gastrisk bypassoperationer
Idag hör vi på lokalnyheterna om att landstingets smyghöjer gränsen för gastrisk bypass operation(fettmanoperation). Jag blev intervjuad förra veckan om detta, men fick då inte veta att landstinget Gävleborg återigen utmärker sig att inte tillhandahålla likvärdig sjukvård jämfört med resten av landet. Detta är mycket allvarligt, måste Gävleborgarna flytta för att få samma vård som i övriga landet. Läkaren som intervjuas spekulerar att detta är ett sätt att göra besparingar inom landstinget. Detta har inte hanterats politiskt och när jag kolla detta med landstinget tjänstemän förra veckan visste de inget om detta.
Vi moderater anser såklart att bedömning om vem som ska få detta och inte ska få det ska hanteras i mötet mellan professionen och patienten. Finns det nationella rekomendationer ska dessa såklart följas även hos oss. Att det inte finns resurser kan inte stämma, med Sveriges högsta landstingskatt finns det såklart resurser även till detta.måndag 16 augusti 2010
Nytt exempel på Landstingets ”tysta kultur”
Jag har fått ett anonymt brev från en anställd (antar jag). Denna anonyma person lyfter fram brister i hur landstinget sköts och att information om bemanningstal vi får är felaktiga. Det skrivs även ”vårt landsting präglas av skrämda medarbetare som inte törs säga nåt…”
Jag är tacksam för de berättelser jag får höra från anställda, det är synd att man inte vågar berätta vem man är. Detta är ytterliga ett exempel i raden på den tysta kulturen som råder inom landstinget. Eller som några läkare sa i en artikel ”det ligger som en våt filt över landstinget”