onsdag 30 juni 2010
Förstärkt vårdgaranti med Alliansen och Samverkan Gävleborg
tisdag 29 juni 2010
Tre läkare i Gävle berättar om det "stalinistiska" landstinget Gävleborg
måndag 28 juni 2010
Vad har socialdemokraterna för hemliga planer i landstinget?
onsdag 23 juni 2010
Rapport från landstingets konsulter
måndag 21 juni 2010
Nya Strömvallen, en dålig kompromiss.
torsdag 17 juni 2010
Besök på Gävle sjukhus i sommarvärmen
Dimridåer från sossarna
På gårdagens fullmäktige återremitterades ett ärende där pacemakerinsättningar skulle koncentreras till Gävle. Vi i Samverkan Gävleborg har under det år vi har diskuterat detta svängt i frågan. Först var vi positiva men efter att ha krävt förtydligande och ställt en del frågor som tjänstemännen inte har gett tillfredställande svar så återremitterades ärendet tillbaka till styrelsen. Vi är inte emot förslaget men vill ha tydliga underlag och konsekvensbeskrivningar innan vi fattar beslut.
Under debatten blev vi beskyllda att vara populister och inte våga göra strukturella förändringar inom sjukvården under ett valår. Detta uttalande från majoriteten gör mig mycket orolig. Resonerar sossarna med stödpartier på detta sätt. Vilka strukturella förändringar vågar inte majoriteten prata om? Är det en ny strategisk plan på gång ifall sossarna vinner valet?
Det är dags att sossarna talar ut om vilka planer man har för sjukvården i landstinget Gävleborg. Vi moderater är tydliga med vad vi vill göra, och det borde även sossarna vara.
onsdag 16 juni 2010
Vart tog den breda samsynen vägen
På dagens landstingsfullmäktige diskuterade vi vårdval och revidering av handboken. Vi har tidigare haft en bred samsyn och en bred uppgörelse som vi fortfarande står bakom. Tyvärr väljer nu sossarna med stödpartier bryta denna breda uppgörelse genom att inskränka etableringsfriheten för filialer. Denna inskränkning begränsar möjligheten att hitta flexibla lösningar för patienter i olika delar i länet. Vi har till exempel idag filialer i Österfärnebo och Friggesund. Med sossarnas politik får endast den hälsocentral som ligger närmast etablera en filial. Om landstinget bestämmer att lägga ned en av dessa filialer så får inte någon entreprenör möjligheten att etablera sig där istället. Sossarna med Tommy Berger i spetsen har hittat på hypotetiska exempel för att locka med sig centerpartiet och miljöpartiet, vilka gick i fällan. Sossarna inser inte vikten av etableringsfrihet, man vill att vi politiker ska bestämma vart entreprenörer ska få etablera sig istället för patienterna själva väljer vilka hälsocentraler och filialer som ska finnas kvar. Valfrihet enligt sossarna är när patienterna väljer det som vi politiker har bestämt man ska välja, man vill styra patientflöden. Detta sätt att hantera etableringsfriheten är ren nationell politik. Om sossarna vinner riksdagsvalet kommer man ändra LOV och ta bort tvånget med etableringsfrihet. Jag ställde fråga till sossarna idag om man då är beredd att ta bort etableringsfriheten även för hälsocentraler i vårt landsting, vilket man inte ville svara på. Denna tystnad kan endast tolkas som att man är beredd att ta bort etableringsfrihet i vårt landsting om man får möjligheten. Detta skulle innebära att hälsocentraler inte skulle startas i Hofors, Alfta, Bomhus eller Sandviken.
Samverkan vågar prioritera sjukvården framför administration
Nu är dagens landstingsfullmäktige avslutat och jag har kommit hem. Det var många ärenden idag som skulle klaras av. Det blev en intensiv debatt om budget och planeringsförutsättningar. Det blev som vanligt mycket diskussioner om procent och siffror, vilket det brukar bli när Tommy Berger (S) ska diskutera budget. Eftersom vi inte hade samma upplägg på våra skrivningar blev det svårt att jämföra siffror rakt av. Den stora skillnaden är att vi lägger mer på hälso- och sjukvård och ger tydliga inriktningar där vi vill ha åtgärder. Vi har dessutom mycket bättre marginaler, vilket är viktigt för att klara osäkerheten inför framtiden.