onsdag 22 december 2010
Socialstyrelsen delar oppositionens kritik mot majoritetens hantering av BUP.
tisdag 21 december 2010
Kritiserad läkare tillbaka i opererande tjänst
måndag 20 december 2010
Nu förstärker alliansen kraven för kömiljarden
söndag 19 december 2010
Stora partier ska vara ödmjuka i samarbete med andra partier
fredag 17 december 2010
Tydligen pågår arbetet för fullt med att minska bemanning i verksamheterna
onsdag 15 december 2010
Tillväxt i hela länet en ödesfråga för Gävleborgarna
Idag har vi förlossningsvård på våra två akutsjukhus. Vården bedrivs av hög kvalité och dessa två kliniker krävs för att garantera en likvärdig vård av hög kvalité i hela länet. För oss moderater är det självklart att dessa två kliniker ska vara kvar och ges möjlighet att utvecklas, men de blivande föräldrarna ska självklart själva välja vart man vänder sig.
Däremot står vårt län för stora utmaningar framöver. I de södra delarna av länet växer befolkningen medan i de norra råder det motsatta. Detta är inte bra för länet, varken för utvecklingen av sjukvården eller för övrig välfärdsverksamheter. Det krävs att länet växer i alla delar för en långsiktig positiv utveckling. Tack vare det nya Alliansstyret i Hudiksvall finns det nu en kommunledning som ser vikten av tillväxt och utveckling vilket kommer ge de norra delarna av länet bättre möjligheter för att vända den rådande negativa trenden när det gäller befolkningsutveckling som råder idag. Om man inte lyckas med detta kommer detta på sikt slå hårt mot all offentlig välfärdsverksamhet så som sjukvård, skola och äldrevård. Det är endast genom tillväxt och befolkningsökning som nya resurser skapas för att finansiera välfärden.
Detta är tydligt besked från mig och moderaterna, det vore bra ifall även socialdemokraterna kunde vara lika tydliga i denna fråga.
tisdag 14 december 2010
Pacemakerinsättningsdebatt på fullmäktige idag igen
fredag 10 december 2010
Alliansregeringens kulturpolitik gör skillnad
Regeringens vårdgaranti en lyckad reform
Vårt landsting hade längst köer innan denna reform genomfördes och har nu förkortat dem rejält, vi har kvalificerat oss för att få ta del av regeringens kömiljard. Det återstår en del göra och framförallt så måste vi förstärka vårdgarantin. Att behöva vänta 90 dagar på att träffa specialist är alldeles för lång tid, detta måste kortas ned.
Ett annat problem i vårt län är att alla inte har samma möjlighet att få vård i tid. Är det så att man inte har fått vård inom föreskriven tid så är det upp till patienten att kräva vårdgaranti och få sin remiss skickad till annan vårdgivare. Att göra detta är inte lätt om man är väldigt sjuk och inte har anhöriga som kan göra detta åt dig. Detta är inte en jämlik vård. Fram till dess att vi har en köfrivård så behövs extra stöd till de patienter som inte kan eller orkar kräva sin rätt, detta kan göras genom att vi inför ett vårdgarantikontor som hjälper patienterna att hitta rätt.
onsdag 8 december 2010
Nya tokiga åtgärder från landstingsmajoriteten.
Idag läser vi i Gefle Dagblad att tjänstemännen vill flytta planerade kejsarsnitt från Gävle sjukhus till Hudiksvall. Strategin med alla dessa förslag som dyker upp är uppenbar. Man lägger en rad olika förslag för att något av dessa besparingsåtgärder ska gå igenom. Man motiverar förslaget med att man vill öka på antalet förlossningar i Hudiksvall eftersom underlaget minskar och man vill minska trycket på Gävle sjukhus där antalet förlossningar ökar. Det är inte genom dessa omfördelningar vi räddar sjukvården i Hudiksvall utan det är genom tillväxt och att invånarantalet ökar i hela länet som underlaget för Hudiksvall sjukhus kan bevaras och utökas.
Detta är ytterligare ett exempel på den dolda budgetprocess som idag finns inom landstinget. I majoritetens budgetförslag, som fullmäktige röstade igenom för några veckor sedan, förutsätts att alla verksamheter sparar 1,5-2%. Vi har tidigare hört om olika förslag, nedläggning av barnsjukvården i Hudik och nedläggning av IVA i Bollnäs. Vi har krävt att majoriteten lägger alla kort på bordet och redovisar vilka åtgärder som kommer att genomföras, vi väntar fortfarande på en redovisning.
måndag 6 december 2010
Bloggutbildning på landstinget
fredag 3 december 2010
Förnyelsen av moderaterna fortsätter….
För att växa ytterligare i Gävleborg krävs att vi fortsätter och intensifierar vårt förnyelsearbete lokalt. Det är arbetet som görs nu som lägger grunden för kommande valframgångar. Vi ska bli det självklara valet för en trygg och säker sjukvård och för en positiv utvecklingen av vårt län. På nationell nivå måste vi utveckla vår välfördspolitik, i den valanalys som nu har gjorts framgår det att vi stärkt våra positioner om välfärdspolitiken men vi kan bli ännu bättre. Valrörelsen för 2014 har redan börjat
torsdag 2 december 2010
Ytterligare en övernattning på Gävle sjukhus
Som landstingspolitiker är det nyttigt att få se vården från insidan. Det märks att sjukhuset är ganska slitet och gammalt, det skulle behövas upprustning. När vi igår var på uppvakningen var det så trångt så för att få in patienterna i deras sängar blev det bök och stök får att komma fram. De nya lokalerna som de kommer flytta till efter det att nya operationshuset är klart hoppas jag blir både större och bättre. Nu ska Nora vara hemma någon vecka för att läka halsen. Så det blir nu att jobba hemifrån en del.
Dags för en kraftsamling för en enad borgerlighet i länet
Det är dags att vi alla allianspartier funderar över hur våra länsinvånare ska få allianspolitik även lokalt i vårt län. Det kan inte vara att bli stödparti till vänsterblocket utan det är endast genom att visa på en tydlig gemensam allianspolitik som sätter människan i centrum som detta kan förverkligas. Det är dags att alla allianspartiers företrädare i länet nu verkligen sätter sig ned tillsammans och ser hur vi tillsammans kan växa och ta över makten i länets kommuner och i landstinget.
tisdag 30 november 2010
Äntligen utökning av antalet vårdplatser på våra sjukhus
Nu har landstingsledningen kommit fram till att man behöver utöka antalet vårdplatser på våra sjukhus, detta hörde vi på fullmäktige förra veckan och kunde läsa i ett pressmeddelande idag. Problemet med överbeläggningar på våra sjukhus är något som vi i oppositionen har påpekat under en längre tid. Landstingsledningens har nu insett att överbeläggningarna är ett problem och lösning är nu att göra en del omfördelningar av vårdplatser men även en viss utökning av antalet platser. Detta är mycket välkommet och välbehövligt, men detta kommer tyvärr inte räcka. I den rapport som jag presenterade i våras visade vi en rad olika åtgärder som krävs för att komma till rätta med dessa överbeläggningsproblem. En av de åtgärder vi förordade var en utökning av antalet vårdplatser, vilket nu även ledningen har insett. Vi förslog även att vi ska inrätta mellanvårdsplatser på Gävle sjukhus. Dessa platser kan användas när patienterna är färdigbehandlade och väntar på att bli omhändertagna av kommunen.
I Samverkan Gävleborgs budgetalternativ hade vi med överbeläggningsproblematiken inom psykiatrin som ett särskilt mål som vi vill att vi ska följa upp verksamheterna på under 2011. Nu får psykiatrin ytterligare sex vårdplatser vilket innebär en utökning från 58 till 64 platser. Under september och oktober var beläggningen inom psykiatrin 116% och med dessa 6 extra vårdplatser skulle beläggningsgraden minska till 105%. Detta visar på att dessa extra platser inte är tillräckligt utan det kräver ytterligare åtgärder. För att komma ned till en beläggning på 95% (som är målet hos majoriteten) krävs ytterligare 7 platser.
Länk till rapport: Rapport överbeläggningar på Gävle sjukhus
onsdag 24 november 2010
Fortsatt jumboplats i SKLs öppna jämförelser
söndag 21 november 2010
Anton och Nora med pappa på jobbet.
Igår hade jag med mig barnen till Söderhamn på moderat gruppmöte inför regionfullmäktige nästa vecka. De tyckte det var kul att vara med pappa på möte. Nu har de önskemål att följa med pappa till Bollnäs på landstingsfullmäktige, men det ska jag nog bespara dem från. (De får nöja sig med webbsändningarna)
De stora frågorna som behandlades igår var kommunalisering av hemsjukvården som nu kommer ett närmare steg att bli genomfört. De underlag man har försökt få fram är inte helt tillfredställande. Landstinget kan inte visa på vilka kostnader vi har för den verksamheten idag, vilket är pinsamt för mig som landstingspolitiker. Eftersom kostnaderna inte är kända för de olika kommunerna så är de kommunala företrädarna oroliga för vilka kostnader de tar på sig om de går med på denna förändring, vilket jag har stor förståelse för. Den andra frågan som diskuterades var såklart storregionfrågan och där framkom det inget nytt.
Idag är det däremot omvänt, jag och Anton ska följa med Nora på barnkalas.
torsdag 18 november 2010
Håller landstingsmajoriteten fortfarande den strategiska planen vid liv?
Nu blossar debatten om den strukturella planen igen. Så sent som igår kunde vi höra och läsa om förslag om att lägga ned barnkliniken i Hudiksvall. Detta var en del av den strategiska planen som presenterades förra våren. Majoriteten valde då att skicka in den i det kommande budgetarbetet, och där verkar den finnas kvar. (Vi ville däremot inte detta utan reserverade oss mot beslutet) Vi har under hela valrörelsen frågat sossarna vad deras planer är, men vi fick då inte några tydliga svar. Nu när valet är över verkar det som de gamla förslagen dyker upp igen.
Landstingsfullmäktige kommer hantera budget för 2011 nästa vecka där vi kommer diskutera förslag på åtgärder. Utöver de sparåtgärder som majoritetens politiker presenterar finns det även fler sparåtgärder som är på gång. Jag hoppas man är beredd att då även presentera dessa. För det kan inte vara så att det finns två budgethanteringar där bara en av dem hanteras politiskt.
tisdag 16 november 2010
Fortsatt förtroende i ytterligare fyra år
Idag hade den moderata landstingsgruppen möte där vi beslutade om våra nomineringar till uppdrag i landstinget. Jag fick förnyat förtroende att leda moderaterna i landstinget ytterligare 4år som oppositionsråd, vilket känns mycket stimulerande. Jag är tacksam för det stöd jag har i gruppen. Eftersom vi har gått framåt i landstingsvalet så har vi nu förmånen att tillsätta två oppositionsråd. Det andra moderata oppositionsrådet blir Agneta Wagner från Söderhamn. Agneta har en gedigen erfarenhet från landstinget och vi kompletterar varandra väldigt bra och vi kommer tillsammans göra vårt yttersta för att driva de moderata frågorna i landstinget mot maktskifte 2014.
onsdag 10 november 2010
Gävleborg leder konjunkturuppgången
Det som är lite oroande är att det är framförallt vår basindustri som går bra och det brukar vara den som alltid går före i konjunkturuppgångar. Däremot har IT-sektorn och uppdragssektorn problem med att rekrytera personal, vilket gör att deras uppgång stannar av. Trots att basindustrin går riktigt bra kommer inte antalet anställda där att komma upp i de nivåer som tidigare. Detta är Gävleborgs stora problem. Vi måste hitta andra sektorer som kan bli motorer i vårt län, där spelar IT-sektorn och uppdragsverksamheterna en stor betydelse. Detta är det enda sättet att få vår region att klara framtidens utmaningar.
tisdag 9 november 2010
Budget 2011 hanterad av landstingstyrelsen idag
torsdag 4 november 2010
Landstingsbudget, den årliga följetongen.
Medan vi håller på med budgetarbetet kunde vi läsa i gårdagens tidning att det finns besparingskrav som ligger utöver den budget som vi håller på och ta fram. Tydligen ska psykiatrin spara 9miljoner under nästa år, vilket är en nyhet för mig. Vi vet även att barnsjukvården har sparkrav på 10miljoner för nästa år. Båda dessa områden är prioriterat av både majoritet och opposition. Om majoriteten lägger sparkrav på 19miljoner på dessa prioriterade områden kan man fråga sig hur mycket de icke prioriterade områden ska spara.
Vi i Samverkan Gävleborg däremot kommer prioritera dessa områden på riktigt och göra allt vi kan för att lägga extra resurser på dessa områden. Och i vårt alternativ innebär det att man får mer resurser och inte mindre
onsdag 3 november 2010
Första sammanträdet med nya fullmäktige och nygammal majoritet
Idag var det första sammanträdet för det nyvalda landstingsfullmäktige. Själva sammanträdet var relativt kort, endast fullmäktige presidium och valberedning valdes. Den moderata gruppen passade på att ha gruppmöte på morgonen där vi gjorde de första valen av uppdrag varav ett var val av gruppens gruppledare. I valet ökade vi moderater från 13 till 15 ledamöter varav 7 är nyvalda, vilken är en rejäl förnyelse.
Tyvärr fick vi inte höra någon majoritetsförklaring idag, vilket var lite förvånade. Fullmäktige vet alltså inte ännu vilken politik den nygamla majoriteten kommer föra under de kommande fyra åren. Vi har nu återigen hamnat i det läget att majoriteten består av ett mandats övervikt och vi vet hur det har gått tidigare med denna svaga majoritet, under 2000-talet har man förlorat två budgetomröstningar. Det kommer bli en spännande mandatperiod med mycket spänning i omröstningarna.
onsdag 27 oktober 2010
Oprofessionellt av landstingsstyrelsen att öppna ny hälsocentral utan några ekonomiska kalkyler
Idag beslutade landstingstyrelsen att starta en ny hälsocentral på Alderholmen. Det är bra att man har nya idéer hur primärvården kan utvecklas och är beredd att testa dem. Tyvärr är man inte intresserad av att presentera en affärsmodell för hur denna nya hälsocentral ska klara av att gå runt ekonomiskt. Det är oerhört viktigt att vi som landstingstyrelse är professionella i vårt sätta att hantera detta, vi verkar nu faktiskt på en marknad med andra aktörer.
tisdag 26 oktober 2010
”Domen” från JO har nu kommit
Idag kom ”domen” från JO angående den anmälan som en läkare gjorde i samband med ledningens nedtystning av kritiken av den strategiska planen. JO ger landstinget kritik för sitt sätt att hantera ärendet, detta rapporterar radion idag.
Anmärkningsvärt är att landstinget presenterar detta som att JO ger landstinget rätt i sak. Läser man JO svar så ges en annan bild. Man är kritisk till att protestlistor som var utlagda i personalrummen samlades in. Man är även kritisk till den promemoria som skickades ut om vad som gäller inom landstinget och hur man får sprida information i landstingets lokaler. Sedan har man inte underlag för att uttala någon kritik i övriga punkter som anmälan tar upp, men detta innebär inte att man stödjer landstingets i dess hantering.
onsdag 20 oktober 2010
Första mötet med nya landstingsgruppen
Idag hade den nya landstingsgruppen sitt första gruppmöte. Det positiva valresultatet för oss moderater innebär att vi har fått ytterligare två mandat i landstingsfullmäktige från tidigare 13 till 15 mandat. Med ersättare så har nu gruppen växt till 19 personer. Utav dessa är 9 personer nya i landstingsfullmäktige vilket är en rejäl förnyelse av gruppen. Det är även en bra sammansättning ur olika perspektiv, erfarenheter, kön och ålder.
Vi har nu planerat den närmaste tiden när det gäller gruppmöten och nomineringsprocess till de uppdrag som ska tillsättas av landstingsfullmäktige.
måndag 18 oktober 2010
Äntligen har resultatet från medarbetarenkäten kommit.
Idag kom resultatet, genom ett pressmeddelande, från den medarbetarenkät som nu har genomförts i landstinget. Äntligen har man genomfört en enkät bland all personal. 70% av medarbetarna har svarat på enkäten vilken är en bra siffra, det visar att personalen är angelägna om att delge sina synpunkter. Man ska däremot vara väldigt försiktig med att dra slutsatser av denna enkät men vi kan konstatera några intressanta siffror:
- Endast 19% tycker att landstinget är en bra arbetsgivare.
- 36% anser att de får uppmuntran från sin närmaste chef att delta i viktiga beslut.
- 22% anser att ledningen intresserar sig för personalens hälsa och välbefinnande.
Detta är ett tydligt tecken på att man inte är så nöjd med landstinget som arbetsgivare. Tyvärr saknas en del frågor som vore intressanta att få svar på, t.ex.:
- Känner du dig delaktig i utvecklingen av landstinget?
- Har du förtroende för ledningen?
- Om du hade möjlighet skulle du då ta ett arbete hos en annan arbetsgivare?
Denna enkät är gjord av en extern aktör och jag hoppas att flera arbetsgivare inom hälso- och sjukvård deltar i samma enkät vilket gör det möjligt att jämföra oss med andra. Genom att jämföra oss med andra och göra återkommande mätningar kan vi förbättra oss och bli Sveriges bästa arbetsgivare inom hälso- och sjukvård vilket borde vara ett av landstingets nya målsättningar för den kommande mandatperioden.
lördag 16 oktober 2010
Den röd-gröna röran fortsätter
Igår blev det klart att sossarna regerar vidare med miljöpartiet och centern. Jag är inte förvånad att sossarna väljer att fortsätta med denna konstellation. Genom att införliva centern i sossemajoriteten och låta centerfolket stå till svars för den förda politiken lyckas sossarna hålla sig undan från ansvar. Att sedan centern rasar i väljarstöd förvånar ingen, förutom vissa centerpartister. Valresultatet är entydigt, väljarna gillar inte den förda politiken. Ett motiv som sosse-centern framförde i samband när man bytte sida var att landstinget behöver en stark majoritet, man hade en ganska stark majoritet under de 1,5 år som gått men nu ska man regera på den svaga grund som man förut sa var omöjlig att göra.
torsdag 14 oktober 2010
Spännande framtid för vårdvalet i Gävleborg
Igår på landstingstyrelsen fick vi kort information om tjänstemännens idé om att öppna upp en hälsocentral på Alderholmen i Gävle. Man vill ha en central i samma hus som kommunens nya särskilda boende. Vi vet sedan tidigare hur lyckat det är att ha en hälsocentral i anslutning till särskilt boende, Brynäsmodellen som tillämpas hos Carema är känd som ett väldigt lyckat exempel i Sverige. Så fler liknande lösningar är mycket välkomna.
Däremot så finns det många frågetecken om denna etablering. I stort sett alla landstingsdrivna hälsocentraler i Gävle går med stora underskott, det var en av anledningarna att man stängde ned Bomhus HC. Vi vet också att det krävs en stor del passivt listade patienter för att kunna starta en ny hälsocentral. På Alderholmen och Öster bor det idag inte så många människor, så någon stor tilldelning av dessa patienter kommer inte att ske. Man kommer förlita sig på att många aktivt byter hälsocentral i de kringliggande stadsdelarna, vilket är fullt möjligt men det kommer förmodligen ta tid. Vi fick ingen information hur detta skulle hanteras.
Lanstinget måste nu verkligen se över sin roll som uppdragsgivare av vårdvalet och producent. Vi får inte blanda ihop dessa roller. Det enda rätta vore om vi bröt ut vår egen primärvård i ett bolag eller resultatenheter och tillsatt en egen styrelse/nämnd för detta. Jag har redan när vi beslutade om vårdvalet påpekat detta för majoriteten, men utan att få gehör eller förståelse för detta.
tisdag 12 oktober 2010
Regeringen ger miljarder till landsting och kommuner, löser det Gävleborgs problem?
Regeringens budgetpropposition presenterades nu på förmiddagen. Många satsningar görs inom hälso- sjukvården. Man gör direkta satsningar inom detta område på 2,5miljarder nästa år och utöver detta ökas stadsbidragen med 5miljarder och man ger även ett tillfälligt konjunkturstöd nästa år på 3miljarder. Detta är välkomna resurser till landstingen, däremot kommer de inte lösa landstinget Gävleborgs långsiktiga problem utan hjälper oss endast på kort sikt. Vi inom landstingspolitiken måste ta ansvar för vår egen framtid och utveckling.
I de direkta satsningarna läggs resurser på att korta vårdköer och satsningar på psykiatrin och då framförallt barn och ungdomspsykiatri. Medan landstinget Gävleborg gör nya utredningar är regeringen mer handlingskraftig och ger oss mer resurser. De flesta av de riktade satsningarna är prestationsbaserade vilket innebär att vi faktiskt måste åstadkomma något för att få ta del av dem, vilket är mycket bra.
måndag 11 oktober 2010
Alliansstyre i Hudiksvall positivt för hela länet
fredag 8 oktober 2010
Hur lång tid kan det ta för sossarna att få ihop en majoritet i landstinget?
Nu har det gått 3veckor efter valet. Inom många kommuner och landsting pågår samtal för fullt för att hitta nya majoriteter och i många fall har man redan formerat sig och kör på för fullt. Vi kan glädjande konstatera att våra landstingsgrannar i söder fortsätter med alliansstyre. I det bottenkörda Västernorrland kan det fortfarande hända mycket, moderaterna har där möjlighet att hitta en ickesocialistisk majoritet. I Dalarna fortsätter sossarna att regera med stödpartier.
Vad händer då i vårt landsting, ingenting. Nu kan vi läsa i tidningarna att i slutet av nästa vecka ska man vara klar med en ny majoritet. Det har nu gått tre veckor utan att någonting har hänt. Jag frågar mig hur lång tid det kan ta att få fram en majoritet när dagens majoritet kan sitta kvar eller den gamla majoriteten med v-mp-s kan ta över igen. Det ska väll inte ta så lång tid. En regering fixar man enkelt på ett par veckor, hur kan det ta så lång tid hos oss att få ihop en nygammal "regering" i landstinget.
onsdag 6 oktober 2010
Kaos i landstinget
Läget i landstinget är kaotiskt. Landstingsmajoriteten var nog inte beredd på att kunna sitta kvar vid makten efter valet. Sossarna har möjlighet att fortsätta med dagens majoritet eller bilda en ny med vänsterpartiet. Det logiska hade vart att man tidigt väljer vilka samarbetspartners man vill ha för de kommande åren, men just nu verkar ingenting hända. Alla sitter och väntar på att någon annan ska göra något och under tiden fortsätter landstinget utan styrning.
fredag 1 oktober 2010
Centern rasar i väljarstöd, orsaken är uppenbar.
Igår debatterade jag i Sveriges radio om länets psykiatri med landstingsmajoriteten, anledningen var att en patientenkät har presenterats som visar på hur patienterna ser på psykiatrin i länet. Sossarna väljer att fortsätta med samma taktik som tidigare. Man väljer att låta centern försvara deras misslyckade politik i landstinget medan sossarna håller sig borta. På samma sätt gjorde man även under det senaste landstingsfullmäktige och i valrörelsen. Genom detta så blir det vi moderater i egenskap av största oppositionsparti som ställs mot centern, vilket blir mycket märkligt när vi faktiskt är överens om politiken.
torsdag 30 september 2010
5 enkla grundprinciper för landstings- och kommunekonomi
Det blev ett långt landstingsfullmäktige i går. Det var många ärenden som skulle behandlas men det som tog mest tid var så klart delårsredovisningen. Under den debatten blev det klart att dagens landstingsmajoritet inte har grepp om ekonomin och dess villkor. Det finns några enkla principer som alla förtroendevalda i kommun och landsting bör känna till:
- Utgifterna ska vara lägre än intäkterna, annars går man med underskott
- Den årliga intäktsökningen måste vara högre än den årliga kostnadsökningen, annars krävs ständiga panikåtgärder så som skattehöjningar eller kraftiga sparpaket.
- Om kostnadsökningen är högre än intäktsökningen hjälper inte skattehöjning eller sparpaket, den bara skjuter problemet framåt.
- Budget är till för att planera utgifterna inom verksamheterna, inte till som en hyllvärmare och för att hålla kommunjuristerna nöjda.
- Vid eventuella avvikelser från budget måste man ta reda på grundorsaken, annars fortsätter kostnaderna att öka utan kontroll.
Det är kanske dags att utbilda majoritetens politiker i landstingsekonomi, det kan vara en bra början för att de ska förstå de ovanstående enkla principerna.
tisdag 28 september 2010
Vi moderater lovar att fortsätta med att visa på alternativ till de röd-gröna
Nu är valresultatet färdigräknat för landstingets del. Vi moderater tillsammans med övriga partier i Samverkan Gävleborg har gjort en väldigt bra valrörelse. Vi har lyft fram de utmaningar som landstinget står inför och vi har presenterat vad som måste göras för att möta dessa. Vi moderater och Samverkan går framåt medan den sittande majoriteten backar kraftigt, vilket är ett tydligt utslag på att man är missnöjd med dagens ledning. Tyvärr kommer Sverigedemokraterna in och ställer till det så att de röd-gröna får fortsätta att styra landstinget.
Jag och vi moderater kommer nu fortsätta att verka i opposition. Vi kommer fortsätta att lyfta fram tydliga alternativ till den handlingslösa majoriteten. Vi kommer fortsätta att alltid sätta patienten i centrum och lyfta fram dessa perspektiv, vilket de röd-gröna aldrig har gjort. När jag har träffat personal under den senaste tiden har det funnits förhoppningar om ett nytt ledarskap, vilket nu inte kommer inträffa. Det frånvarande ledarskapet kommer fortsätta och personalen kommer fortsätta att lämna landstinget med konsekvenser av högre hyrläkarkostnader och mer centralisering. Jag kommer fortsätta att besöka verksamheter och lyssna till personalens berättelser. Ambitionen är att besöka alla enheter och träffa personalen, det är hos personalen många av lösningarna till landstingets utmaningar finns.
Framtiden för Hudiksvalls sjukhus och dess verksamhet blir nu väldigt osäkert. Oavsett vad de röd-gröna har sagt innan valet kommer de fortsätta med centraliseringsvågen.
lördag 25 september 2010
29röster från maktskifte i Gävle
torsdag 23 september 2010
Sjukhuset sett från insidan med ett sjukt barn
Så nu har jag fått möjligheten att se hur sjukvården fungerar som förälder till min dotter. Vi är nu inlagda på samma barnklinik som jag bara för ett par veckor sedan var på besök och träffade delar av personalen. Under natten har personalen fått springa fram och tillbaka för att trycka på droppapparaten. Så fort Nora har rört på sig under natten har den börjat pipa och det krävs att sköterskorna trycker på knapparna.
Förhoppningen är att vi får åka hem imorgon och om ett par veckor kommer de operera bort halsmandlarna.
tisdag 21 september 2010
Spännande valutgång i landstinget
Nu är valrörelsen över för denna gång. Vi kan konstatera att det var en mycket spännande valvaka där utgången under natten var att ingen av huvudalternativen hade fått majoritet. På morgonen efter visades sig att sossarna fick ytterligare ett mandat, vilket ger de röd-gröna ett övertag med ett mandat. Läget är idag mycket osäkert och alla röster är inte räknade ännu. Innan några slutsatser dras ska vi nog vänta på sluträkningen.
Det som kan konstateras är att vi moderater gick framåt i valet. Samverkan Gävleborg lyckades öka sitt väljarstöd i procent räknat och behöll sina 27mandat, vilket i sig är en framgång.
lördag 18 september 2010
torsdag 16 september 2010
Svar på Knapps insändare i gårdagens Helsingetidningar
Igår skrev Ann-Margret Knapp en insändare med mycket kritik mot Samverkan Gävleborg i Helsingetidningarna. Här kommer svar på tal:
Vi fyra partier i Samverkan Gävleborg (M,FP,SVP,KD) går till val gemensamt med en ny politik för landstinget. Vi sätter alltid patienten främst och för att klara av en hälso- och sjukvård i världsklass krävs det förändring i landstinget. Den politik som sossarna tillsammans med diverse stödpartier har bedrivit i landstinget de senaste åren har försatt oss i det läget vi är nu. Vi tror inte att mer av samma politik är svaren på landstingets utmaningar.
Dagens majoritet har inte kontroll på kostnadsutvecklingen i landstinget. Visserligen har vi ett positivt resultat de senaste åren men detta beror endast på upprepade skattehöjningar och årliga sparpaket i hundramiljonersklassen. Med dessa desperata åtgärder är utsikten att få ordning på landstinget väldigt dystert. Under de senaste åren har hälso- och sjukvården gått med kraftiga underskott trots kraftiga uppräkningar. I år är prognosen för hälso- och sjukvården ett underskott på 136miljoner jämfört med det budget som beslutades får 2010. Det är tack vare högre skatteintäkter i år än beräknat som gör att det ser ut som att vi klarar ett positivt resultat. Vi i oppositionen har efterfrågat vart i verksamheten dessa underskott uppstår, men svaren uteblir. Att då påstå att man har kontroll på kostnaderna är att vilseleda väljarna.
Vi har under den senaste tiden hört hur vår personal väljer att lämna landstinget, det kan inte ha undgått någon (förutom majoriteten tydligen). Vi klarar inte heller av att rekrytera nya läkare i den takt man väljer att lämna oss. Vi har idag t.ex. inga fasta läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin i Hälsingland. Så sent som idag kan vi läsa om krisen på barnklinikerna i länet. Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi i Samverkan Gävleborg går till val på ett nytt ledarskap med en ny personalpolitik som gör att personalen blir mer delaktiga i utvecklingen och trivs att arbeta tillsammans med oss. Vår målsättning är att landstinget Gävleborg ska vara den mest attraktiva arbetsgivaren inom hälso- och sjukvård i landet. Alternativet är att göra som majoriteten och skrämma iväg personalen och ersätta dem med dyra staffettläkarlösningar.
När vi har fått kontroll på ekonomin och personalen är mer delaktig i utvecklingen ska vi fortsätta med att utveckla sjukvården i landstinget Gävleborg genom att göra satsningar inom psykiatrin och då framförallt barn- och ungdomspsykiatrin, vården om våra äldre och barnsjukvården. Detta kan inte göras om inte vi har kontroll på ekonomin och vi har tillräckligt med personal som vill arbeta i vårt landsting.
Detta Ann-Margret är vad vi går till val på. Vi har frågat oss vad alternativet är och har än så länge inte fått några svar. Hur blir det med den strategiska planen som fortfarande ligger i din skrivbordslåda? Hur blir det med BB i Hudiksvall, vi och väljarna kräver besked.
Samverkan Gävleborg
tisdag 14 september 2010
Samverkan Gävleborg skriver kontrakt med väljarna
Samverkan Gävleborg presenterar idag ett väljarkontrakt. I detta väljarkontrakt presenterar vi åtta punkter som vi kommer genomföra under den kommande mandatperioden.,
- Vi kommer fullfölja upphandlingen av Bollnäs sjukhus
- Vi kommer införa en akutgaranti som garanterar vissa maxtider för patienterna på akuten.
- Med ett nytt lyssnande ledarskap lovar vi att genomföra besök på alla våra enheter. Vi kommer lyssna till personalen och höra deras berättelser och förslag på förbättringar av sjukvården.
- Vi kommer avskaffa remisstvånget som idag försvårar för patienterna att få den vård man har rätt till.
- Vi kommer införa en nollvision mot vårdskador och halvera vårdrelaterade skador under perioden.
- Fler mellanvårdsplatser tillsammans med kommunerna kommer att skapas.
- Hospiceverksamhet startas i länet
Läs hela kontraktet på länken: Väljarkontrakt
söndag 12 september 2010
De viktigaste valfrågorna avgörs i kommun- och landstingsvalet
Nu är det en vecka kvar till valdagen när alla röster ska räknas. Opinionsläget verkar ganska lugnt och stabilt (än så länge). Mycket av debatten handlar fortfarande mest om nationell politik. Jag saknar den kommunala och regionala debatten. Vad är de viktigaste frågorna lokalt. Jag får ibland höra av väljarna att man vill att mer resurser läggs på skola, vård och omsorg och man undrar vad alliansen på nationell nivå vill göra åt det. Dessa viktiga frågor avgörs inte i riksdagen utan det avgörs av vilken politisk majoritet som styr i kommunerna och landstinget.
I Gävle och Gävleborg har sossarna styrt i 100år. För att människorna ska få en bättre skola och sjukvård så är det dags att dessa sossar ersätts med nya krafter med ett Alliansstyre i kommunen och Samverkansstyre i landstinget. Det är endast på det sättet vi kan få en bättre sjukvård och en bättre skola, sedan är det även viktigt att inga bakåtsträvare, förbuds och stoppolitiker regerar landet.
fredag 10 september 2010
Möte med elever på Västerbergs folkhögskola
Det är även en del som skiljer oss åt så klart:
-Samverkans partierna vill ha ett nytt ledarskap, dagens majoritet är nöjd med dagens ledarskap -Ekonomin är inte under kontroll, vilket majoriteten tycker -Vi vill prioritera sjukvården och minska landstingets administration medan vänsterpartierna gärna behåller dagens stora överbyggnad
Efter en timmes presentation av åtta partier är det tufft för eleverna att komma ihåg vad som skiljer partierna åt och vem som sa vad. Efter presentationen fick vi även möjlighet att träffa eleverna i mindre grupper. Det blev många intressanta samtal, allt ifrån minkfarmar till synen på människan. Dagen avslutades gemensamt med torgmöte i Sandviken, en fullspäckad dag helt enkelt.torsdag 9 september 2010
Besök i verkligheten på Hudiksvalls sjukhus
Idag var det dags att besöka barnkliniken på Hudiksvalls sjukhus. Mycket intressant att höra personalens synpunkter på vad som är bra och vad som kan förbättras. Personalen har ett stort engagemang och gör stora insatser för våra barn. Tyvärr har man dragit in antal vårdplatser vilket innebär att det blir ett större tryck på den personal som arbetar. Dagens avslutades med att knacka dörr i centrala Hudiksvall.
tisdag 7 september 2010
Skandalen på Hudiksvalls hälsocentral fortsätter
måndag 6 september 2010
Intressant besök på barnkliniken på Gävle sjukhus
Idag besökte jag barnkliniken på Gävle sjukhus. Jag är nyfiken att höra personalens uppfattningar om det som händer där. Det är ett år sedan man slog ihop neonatal och barnkliniken vilket jag var motståndare till, så det är hög tid att följa upp och se hur det blev.
När jag är ute på besök får jag höra en liten annan version av verkligheten än den som förmedlas på våra politiska möten. Man är väldigt bekymrad över att personalen slutar och att det är väldigt svårt att rekrytera. Det ha blivit en ond spiral som måste vändas. Man vet att barn och ungdomar prioriteras av alla oss politiker men man ser inte att resurserna prioriteras på det sättet. De tycker att det mest är massor av fina ord men inget händer, och jag kan bara hålla med. Det är verkligen dags att ändra på detta, den 19:e har vi alla chansen.
lördag 4 september 2010
Samverkan Gävleborg mötte Bollnäsborna
fredag 3 september 2010
Folkhälsa en klassfråga eller utanförskapsfråga?
torsdag 2 september 2010
En vanlig dag i den historiska valrörelsen
tisdag 31 augusti 2010
Är sjukvård välfärd för vänsterpartierna?
Endast ett arbetarparti fixar jobbet i landstinget Gävleborg
lördag 28 augusti 2010
Vård och kultur i Nordanstig
Igår var jag och gjorde studiebesök på hälsocentralerna i Bergsjö och Harmånger i Nordanstigs kommun. Mycket intressanta samtal med personalen om hur de ser på vårdval och förutsättningarna att bedriva bra vård i Nordanstig.
Under lunchen fick vi höra ett föredrag om Stocka filmfestival som är mellan 1-5 september. Intressant att lyssna på hur denna festival startades och nu har vuxit till något riktigt stort och unikt. Innan vi åkte hem passade vi även på att gå på förhandsvisning på en akvarell utställning Stocka.
torsdag 26 augusti 2010
Majoriteten gör som vanligt, man mörkar landstingets redovisning
Man påstår även att man har kontroll på kostnadsutvecklingen, men den redovisning som vi fick igår på landstingstyrelsen visar inte på någon särskild god kontroll. Det krävs att vi politiker tar tag i landstingets dåligt skötta ekonomi och får kontroll på kostnaderna.
onsdag 25 augusti 2010
Nu ska landstinget börja leka hotell igen
Den röd-gröna majoriteten i landstinget har idag skickat ut ett pressmeddelande där man informerar att man vill bygga ett patienthotell vid Gävle sjukhus. Vi fick även information om detta patienthotell på dagens landstingstyrelse. Man har även planer på att göra viss ombyggnation av akutmottagningen.
Vi i Samverkan presenterade förra veckan en utvecklingsplan för Gävle sjukhus som bl.a. innehöll ett nytt patienthotell och en ny akutmottagning. Vi i Samverkan Gävleborg väljer att ge tydliga besked om våra visioner och planer medan majoriteten fortsätter med sina sporadiska byggprojekt. Man saknar helt en framtidsplan för sjukvården i länet, vilket detta är ett tydligt bevis på. Dessutom presenterades ett förslag om ett vårdhotell i Hudiksvall, det verkar inte finnas någon som helst samordning inom fastighetssidan på landstinget. Vad är skillnad mellan vårdhotell och patienthotell?
När det gäller patienthotellet i Gävle vill man bygga och driva hotellet i landstinget regi. Man hade väldigt många olika tankar om hur detta skulle fungera och ibland kunde man tro att det skulle bli en helt ny vårdavdelning. Vi i Samverkan vill däremot att någon annan aktör bygger och driver detta hotell som även kan användas för andra syften. Jag anser inte att landstinget ska leka hotell utan låt någon som kan hotellbranschen göra det istället och landstinget ska fokusera på sjukvård och inget annat.
tisdag 24 augusti 2010
Hälsocentralen i Bomhus nedläggningshotad
Vi har idag fått ett ärende på landstingstyrelsens bord där tjänstemännen föreslår att landstinget ska lägga ned sin hälsocentral i Bomhus, detta skrivs det även om i Arbetarbladet. Carema har tidigare meddelat att man har för avsikt att etablera en ny hälsocentral där, vilket är mycket positivt. Tanken med det fria vårdvalet är att fler entreprenörer och aktörer ska etablera fler hälsocentraler i länet, och människorna ska få fler valmöjligheter. Hittills har nya aktörer etablerat sig i Alfta, Harmånger och Hofors och Sandviken är på gång. På dessa ställen väljer landstinget att behålla sina centraler.
Nu när en aktör ska etablera sig i Bomhus väljer tyvärr majoriteten att lägga ned landstingets hälsocentral i Bomhus p.g.a. att det kommer en ny dit. Detta är ett väldigt konstigt sätt att agera. Det bor 11000 människor i Bomhus så det finns tillräcklig volym för minst två hälsocentraler.
Självklart ska landstinget fortsätta att bedriva verksamhet i Bomhus men i mindre omfattning eftersom antalet patienter kommer minska. Det är tack vare olika aktörer som patienterna ges möjlighet att välja. Genom att varje hälsocentral blir mer självständiga och ges makt och befogenheter att utveckla sin verksamhet så kan landstingets hälsocentraler bli mer konkurrenskraftiga och tillsammans skapar vi en bättre hälso- och sjukvård. Dessutom måste vi ändra landstingets urusla personalpolitik, idag skrämmer man iväg personalen. Det krävs ett nytt ledarskap som är beredd att ta tag i dessa frågor och göra landstinget till en attraktiv arbetsgivare som kan vara med och locka läkare till Gävleborg.
söndag 22 augusti 2010
Humöret på topp med dagens Sifo undersökning
Jag har som regel att aldrig kommenterar väljarundersökningar som görs titt som tätt. Osäkerheten i dessa mätningar är alltid väldigt stor och de varierar väldigt mellan de olika instituten. Däremot så är jag intresserad av att läsa dessa och det är med stor vånda man slår upp tidningarna för att se rubrikerna, vem gör ett ras eller vem drar ifrån. Dagshumöret påverkas också såklart, så idag är humöret på topp efter att ha läst dagens Sifo undersökning. Den enda undersökning som däremot betyder något och som är viktig är den som slutförs den 19:e september, det är då makten fördelas.
30miljoner sossevalfläsk till Landstinget Gävleborg
Sossarna har på nationell nivå gjort ett utspel om att satsa 1mijlard på sjukvården, det ska finansiera hemläkarbilar, fler närakuter, kväll och helgöppet på hälsocentraler och fler platser på läkarutbildningen. Denna miljard blir ca 30miljoner till Gävleborg, om man förutsätter fördelning utifrån antal invånare. Man kan då fråga sig hur dessa 30miljoner ska räcka till allt man föreslår. (Det räcker inte ens till en ny akutmottagning) Vart ska denna extra närakut finnas i Gävleborg, vi vet att sossarna här redan vill försämra tillgängligheten för akuten i Bollnäs och Ljusdal. Hur många hemläkarbilar ska finnas och vart, det är ett stort län. Är de inte bättre om man satsar på och utvecklar det som redan finns i länet än att starta nya akutmottagningar. Med Sveriges högsta landstingsskatt så finns det resurser.
Vi vet att kömiljarden har vart en väldigt lyckad satsning, genom att betala ut ersättning till de landsting som uppfyller vårdgarantin har man lyckats med begränsade resurser göra stor skillnad när det gäller hur länge man får vänta innan man får träffa en specialist eller får en åtgärd utförd. Sossarna har en annan taktik, man betalar generella bidrag utan att kräva någon motprestation.
fredag 20 augusti 2010
Vi väntar på besked från sossarna om deras planer för Hudiksvalls sjukhus
Moderater och Samverkan Gävleborg möter väljare i Hudiksvall.
Vi i samverkan Gävleborg är tydliga med vår politik och vi väntar på besked från sossarna om vilka planer de har för Hudiksvalls sjukhus. Vi tillsammans med väljarna kräver besked före valet.
Inga svar om framtiden från sossarnas nya första namn i landstinget
I dagens GD är det ett reportage om Ewa, sossarnas förstanamn i landstinget. Jag har tidigare inte träffat henne trots att hon idag är ersättare i landstingstyrelsen. Det är intressant att läsa om hennes funderingar om landstinget. Vi har tidigare försökt få fram vad sossarna går till val på i landstinget och jag läser med stor spänning om det nu äntligen kommer presenteras några idéer om framtiden. Tyvärr så lyser svaren fortfarande med sin frånvaro.
Däremot ger hon ett tydligt svar som inte dagens styrelseordförande har lyckats med och det gäller vårdvalet. Jag har tidigare frågat vad som kommer hända om sossarna vinner valet i riksdagen och förbjuder den fria etableringsrätten (Vilket innebär att nya hälsocentraler kan startas utan politiska pekpinnar) Kommer man även ta bort den möjligheten lokalt i Gävleborg, vilket nu Ewa svarar tydligt ja på. Det är tack vare denna möjlighet för entreprenörer som gör att vi idag har fått flera nya hälsocentraler i länet så som i Alfta, Hofors, Sandviken, Harmånger och nu även snart Hudiksvall och Gävle. Hade länets sossar getts möjligheten hade man stoppat dessa nya hälsocentraler. Vi moderater däremot välkomnar nya entreprenörer som är beredda att satsa på Gävleborg och etablera sig här. Tack vare detta blir det nu fler fasta läkare inom primärvården, allt detta säger sossarna nej till.
I sossarnas Gävleborg får man välja bara man väljer det som politikerna har bestämt. Som Henry Ford sa, ”Du får välja vilken färg som helst, så länge det är svart.”
Hon nämner heller inget om den viktigaste resursen vi har inom landstinget, personalen. Tillsammans med andra uttalanden får vi anta att hon är nöjd med dagens personalpolitik där många väljer att lämna landstinget och vi har otroligt svårt att rekrytera nya människor.
Det är tur att det finns alternativ inom politiken, det är dags för Samverkan Gävleborg att ta över rodret.
torsdag 19 augusti 2010
Avvecklingspolitik eller utveckling av sjukvården i Gävleborg
När man planerar en valrörelse utgår man ifrån vissa scenarion samtidigt som man vet att saker kommer hända och det som var stort politiskt i våras kanske inte är det nu i augusti och senare i september. Snabbt kan en ny fråga dyka upp eller en viktig fråga som var stor under våren inte alls längre vara aktuell.
Än så länge har inte läget förändrats inom landstingspolitiken. Valet står fortfarande mellan ett trött sossealternativ utan visioner och med ett gammalt ledarskap och mot detta står Samverkan Gävleborg som har visioner och framtidsplaner med ett nytt lyssnande ledarskap.
Sossarnas avvecklingspolitik står mot Samverkans utvecklingsalternativ. Vi får se om det dyker någon ny fråga de kommande veckorna.
tisdag 17 augusti 2010
Samverkan Gävleborg planerar för framtidens sjukhus
Idag har vi oppositionslandstingsråd i Samverkan Gävleborg presenterat en utvecklingsplan för Gävle sjukhus. Dagens majoritet är inte beredd att ta fram en långsiktig investeringsplan och landstingets investeringar görs idag sporadiskt utan att det finns en långsiktig plan. Detta vill vi ändar på, därför presenterar vi våra tankar och idéer idag.
- Vi vill att det byggs ett nytt patienthotell för patienter och besökare.
- Ett Hospice byggs i anslutning till sjukhuset mot Valls Hage.
- Bro byggs mellan sjukhusområdet och Valls Hage
- Nytt parkeringsdäck på dagens besöksparkering
- Akuten får nya ändamålsenliga lokaler, förslagsvis i bottenplanet på nya operationshuset
- Helikopterangöringen flyttas till sjukhusets ta i anslutning till akut och operation
- En logistikutredning görs där patientflöden på hela sjukhuset gås igenom och planeras.
Detta är ett första steg i utvecklingen av sjukhusen i länet, efter detta kommer liknande planer tas fram för de andra sjukhusen. Vi i Samverkan är beredd att utveckla länets sjukvård till skillnad från majoriteten som verkar vilja avveckla den.
Landstinget smyghöjer gränsen för gastrisk bypassoperationer
Idag hör vi på lokalnyheterna om att landstingets smyghöjer gränsen för gastrisk bypass operation(fettmanoperation). Jag blev intervjuad förra veckan om detta, men fick då inte veta att landstinget Gävleborg återigen utmärker sig att inte tillhandahålla likvärdig sjukvård jämfört med resten av landet. Detta är mycket allvarligt, måste Gävleborgarna flytta för att få samma vård som i övriga landet. Läkaren som intervjuas spekulerar att detta är ett sätt att göra besparingar inom landstinget. Detta har inte hanterats politiskt och när jag kolla detta med landstinget tjänstemän förra veckan visste de inget om detta.
Vi moderater anser såklart att bedömning om vem som ska få detta och inte ska få det ska hanteras i mötet mellan professionen och patienten. Finns det nationella rekomendationer ska dessa såklart följas även hos oss. Att det inte finns resurser kan inte stämma, med Sveriges högsta landstingskatt finns det såklart resurser även till detta.måndag 16 augusti 2010
Nytt exempel på Landstingets ”tysta kultur”
Jag har fått ett anonymt brev från en anställd (antar jag). Denna anonyma person lyfter fram brister i hur landstinget sköts och att information om bemanningstal vi får är felaktiga. Det skrivs även ”vårt landsting präglas av skrämda medarbetare som inte törs säga nåt…”
Jag är tacksam för de berättelser jag får höra från anställda, det är synd att man inte vågar berätta vem man är. Detta är ytterliga ett exempel i raden på den tysta kulturen som råder inom landstinget. Eller som några läkare sa i en artikel ”det ligger som en våt filt över landstinget”